A 4 legédesebb gyerekkönyv karácsonyra
+ 5 tuti ötlet
A hatalmas kínálatból íme, a mi kedvenceink és néhány hasznos tanács a gyerekkönyv-vásárláshoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony táján megszaporodnak a vevők a könyvesboltokban, hiszen egy jól megválasztott olvasmány minden korosztálynak tökéletes ajándék.

A következőkben a kettő-tíz éves gyerkőcök szüleinek és rokonainak szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a számtalan képes- és meséskötetből a lehető legjobbakat sikerüljön kiválasztaniuk.

Rosszcsontoknak

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

- Így volt, ahogy mondom: volt egyszer egy fiú Svédországban, akinek örökké azon járt az esze, hogyan bosszantsa és gyötörje az embereket és az állatokat. A többi gyerek félt tőle, az állatok pedig, ha csak meglátták, menekültek előle.

Ezen szavakkal kezdődik Nils Holgersson története, akire a harmincas anyukák-apukák bizonyára emlékeznek még a népszerű rajzfilmsorozat révén. Az arasznyivá zsugorodott csibész kisfiú, Márton gúnár és a Kákalaki Akka vezette lúdcsapat kalandjait most újra felelevenítheti mindenki, aki kezébe veszi a kedves képekkel illusztrált mesekönyvet. Az eredeti sztorit Ilse Binting rövidítette és dolgozta át, hogy a kisebb gyerekek is élvezhessék a gyermek-klasszikust.
Ajánlott életkor: 4-8 éves.

Oldalszám: 87 oldal.
Fogyasztói ár: 1980 forint.
E-fogyasztói ár: 1584 forint.
Kiadja a Ciceró Kiadó.

Kisboszorkáknak

Theo Schwartz: Bibi Blocksberg - Boszorka-szülinap

Aki kedveli a Minimax csatornát, valószínűleg találkozott már a huncut kis boszorkánnyal. A viccesebbnél viccesebb mesék közel tíz éve hódították meg a német gyerekek szívét, majd lassanként a világ is megismerte a Blocksberg-család és Karla Kolumna, a száguldó riporternő szó szerint varázslatos kalandjait. Bibi, ahogy az már a kislányoknál lenni szokott, sosem fér a bőrébe, így aztán vele mindig történik valami izgalmas.
A Boszorka-szülinap a második kötet ebből a sorozatból, és természetesen egy idősebb boszi szülinapi partija körött zajlanak a nem mindennapi események, Bibi hathatós közreműködésével.
Ajánlott életkor: 5-10 éves.

Oldalszám: 116 oldal.
Fogyasztói ár: 2100 forint.
E-fogyasztói ár: 1680 forint.
Kiadja a Ciceró Kiadó.

Apró masinisztáknak

Thomas, a gőzmozdony - Válogatott mesék 8.

Thomas és barátai az Egyesült Királyságból jutottak el többek között a magyar gyerekekhez, ahol jól tudják: az a gyerek, aki megkedveli a könyveket kicsi korában, az nagyobb valószínűséggel lesz olvasáskedvelő felnőtt.
A Thomas-történetek mindegyike járművek között bonyolódik, ám ezek emberi tulajdonságokkal felruházott szerkezetek. Így az olvasó-hallgató kisgyerekek könnyen el tudják képzelni, milyen is Spencer, az öntelt hercegi mozdony, vagy Trevor, a vén gőztraktor, akit be akarnak zúzni ócskavasnak.
A meséket rengeteg színes kép és egyszerű, de cseppet sem unalmas szöveg teszi élvezhetővé. Bár már nyolc kötet megjelent a sorozatból, ezek mindegyike önállóan is megállja a helyét.
Ajánlott életkor: 2-6 éves.

Oldalszám: 76 oldal.
Fogyasztói ár: 2599 forint.
E-fogyasztói ár: 2079 forint.
Kiadja az Egmont Kiadó.

Csintalan lurkóknak

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő - Megmondalak!

Bartos Erika könyveit egyszerűen lehetetlenség letenni. Ezt bizonyára mindazon szülők megtapasztalták már, akik százakárhányadszor is felolvasták csemetéiknek, miért szerelt fel még egy hintát Anna, Peti és Gergő apukája, hogyan bújócskázott a család a lakásban, és milyen mérges is volt a kis csibészek anyukája, amikor a zuhogó esőben mindegyik porontya beletrappolt a pocsolyába. Anna, Peti és Gergő, akik egyébként a szerzőnő gyermekei, nem különlegesek, még csak nem is jobbak, mint a saját gyerekeink.

Így aztán a szülőknek is megnyugtató olvasni, hogy hasonló gondokkal küszködnek, és hasonló örömöket élnek meg, mint mindenki más. A Megmondalak! már a címében is rávilágít egy mindennapos, ám annál gyötrőbb problémára, ami nap mint nap előfordul a többgyerekes családokban. Ám természetesen ezenkívül még sok más érdekes történet várja a szerzőnő által bájos rajzokkal színesített kötet olvasóit.
Ajánlott életkor: 1-6 éves.

Oldalszám: 226 oldal.
Fogyasztói ár: 2499 forint.
E-fogyasztói ár: 1999 forint.
Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyvet itt rendelheted meg.

Milyen szempontok alapján válassz gyermekkönyvet?

  1. Figyelj arra, hogy korosztálynak és érdeklődésnek megfelelő könyvet válassz. Életkorhoz mérten ne legyen túl egyszerű, de ne is legyen túl bonyolult a szövegezés.

  2. Lehetőleg kerüld a kioktató jellegű történeteket. Bízz a gyerekedben, hogy a megfelelő konzekvenciát ő vonhassa le az elhangzottakból. Ne magyarázd, mit is hallott, ám, ha kérdez, válaszolj egyszerűen, a saját szavaiddal.

  3. A kicsiknek fontosak a képek, az illusztrációk. Igyekezz olyan műveket választani, ahol igényes rajzok, festmények vagy fotók díszítik a történeteket.

  4. Mindenkor, de különösen, ha már olvasni tudó gyermeket ajándékozol, lapozz bele a könyvbe. A megfelelően tagolt, nagyobb betűmérettel szedett és lazább sorközű szöveget sokkal könnyebben tudja követni a kisiskolás szeme.

  5. Figyelj a könyv külsejére is! A kemény borító, a fűzött lapok és a vastagabb papír gondoskodnak arról, hogy a könyv ne essen szét az első lapozáskor.

Ezt is szeretjük