Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs: a franciák jól bevált receptje
A nagyon dekoratív, kívül-belül csokis fatörzs a franciák kedvenc ünnepi desszertje. Nem bánod meg, ha idén te is elkészíted.

csokis-narancsos-karacsonyi-fatorzs
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

Nőies egészruhák telt alakra, amik a kabát alatt sem mutatnak tömzsinek: alakformáló fazonok, árakkal »

Ez a nőies retró frizura okozta idén a legnagyobb meglepetést: nem, ez már nem az a focistahaj »

Nem tökéletes a testük, de elfogadták önmagukat: leszámoltak a megfelelési kényszerrel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A karácsonyi fatörzs süti egész Európában kedvelt édesség, a franciáknál annyira hozzátartozik az ünnephez, mint nálunk a bejgli vagy a zserbó. Szinte mindenkinek van egy jól bevált, családi receptje. Mindig piskóta az alapja, amibe legtöbbször csokis krém kerül, de gesztenyésen, kávésan, bogyós gyümölcsökkel is fantasztikus. A fatörzset díszítsd erdei motívumokkal, gombákkal, manókkal, kis figurákkal. 

Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

A tésztához

  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A krémhez

  • 15 dkg étcsoki
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 db narancs
  • 0.5 dl habtejszín

A bevonáshoz

  • 10 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a sóval, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, egyesével rakd hozzá tojások sárgáját, végül részletekben a lisztet. Egyengesd a sima masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon süsd aranysárgára 10-12 perc alatt. Borítsd nedves konyharuhára, majd húzd le róla a sütőpapírt. Még melegen tekerd fel, és várd meg, míg kihűl. 

 

Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt, jó minőségű csokit vízgőz felett olvaszd meg. A tűzről lehúzva rakd hozzá a kakaóport, a vajat, a cukrot és a tejszínt. Habosítsd géppel, és a végén facsard hozzá a narancs levét. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel.

A tortabevonót olvaszd fel vízgőz felett két evőkanál olajjal, és vond be vele a süteményt, majd villával húzz bele mintát, hogy fatörzsszerű legyen. A  tetejét díszítsd ízlés szerint ágakkal, csokiforgáccsal, mesefigurákkal.
Ha édesszájú vagy, a selymes, csokis sült pudingot is feltétlenül meg kell kóstolnod. 

A legjobb konyhai eszközök sütéshez

Praktikus és vidám eszközökkel öröm lesz a sütés kicsiknek és nagyoknak is. Nézz körbe a FeminaShopban és szerezd be a kedvencedet!

Itt találod a termékeket!

Promóció

Ezt is szeretjük