Lehet, hogy a lakás ragyog, de a mosoly nem őszinte - Így teszi tönkre a karácsonyt a megfelelési kényszer
Karácsonykor mindig brutális stressz nehezedik a nőkre, háziasszonyokra, pedig ha lejjebb adunk az elvárásainkból, nyugodtabbak lehetünk az ünnepek alatt.

ajanlo
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony a szeretet, a meghittség és a várakozás ünnepe, ami valljuk be, az utóbbi időszakban idegtépő stresszforrássá változott. A legtöbb ember ilyenkor erején felül költi a pénzt, a tökéletességre való törekvés pedig túlhajszoltságot, feszültséget és fáradtságot okoz, amiből aztán nagy veszekedések születnek.

A karácsonyi ünnepkör napjainkban nem a pihenést vagy az édes semmittevést jelenti: ebben az időszakban brutális stressz nehezedik a nőkre és háziasszonyokra, akiknél az ingerültség fő okozója az, hogy a tökéletes karácsony jegyében mindennel el tudjanak időben készülni.

Tökéletes karácsony vs. megfelelési kényszer

Anyukáink és nagymamáink ötféle fogást és nyolcféle süteményt tettek a karácsonyi asztalra, és a két ünnep között újból nekiálltak a konyhában sürgölődni, hogy az év utolsó napjára ismét legalább négyféle édességből majszolhassunk kedvünkre. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lettek volna fáradtak, és maradéktalanul élvezték volna a temérdek munkát.

GettyImages-187557100

A beivódott szülői minták miatt sokan felteszik magukban a kérdést: rossz háziasszony és anya vagyok, ha nem várom a családot és a rokonokat temérdek mennyiségű étellel, ragyogó lakásban? Sokszor próbálunk megfelelni a környezet elvárásainak, az anyósnak vagy az édesanyának való görcsös megfelelési kényszer frusztráltságot és stresszt eredményezhet. Pedig az ünnep mindenkinek jár, nem csak a gyerekeknek vagy a vendégeknek.

Arról sem árt szót ejteni, hogy a gyakran a nők állítanak fel maguknak magas elvárásokat az ünnepek alkalmával, és ingerültek lesznek, ha nem tudják időben teljesíteni azokat. Régen a generációk együttélése volt a jellemző, ahol a család nőtagjai együtt készültek a karácsonyra. Ma viszont a munka mellet a nők sokszor egyedül próbálnak helytállni: beszerezni az ajándékokat – anyósnak, apósnak egyaránt -, lakást díszíteni, adventi koszorút készíteni, sütni, főzni és takarítani. Ha valaki élvezi a készülődést, szeret a konyhában sürgölődni, akkor imádhatja az adventi időszakot, de nem árt észben tartani, hogy semmi nem kötelező. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy felmérés szerint a nők kétharmada stresszes az ünnepek alatt, hiszen úgy érzik, minden feladat és teher rájuk hárul, a megfelelési kényszer pedig frusztráltságot okoz. A felmérés tanúsága szerint ötből négy háziasszonynak egy jó időbeosztás, a feladatok megtervezése hatékonyabb időmenedzsmentet jelentene. De a nyugalmukat az fokozná igazán, ha nem egyedül kellene megbirkózniuk a feladatokkal, és a többi családtag nem csak hébe-hóba segítene a háztartásban.

Az év vége amúgy is sok szempontból fárasztó, a legtöbb munkahelyen ilyenkor nagy a pörgés, erre jönnek a fentiek. Éppen ezért érdemes mérlegelni: valóban ki kell mosni karácsony előtt a függönyöket, vagy elég egy sima hétvégi takarítás?

Ezért nem baj, ha nincs öt fogás és három sütemény az asztalon

Nem kell, hogy karácsonykor minden tökéletes legyen, hiszen a sok aggodalommal épp az ünnep varázsa és lényege veszik el, mégpedig az, hogy szeretetben együtt van a család. Nem kell, hogy a karácsonyi lakomák alkalmával csak egy személy robotoljon reggeltől estig a konyhában, jó megoldás például az – ha a tágabb családot várjátok -, hogy mindenki valamit hozzátesz az ünnepi menühöz: a vendégek közül valaki a halászlevet hozza, valaki salátákat készít, míg a harmadik a desszertet vállalja be. Így nem kell senkinek sem beleszakadnia a készülődésbe, és sokkal több időt tölthettek egymással.

GettyImages-173779769

Ha mindenképpen te magad szeretnéd levezényelni az ünnepet, kicsit változtathatsz a menün, és olyan ételeket, valamint süteményeket választhatsz, amiket könnyen és gyorsan el tudsz készíteni. Például egy hagyományos, mákos, diós bejgli és zserbó kombó helyett süss egy egyszerű, gyorsan összedobható csokis muffint, vagy válassz olyan sütés nélküli édességeket, amelyek gyorsan megvannak, mégis látványosak és finomak, ne adj' isten vásárolj valahol süteményt. Az ünnepi menü lehet halászlé magában, vagy egy káposztaleves, fűszeres hallal, krumplival és egy kis salátával, és máris egy igazán finom estebédet rittyentettél a családnak. A díszítést és takarítást viszont semmiképpen ne egyedül végezd.

Karácsonyi családi móka

Az igazán lelkesek nem állnak meg egy sima, ünneplős fotónál a feldíszített fa előtt: kreatív effektekkel és beállításokkal igyekeznek még meghittebb és egyedibb emlékeket kreálni. Nézd meg a vicces fotókat!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük