Matematikusok számolták ki a tökéletes karácsony titkát: nem is nehéz
Ha volt már problémád azzal, hogy stresszmentes és ideális ünnepet hozz létre, ez érdekelni fog.

karácsony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember arra törekszik, hogy csodálatos és hibátlan karácsonyt teremtsen szeretteinek és saját magának - és bizony, elég sokszor fut mellékvágányra a tökéletes ünnep ideája.

Minden családnál más a recept a kellemes karácsonyra, de ahhoz, hogy a legkevesebb hibafaktorral lehessen levezényelni az ünnepeket, egészen egyszerű dolgot kell szem előtt tartani. Legalábbis a matematikusok szerint.

Egyszerű a képlet

A matematikus kutatók két hetet töltöttek a képlet kikalkulálásával, mely a minél kevesebb malőrrel járó ünnepet biztosítja. A komplex egyenlet három egyszerű szabályra támaszkodik: nincs mobilozás, nincs számítógépes játék, és nincs tévézés a fontos éjféli beszéd vagy mise előtt. Ha azt gondolod, hogy ezt egyszerű betartani, gondolj vissza az elmúlt karácsonyaidra. Biztosan akadt olyan a családodban, aki a telefonján lógott, vagy nem lehetett elráncigálni a televízió képernyője elől. Biztosan derengenek azok a szóváltások is, melyek ezek miatt születtek, az említett tárgyak és elfoglaltságok ugyanis erős konfliktusforrásnak számítanak.

Az egyenlet beválik a tökéletes ünneplésre

A képletet Dr. Tim Wren matematikus és Ian Shepherd író állította össze, és szerintük 99,9%-os hatékonyságú is lehet az ünnepi időszakban. A karácsonyi boldogság az átlagember számára a családjával töltött tartalmas időt jelenti, ami egymással történő beszélgetésben és más interakcióban merül ki. Fontos hozzá továbbá az odafigyelés és a kedvességgel társuló empátia, ezeket pedig kétségkívül roncsolja a mobilozás, az online játék és a tévé bámulása.

Ahhoz, hogy a kedvenc háziállatok miatt ne legyen veszélyben a karácsonyfa - és az ünneplő család lelki nyugalma se -, ezeket az óvintézkedéseket érdemes betartani. 

Nem szabad erőltetni

A szakértők szerint a Karácsonyi vakációból ismert figura, a Chevy Chase által játszott Clark Griswold típusú karakterek csak rontanak annak az esélyén, hogy a karácsony élvezhető legyen. Clark azoknak az erőltetetten jópofa apukáknak a karikatúrája, akik állandó viccelődéssel, irritáló hurráoptimizmussal és kínos szituációkkal járulnak hozzá az ünnep totális csődjéhez. A karácsony amúgy is azon ritka alkalmak egyike, amikor a rokonság gyakran kötelességből és kényszerből ünnepel együtt, így még nehezebb fedél alá hozni egy kiegyensúlyozott, vidám eseményt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magasak az elvárások

Az ilyenkor megszokott maximalista elvárásokat, melyeket a háziasszonyok és családanyák támasztanak önmagukkal és a családjukkal szemben, messzire kellene engedni. A békés hangulatért nem lehet tévé elé ültetni a nagypapát és a nagynénit, és a szobába űzni a rokongyerekeket számítógépezni. Ha az ember kollektív és családias, idilli és jó hangulatú karácsonyt szeretne, akkor egy megoldás van rá: ki kell kapcsolni a figyelemelterelő készülékeket. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy erre az alapszabályra érdemes előre figyelmeztetni a családtagokat.

Dr. Sue Stebbings pszichológus szerint a boldog karácsonynak fontos elemei közé tartozik az egyenlő mennyiségű szeretet és törődés, a kedvesség és a másokról való gondoskodás, a beszélgetés és az ízletes étel - és nem utolsósorban a kikapcsolódás, még ha az a tökéletes karácsonyról alkotott kép rovására megy is. 

Ezt is szeretjük