Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs: a franciák jól bevált receptje
A nagyon dekoratív, kívül-belül csokis fatörzs a franciák kedvenc ünnepi desszertje. Nem bánod meg, ha idén te is elkészíted.

csokis-narancsos-karacsonyi-fatorzs
Ez is érdekelhet

Aranytojást tojó tyúk - bemutatjuk a LUSH 2020-as húsvéti kollekcióját (x)

Tiszta lakás, ragyogó jókedv (x)

Nátha, megfázás, influenza, vagy a „legrosszabb“…. (x)

Törzshajlítás 1440-szer? Naponta?! (x)

Kert és erkély: a Te otthonod (x)

beauty and style

Új trend hódít a házi karanténban: retró edzősvideókra tornázik a világ »

Hogy használd a kémiai hámlasztókat otthon? Nem mindegy, milyen bőrtípusra, melyiket választod »

Penelopé Cruz kifinomult eleganciája mindig lehengerlő: a 45 éves színésznő tudja, miben mutat jól »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A karácsonyi fatörzs süti egész Európában kedvelt édesség, a franciáknál annyira hozzátartozik az ünnephez, mint nálunk a bejgli vagy a zserbó. Szinte mindenkinek van egy jól bevált, családi receptje. Mindig piskóta az alapja, amibe legtöbbször csokis krém kerül, de gesztenyésen, kávésan, bogyós gyümölcsökkel is fantasztikus. A fatörzset díszítsd erdei motívumokkal, gombákkal, manókkal, kis figurákkal. 

Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

A tésztához

  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A krémhez

  • 15 dkg étcsoki
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 db narancs
  • 0.5 dl habtejszín

A bevonáshoz

  • 10 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a sóval, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, egyesével rakd hozzá tojások sárgáját, végül részletekben a lisztet. Egyengesd a sima masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon süsd aranysárgára 10-12 perc alatt. Borítsd nedves konyharuhára, majd húzd le róla a sütőpapírt. Még melegen tekerd fel, és várd meg, míg kihűl. 

 

Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt, jó minőségű csokit vízgőz felett olvaszd meg. A tűzről lehúzva rakd hozzá a kakaóport, a vajat, a cukrot és a tejszínt. Habosítsd géppel, és a végén facsard hozzá a narancs levét. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel.

A tortabevonót olvaszd fel vízgőz felett két evőkanál olajjal, és vond be vele a süteményt, majd villával húzz bele mintát, hogy fatörzsszerű legyen. A  tetejét díszítsd ízlés szerint ágakkal, csokiforgáccsal, mesefigurákkal.
Ha édesszájú vagy, a selymes, csokis sült pudingot is feltétlenül meg kell kóstolnod. 

Ezt is szeretjük