Hol rontják el sokan a karácsonyt? Az ünnepi depresszió nem úri huncutság
Hiába tudod, minden évben meglepődsz attól, ami karácsony után vár rád?

karacsony-szomoru-lany
beauty and style
Top olvasott cikkek

Advent időszaka az év legszebb periódusa lehet. A karácsony eljövetelét heteken át tartó lelkes készülődés, izgalom előzi meg, mely szenteste tetőzik.

Hogy az ünnepek elmúltával sokan mélabúsak, rosszkedvűek - esetleg depressziósak - lesznek, arról nem csupán a naptár tehet. A karácsony utáni levertség megelőzhető, de már előzőleg tenned kell érte.

Te mivel töltöd az adventet?

Bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, az adventi időszak elsősorban nem a vég nélküli ajándékvásárlásról, stresszről és takarításról szól, hanem a lelki számvetésről, megnyugvásról, az ünnepre való érzelmi felkészülésről.

A távolabbi rokonokkal érdemes megbeszélni, hogy senki ne gondolja túl a karácsonyt, így talán nem kell a tizedik és a tizenötödik embernek is ajándékot venni. Az így felszabaduló időt töltheted szűk családi körben sütögetéssel, forralt borozással, hétvégi kirándulásokkal, illetve bármivel, ami érzelmileg feltölt, segít ráhangolódni az ünnepre.

Kivel töltöd a karácsonyt?

Az ünnepet megelőző feszült készülődés okozta stressz tovább fokozható karácsonykor. Nyilván kitaláltad, mivel: a kötelező rokonlátogatásokkal. Pedig csak egy kis bátorságra van szükség ahhoz, hogy a karácsonyt azokkal töltsd, akiket valóban szeretsz. Olyan családtagokhoz menj - illetve hívj meg -, akikkel szemben nem kell felesleges pózokat felvenned, magyarázkodnod, akik nem kérnek számon tőled semmit a szeretet ünnepén.

Ennek megvalósítása sokszor jóval nehezebb, mint amilyennek elsőre hangzik. Hogy csökkentsd az ünnepi feszültséget és a karácsonyt követő lehangoltságot, adunk pár egyszerű tippet.

  • Ne tervezz be egy napra túl sok rokonlátogatást! A rohanás csak feszültséget és sértődést szül.
  • Ne várj csodát a karácsonytól! Bár a reklámok idillje, a villogó kirakatok és számos téged érő illúzió azt sugallja, legalább néhány napra minden tökéletes lesz, ne feledd: ez hiú ábránd csupán! A karácsony olyan lesz, amilyenné ti teszitek.
  • Legyenek terveid az ünnep utánra is! Egy jó hangulatú korcsolyázás a barátokkal, egy előre lefixált borozás segít, hogy ne telepedjen rád a karácsonyt követő lehangoltság.
Ezt is szeretjük