Isteni tócsnirecept Zalából: tejfölt is tegyél rá, úgy igazán finom
Ahány táj, annyiféle tócsni: Zalában régen hagyományosan aludttejet adtak hozzá, amelyet kefirrel is helyettesíthetsz.
A reszelt krumpli és liszt hozzáadásával készült tócsninak sokféle változata ismert. Sőt, van, ahol cicege, máshol lapcsánka néven emlegetik. Egy azonban közös bennük: akár szaftos ételek mellé köretnek, akár sajttal és tejföllel megbolondítva önálló fogásként is tökéletesek, és mindenképpen isteniek. A tócsnit gyorsan készítsd el, a nyers reszelt krumpli ugyanis már húsz perc alatt megfeketedhet, és sok levet ereszt.
Zalai tócsni
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 6 db nagyobb krumpli
- 5 dl kefir
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olaj a sütéshez
- 1 kis doboz tejföl a tálaláshoz
- snidling
Elkészítés:
A meghámozott krumplit nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. A vizet nyomkodd ki belőle, majd keverd csomómentesre a kefirrel, a liszttel, és sózd, borsozd, rakj hozzá zúzott fokhagymagerezdeket. Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat. Akkor jó, ha a beledobott massza sisteregve azonnal feljön a tetejére.
Helyezz bele egy evőkanálnyi krumplis keveréket, majd kicsit lapítsd le. A tócsnik mindkét oldalát süsd aranybarnára, majd szűrőlapáttal szedd papírtörlőre.
Tálaláskor tejföllel locsold meg a tócsnikat, a tetejükre pedig snidlinget is szórhatsz.
Édesburgonyából is készíthetsz hasonló finomságot.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept