3 gyönyörű kilátóhely Budapesten, ahonnan érdemes körbenézni télen is
A kilátókat általában nyáron keressük fel, pedig ez öreg hiba.

tél randi pár párkapcsolat (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen mindenki kicsit hajlamosabb az otthon kuckózós napokra szavazni az aktív kikapcsolódás helyett, azonban a karácsony utáni depressziót megelőzendő, hasznos a négy fal közül gyakrabban kimozdulni, és a kávézók, illetve tömött karácsonyi vásárok helyett egy kicsit eldugottabb helyek felé venni az irányt. 

Ingyenes, legalábbis nagyon olcsó programlehetőségektől hemzseg a város télen is: csak meg kell találni a jó helyeket, ahonnan vagy a káprázatos kilátás, vagy az ínycsiklandó forralt bor miatt nem fogsz hazavágyni a tévé elé. 

Aki nem utazik gyakran busszal és villamossal, annak külön élmény lehet megtapasztalni, milyen a karácsonyi fényvillamoson zötyögni, vagy nosztalgiajáraton utazni - a BKK honlapján tájékozódhatsz, merre járnak a különleges járművek az ünnepek előtt.

tél budapest program 3
Fotó: Thaler Tamás / Wikimedia Commons

Gellért-hegy oldala

Míg a Citadellánál tolonganak a turisták télen-nyáron, kicsit arrébb nem kell a tömegben sorban állni az elképesztő kilátásért. A Szent Gellért térről a Gellért-szobor felé haladva kényelmes sétával olyan kilátókat fedezhettek fel, melyek fölött a legtöbb oda látogató elsiklik, hiszen mindenki a csúcsra tart. A domboldalon végigkacskaringózó hegyi ösvényen még jó időben sincsenek túl sokan. Egy termosz forró tea vagy más lélekmelegítő mellett tekintsetek körbe: melyik fővárosi épületeket ismeritek fel a távolból?

tél budapest program

Vajdahunyad vára, toronytúra

Az erdélyi mintára készült épület télen valóságos mesekastélyként tűnik ki a Városliget kopár fái közül. Korcsolyázás előtt, után vagy helyett meseszép a Városligeti-tó Széchenyi-szigetén elhelyezkedő kastély, ami nemcsak kívülről csodálható meg. Amit kevesen tudnak, hogy mindössze 400 forintért a vár 37 méter magas kaputornya is látogatható! Az Apostolok tornyába egy kicsit drágább a vizit, de 600 forint és a 150 lépcsőfok ellenében olyan látószögből ámulhatsz a budapesti panorámán, ahonnan még sosem. Ráadásul az aprólékos részletekben bővelkedő vár bizonyos részei is csak erről a pontról látszódnak. A korcsolyázók is vidám látványt nyújtanak.

tél budapest program

Szent István-bazilika, Panoráma kilátó

Szintén a magasba mászva, a Bazilika tetejéről is megcsodálható a főváros minden zegzuga és utcácskája, hiszen a Szent István tér tetejéről valóban az egész város belátható. A karácsonyi vásárt Európa egyik legszebbjének tartják, fentről nézve pedig igazán különleges. Lépcsőn vagy lifttel is felkapaszkodhattok a magasba, aminek ára 600 forint. A lenyugvó napot is végigkísérhetitek útján, amint lebukik a horizont mögé, utána viszont igyekezni kell le a 197 lépcsőfokon, mivel a létesítményt fél ötkor bezárják. A tágas kilátón a tériszonyosok sem fognak rettegni, az impozáns és magával ragadó látkép őket is jobban megérinti, mint a magastól való félelem. 

tél budapest program 4

Távolabbi kiruccanás

A közeli Lengyelországban található Zakopane tavasszal és nyáron a túrázók kedvence, télen viszont a karácsony szerelmeseinek kedvez. Ha kipróbálnád a lengyel specialitást, a forró sört, ne habozz tovább, merre indulsz a hétvégén!

Ezt is szeretjük