Isteni tócsnirecept Zalából: tejfölt is tegyél rá, úgy igazán finom
Ahány táj, annyiféle tócsni: Zalában régen hagyományosan aludttejet adtak hozzá, amelyet kefirrel is helyettesíthetsz.

tocsni-palacsinta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reszelt krumpli és liszt hozzáadásával készült tócsninak sokféle változata ismert. Sőt, van, ahol cicege, máshol lapcsánka néven emlegetik. Egy azonban közös bennük: akár szaftos ételek mellé köretnek, akár sajttal és tejföllel megbolondítva önálló fogásként is tökéletesek, és mindenképpen isteniek. A tócsnit gyorsan készítsd el, a nyers reszelt krumpli ugyanis már húsz perc alatt megfeketedhet, és sok levet ereszt.

Zalai tócsni

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 6 db nagyobb krumpli
  • 5 dl kefir
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • olaj a sütéshez
  • 1 kis doboz tejföl a tálaláshoz
  • snidling
Recept idők

Elkészítés:

A meghámozott krumplit nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. A vizet nyomkodd ki belőle, majd keverd csomómentesre a kefirrel, a liszttel, és sózd, borsozd, rakj hozzá zúzott fokhagymagerezdeket. Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat. Akkor jó, ha a beledobott massza sisteregve azonnal feljön a tetejére.
Helyezz bele egy evőkanálnyi krumplis keveréket, majd kicsit lapítsd le. A tócsnik mindkét oldalát süsd aranybarnára, majd szűrőlapáttal szedd papírtörlőre.
Tálaláskor tejföllel locsold meg a tócsnikat, a tetejükre pedig snidlinget is szórhatsz.
Édesburgonyából is készíthetsz hasonló finomságot.

Ezt is szeretjük