Magyarországon a hagyományos karácsonyi menü részét képezik a halak, a töltött káposzta, a halászlé, édességek közül a bejgli és a zserbó dominálnak. Ahogy nálunk, máshol is kialakultak különböző, kifejezetten az ünnephez kapcsolódó fogások.
A külföldön népszerű ételek hazánkba is begyűrűztek az idő folyamán, többek között a svéd húsgolyó sokak nagy kedvence lett. Az eltérő kultúrák így szinte észrevétlen keveredhettek egymással, hiszen az országok gasztronómiája árulkodik a térségben élők identitásáról.
Ünnepi ételek a világ különböző tájáról
A hagyományos menüsorok kialakulásában nagy szerepet játszott az adott ország földrajzi elhelyezkedése is, mivel a lakók olyan alapanyagokból tudták elkészíteni ételeiket, amik könnyen elérhetőek voltak számukra. Ennek köszönhetően változatos ünnepi fogásokkal lehet találkozni a világ különböző pontjain, amik sokak számára ismerősek lehetnek.

A
svéd húsgolyó sokaknak ismerős lehet az IKEA éttermének kínálatából, ez az északi országokban tradicionális ünnepi étel. A Julbordnak nevezett ünnepi menü esszenciális részét képezi, ahogy az erjesztett hering és a "Jansson kísértése" nevű rakott krumpli is.

Németországban és Angliában szokás karácsonykor egészben sült libát fogyasztani, amit németül Weihnachtsgansnak hívnak. Kakukkfűvel és különböző gyümölcsökkel ízesítik, Magyarországon leginkább Márton-napon készítünk hasonlót, általában a
ropogós combját találjuk finom, párolt lila káposztával.

Hanuka idején Izraelben szokás tócsnit enni, melynek megannyi elnevezése ismert, ott latkeszként hivatkoznak rá. Az ünnep alatt ezt a lapcsánkát fogyasztják, melyet változatosan lehet elkészíteni, érdemes kipróbálni a
zalai tejfölös tócsnit.

Görögországban a karácsony elmaradhatatlan süteménye a melomakarona, mely egy isteni finom mézes sütemény. Ízében főleg a narancs dominál, tekintve, hogy tésztájába frissen facsart narancslevet tesznek, és még külön narancshéjat is reszelnek hozzá, de dió, méz és fahéj is kerül bele.

Az olaszok egyik közkedvelt süteménye, a
panettone számukra igazi karácsonyi ínyencség. Nagyon időigényes elkészíteni, puha tésztáját különböző aszalványokkal ízesítik, de nekik ez az édesség épp annyira az ünnep része, mint nálunk a bejgli.

Franciaországban az isteni finom
karácsonyi fatörzset tálalják az ünnepi asztalon. A kívül-belül csokis desszert rövid idő alatt elkészül. A náluk Bûche de Noëlként emlegetett édesség egész Európában nagy népszerűségnek örvend.

Az északi országokban, köztük Svédországban hagyományos ünnepi étel a Luca macskája, mely egy sáfrányos, adventi kelt tészta. Elkészítéséhez élesztő, liszt, tej, cukor, margarin, só, sáfrány és mascarpone szükséges, ezeket az összetevőket csak össze kell keverni, majd várni, hogy megkeljen a tészta. Utána gyúrd formára, majd egy-egy szem mazsolát helyezz a kunkorok közepébe, és tojással kend meg a tetejét.

Az
angol karácsonyi pudingnak több száz éves hagyománya van. Elképesztően időigényes elkészíteni, és rengeteg hozzávaló kell hozzá, különböző aszalványok és fűszerek kerülnek bele. Hajdanán a drága összetevők felhasználásával mutatták az emberek vagyonukat, éppen ezért családonként eltérő receptek születtek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)