Az első karácsony nélküle: ez segíthet szenteste, ha gyászolsz
A pszichológust kérdeztük, hogyan enyhíthető a gyász a szeretet ünnepén.

gyertyak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyászév. Amíg nem vesztettél el közeli hozzátartozót, fogalmad sincs, mekkora jelentősége van ennek a rövidke szónak. Ha már tudod, a nélküle töltött hónapok során tapasztalod, hogy minden évszakot, ünnepet meg kell élned az elhunyt fájó hiányával. A karácsonyt is.

Ez segíti a gyász feldolgozását. Az idő múlása az egyetlen, ami segít. De hogyan élhető túl az első karácsony - a szeretet ünnepe, amikor mindennek a középpontjában a család áll -, nélküle? Erről kérdeztük Cziglán Karolina pszichológust.

- Mit tehet a gyászoló azért, hogy elviselhetőbb legyen a karácsony?

- Ahogy a gyászfolyamat a maga medrében halad, sokféle szakaszt és lelkiállapotot átélhet az ember. Ennek megfelelően egyénenként eltérhet, hogy a gyászolónak adott pillanatban mire lenne leginkább igénye. Van, akinek könnyebb, ha nem egyedül tölti a karácsonyt, mert ez csökkenti a magányát, és van, aki szeretné megadni a lehetőséget magának, hogy ezen a napon ne kelljen jó képet vágnia semmihez, ezért nem megy szívesen társaságba - kezdi Cziglán Karolina.

- Ezeket a szempontokat tanácsos mérlegelni. Ha valaki fél a szentestétől, szerencsésebb jó előre átgondolnia az aznapi programot. Könnyebb lesz elviselni a lassan telő órákat, ha megvan a menetrendje, ha lelkileg próbál felkészülni rá. Senki ne szégyelljen felhívni ilyenkor akár egy lelkisegély-szolgálatot: egy beszélgetés is sokat oldhat a magányon!

- Fel lehet készülni lelkileg a karácsonyra?

- Érdemes a gyászolónak emlékeztetnie magát arra, hogy amiben most van, nem tart örökké - még ha egyelőre nehéz is átérezni, hogy jönnek még könnyebb karácsonyok. Fel kell készülni lelkileg arra, hogy fájdalmas lesz az első nélküle töltött szenteste, de jobb úgy tekinteni a gyásszal járó fájdalomra, mint egy érzésre, aminek teret kell adni ahhoz, hogy később majd jobban lehessen.

- Akinek nyomasztó, hogy magányosnak érzi magát - vagy, mert ténylegesen egyedül maradt, vagy, mert az érzései különítik el a többiektől -, annak jusson eszébe, hogy sokan járnak hasonló cipőben, egyáltalán nincs egyedül az érzéseivel. Van, aki szintén gyászol, van, aki társas magányban él. Nem érdemes annak a képét erősíteni, hogy mindenki boldogan és meghitten ünnepel, mert ez illúzió - tanácsolja Cziglán Karolina.

- Fontos, hogy a gyászoló módosítson a karácsonyi menetrenden?

- Igen, érdemes valamit változtatni a megszokotthoz képest. Az a legnehezebb, ha a gyászoló ugyanott, ugyanúgy ünnepelne, csak az elhunyt nélkül: így a legfájóbb a hiánya. Jó megoldás lehet, ha szívesen elutazik, de az is érthető, ha valaki úgy érzi, nem tudna élvezni egy ilyen kalandot. Töltheti a karácsonyt valahol máshol a családban, vagy hívhat valakit magához. Ha pedig otthon marad, találja ki előre, ebben az új helyzetben hogyan tölti majd az estét - mondja Cziglán Karolina.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mit mondjon a család a gyerekeknek?

- A gyerek előtt sem kell eltitkolni az érzelmeket. Ha a nagymama pityereg, és a gyerek ezt észreveszi, rákérdez, felelheti, hogy szomorú, mert hiányzik a nagypapa. Ez nem fogja megzavarni az ünnepet. Nehezebb, ha maga a szülő gyászol, és olyan tragédia történt - a másik szülő vagy másik gyerek elvesztése -, hogy úgy érzi, ő most nem képes ünnepelni. Ám, ha kisgyerek van a családban, fontos, hogy ne maradjon el a karácsony, mert ő másképp éli meg a gyászt, neki attól még szüksége van az ünnepre.

- Fontos, hogy legyenek rítusok, szokások a családban, legyen ajándékozás, és mindebben valamiképp helyet kapjon az elhunyt is. Például gyújthatnak neki gyertyát, hiszen eddig ő is része volt az ünnepnek. Egyáltalán nem baj, ha a gyerek sírni látja a szülőt, és jó, ha ki lehet mondani: hiányzik. A szülőnek is könnyebb, ha a valós érzéseivel lehet jelen karácsonykor, és a gyereknek is, ha nem hazudik jókedvet, miközben érezhető, hogy valami más is van a levegőben - tanácsolja Cziglán Karolina.

Ezt is szeretjük