Hó, forró sör, lovas szán - Ilyen a mesebeli kiskarácsonyi vásár Zakopanéban
Hamisítatlan és békebeli adventi hangulat vár rád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hófehér, havas és meghitten gyönyörű advent nem álom többé. Mindenki szereti a csillogó-villogó karácsonyi vásárok hangulatát, de legtöbben valami csendesebbre, természetközelibbre, autentikusra és megkapóan festőire vágynak.

Találj rá Zakopanéra, a szívmelengető kisvárosra a lengyel Magas-Tátrában, ahova elutazván bizonyosan megfogadod, hogy e helyre sűrűn visszatérsz majd.

Megkapó téli idill

Zakopane Lengyelország legismertebb turisztikai célpontjainak egyike, és a XIX. század második felében vált divatossá. Advent idején több százezer turista zarándokol a Tátra tövébe, a kis hegyi várost azonban még nem özönlötték el bántóan zsúfoltra a látogatók. A kocsi, autóbusz vagy vonat ablakán kinézve csendben imádkozol, hogy legyen hó, a kérésed minden bizonnyal meghallgattatik. Még ha nem is esik, egyre feljebb emelkedve a kanyargós utakon, a tájat olyan zúzmara csipke borítja, amely tökéletes illúzióval alapozza meg álmaid karácsonyát.

Ez a régió kétségtelenül a Lengyel-Tátra rusztikus kis ékszerdoboza. Elbűvölően kedves emberek lakják, a gurálok vagy górálok - a hegy lengyelül góra, innen az itt lakó nép elnevezése. Házaik, a múltba húzó górál házak népmesei módon hangulatosak. Tömör falaik óriási fagerendákból készülnek, és építésükhöz nem használnak szögeket, csak egybecsúsztatják a hatalmas farönköket.

Az itteni embereknek nem kuriózum a hó, szinte mindennap részük van benne. A kis utakon csengettyűs lovas szánok suhannak, melyeket hímzett bekecsbe bújt, fekete kalapos hegyi férfiak hajtanak. Bárhová pillant az ember, a téli mesébe illő képeket óriási ősfenyőfák keretezik.

Ezek aztán tényleg karácsonyi helyek!

Olyan különleges településeket mutatunk, amelyeket a karácsonyról neveztek el. De jó lenne mindegyiket végigjárni a téli hónapokban!

Ami kihagyhatatlan Zakopanéban

A bájos hegyi városka barátságos méretű és hamar bejárható. A végén található a kedves hangulatú falusi piac, ahol mesterien kidolgozott bőráruk, egyedi kézműves termékek és dekoratív fafaragványok standjai állnak. A górál nők népviselete gyönyörű, fekete alapon óriási, színes virágmintás nagykendőik tucatszám lógnak a fapavilonokban, ezeket érdemes ajándék gyanánt megvásárolni.

A zakopanei piac végében található a híres Gubalowka felvonó, mely 1128 méterre szállítja a kirándulókat. Ezt kötelező kipróbálni, már csak azért is, mert a csúcsra felérve olyan panoráma tárul az ember elé, mint Holle anyó házánál, miközben ő rázza a dunyháját. A bátrabbak innen tovább emelkedhetnek másik felvonóval a Kasprowy-csúcsra, ami már az igézően zord és érintetlen Tátra magasztos kilátását ígéri.

A lovas szánkózás itt nem főúri mulatság. A kalandos kirándulás a kanyargós ösvényeken körülbelül 50 zloty, ami nagyjából 3500 forintnak felel meg, és jár vele egy pohár forralt bor is. Ha esetleg nincs hó - aminek csekély a valószínűsége -, 12 fős, nagy lovas kocsival valósítható meg ugyanez a túra.

Utánozhatatlanul finom lengyel zamatok

A Gubalowka csúcsán a didergősen havas séta után érdemes betérni egy helyi vendéglőbe, az egyik jellegzetes zakopanei karczmába. A megfáradt utazó isteni lengyel káposztalevessel - kwasnica - melegítheti fel magát, mely savanyú és húsos. Utána pedig forró gyömbéres sörrel érdemes megkoronázni az élményekkel és élvezetekkel teli napot.

A piac fő kuriózuma az itt élők saját készítésű sajtja, amelyből kóstolás után lehet vásárolni. A sajt neve oscypek, és legtöbbször gyönyörűen nyomott henger vagy orsó formában látható a tradicionális faszerkezetű és guruló sajtárusító bodegákban. Készítenek füstölt, sima és ízesített fajtát, és a kóstolása kötelező.

Ne lepődj meg, mert a kóstolófalatkák apró sajtkorongokból állnak, melyeket szabadtéri grillsütőn képlékennyé forrósítanak, majd piros bogyós gyümölcsből készült lekvárral vagy szósszal adják a kezedbe egy papírtálkán. A helyi sós kézműves juhsajt így édes és savanyú ízzel megbolondítva omlik szét a szádban, mennyei kulináris élményt szerezve a zimankós időben.

Ha busszal járod meg Zakopanét, ne csodálkozz, hogy hazafelé tömény és ínycsiklandozó sajtillat terjeng a járművön, mert az emberek kilószámra viszik haza a jó árban kapható sajtkülönlegességeket, saját fogyasztásra és karácsonyi ajándéknak egyaránt. Erre a célra egyébként érdemes jó előre lezárható fedelű, nagy műanyag dobozokat vinni magaddal az útra.

A legszebb adventi élményed lesz

A zakopanei adventben csak egy a rossz. Beleeszi magát a szívedbe, és minden évben, amikor leszáll az első dér a nagyvárosokra, elkezd mocorogni benned a vágy, hogy visszatérj a Lengyel-Tátra kápráztató téli világába.

Ott ilyenkor maga a Meseország elevenedik meg, és gyermekkorod álomkarácsonyában találod magadat. Az utcákon ünnepi fények díszlenek, a macskaköves tereken apró izzós karácsonyfák sorjáznak, melyek színeit barátságosan hívogatóvá tompítja az őket belepő hóréteg. A fiákerek az ülésre terített vastag pléddel rád várnak, a régimódi csemegék illata szétkúszik az opálos levegőben. Mindenhol népviseletbe öltözött, vidám emberek beszélgetnek, a gyerekek sült gesztenyés, forró papírtasakkal melengetik az ujjaikat.

Másfajta advent ez, a vágyottabb fajtából. Olyan múltidéző barangolás egy mesebeli tájon, ahol minden természetesebb, lecsendesültebb, harmonikusabb, mint a nagyvárosban.

Rendhagyó kalandok a tél varázsában

Igen, gyönyörűek a karácsonyi vásáraink. Imádni lehet Budapest adventi piacait, és rajongani Bécsért is. De ha unod már a glamúros csillogást, akkor válassz olyan helyet, ahol rálátsz a havas hegyekre. Ahol esélye van annak, hogy amikor a forralt borodat kortyolgatod, egyszer csak puha pihékben elkezd szállingózni a hó. Ahol lovas szán siklik melletted, és fenyőerdők illatoznak az út mentén.

Zakopane ilyen. És ilyen lehet még Salzburg, Mariazell, Melk vagy Prága. Érdemes újratervezni, mert megfizethető és mesés téli kalandok várnak Budapesten és Bécsen kívül is. Az advent négy hétvégéjére az ajánlókat pedig mi garantáljuk.

Ezt is szeretjük