A 4 legfontosabb illemszabály karácsonykor

Karácsonykor valahogy mindenki érzékenyebb. Éppen ezért érdemes jobban ügyelned az illendőségre!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már-már közhely, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: a karácsony a szeretet ünnepe. Ebben az időszakban ráadásul valahogy mindenki érzékenyebb: az emberek többsége máshogy reagál egy-egy ajándékra, mint egyébként, másképpen ért bizonyos célzásokat, és hajlamos félreérteni mások viselkedését.

Bár az ünnepeket a többség családi körben tölti, az illemszabályokról - szem előtt tartva az említett okokat - ekkor sem szabad megfeledkezni. Mielőtt odaülnél a karácsonyi asztalhoz, vagy nekifognál az ajándékok átadásának és bontogatásának, ismerd meg azokat az illemszabályokat, amelyeket a leginkább tanácsos most betartani!

Csókolom, Jó napot vagy Szia?

Karácsonykor még olyan rokonokkal is összehozhat a sors, akikkel egyébként évközben sosem találkozol.

A régen látott nagynéni és nagybácsi megpillantásakor aztán azonnal jön is az első kérdés: hogy köszönj nekik? Jó napot kívánj, ha az olyan távolságtartó is? Esetleg tegeződj velük, hiszen ők is azonnal letegeztek, ahogy megláttak? Vagy inkább a csókolommal próbálkozz?

A kérdések jogosak, a helyes válasz pedig a Jó napot kívánok - bármennyire is ridegen hat. Tegeződni nem illik a nálad jóval idősebbel, a csókolom pedig sértően veheti ki magát.

Maradj hát a Jó napot! köszönésnél, és hagyd a rokonokra a döntést, hogy felajánlják-e a tegeződést, vagy sem.

Jó, ha tudod!
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a rokonaiddal tegeződhetsz, akkor is kerüld a szlenget: a hellók és sziák helyett inkább a szervusz formát használd, így biztosan nem tűnsz majd udvariatlannak.

Óvatosan az ajándékozással!

Az ajándékozásra vonatkozó illemszabályok betartására karácsonykor fokozottan ügyelj. Semmiképpen ne adj ajándékba tusfürdőt, szappant, dezodort - a parfüm kivétel -, ezeket ugyanis könnyen félreértheti az ajándékozott, és igen kínos szituációt eredményezhet.

Hasonlóképpen kerüld a praktikusnak vélt ruhadarabokat és a fehérneműt - a zoknikkal együtt -, ezeket szintén nem illik ajándékba adni - kivéve persze azt az esetet, ha az ajándékozott nagyon közeli hozzátartozó.

Túl nagy költségekbe se verd magad, mert a kelleténél drágább ajándékkal kellemetlen helyzetbe hozhatod az ajándékozottat, főként akkor, ha ő nincs abban az anyagi helyzetben, hogy ezt viszonozza. Inkább költs a csomagolásra: egy szép díszdoboz vagy kreatívan használt csomagolópapír ugyanis jelentősen növeli az ajándék - többnyire eszmei - értékét.

Kíváncsi vagy, hogy milyen alapvető illemszabályok vonatkoznak az említettek mellett az ajándékokra és az ajándékozás módjára? Kattints ide!

Figyelj az öltözékedre is!

Tiszteld meg azzal a rokonaidat, hogy az alkalomhoz illő viseletben jelensz meg a karácsonyi ebéden vagy vacsorán. Az arcpirítóan rövid szoknyát és a zavarba ejtően mélyen dekoltált felsőket és ruhákat ezúttal hagyd a szekrényben. Válassz helyettük legalább térdig érő, elegáns szoknyát, vagy egy jó szabású, az alkalomhoz illő nadrágot kényelmes, visszafogott színű és mintájú blúzzal vagy elegáns pulóverrel. Ha nem elvárt, nem kell túlságosan kiöltöznöd, de a farmert a hétköznapokon agyonhasznált ruháiddal együtt felejtsd el.

Ha nem akarsz kínos helyzetbe kerülni az öltözékeddel, és a karácsony valamelyik napját nem a megszokott, ismerős közegben töltöd - például a párod szüleihez látogattok el -, akkor érdeklődj előzetesen az ottani elvárásokkal kapcsolatban.

Kanállal, villával, késsel?

Az illemről a karácsonyi asztalnál se feledkezz meg - főként akkor, ha az asztalnál nem csak a szüleid és a testvéreid ülnek. Semelyik fogást ne utasítsd vissza, még akkor sem, ha nem szereted: egy keveset mindenből illik enni. Soha ne szedj elsőként és kérdés nélkül a felszolgált ételből - előbbi esetben csak akkor tedd, ha felkérnek rá.

Ügyelj továbbá az egyes ételek fogyasztási szokásaira vonatkozó szabályok betartására is: ha a halászlé mellé kenyeret is felszolgálnak, akkor azt bal kézzel törve, falatonként fogyaszd, soha ne harapd! A fűszerekkel is bánj óvatosan: soha ne sózd vagy borsozd az ételt addig, amíg meg nem kóstoltad.

A halászlében található szálkákat a nyelveddel diszkréten told az evőeszközödre, majd onnan a tányérodra, kézzel illetlenség a szádból kiszedni. Ha a menünek befőtt is része, akkor abból egy külön evőeszközzel vegyél a tányérodra, és ne a befőttes tálat emelgesd. A forró ételt ne fújogasd, inkább várd meg, míg hűl egy kicsit.
Ha befejezted az étkezést, akkor az evőeszközöket egymással párhuzamosan helyezd a tányérra.

Mindenképpen köszönd meg a háziasszonynak a felszolgált ételt, sőt, dicsérheted is, még akkor is, ha nem egészen a te ízlésed szerint lett elkészítve. Ne felejtsd el: a karácsony a szeretet ünnepe.

Az asztalnál ne csak arra ügyelj, hogy mit és hogyan eszel: az italfogyasztásra vonatkozó illemszabályokat is fontos ismerned és betartanod, ha udvarias, jól nevelt személy benyomását szeretnéd kelteni. Ha még nem tudod, hogyan illik bort inni, és kinek joga a pohárköszöntő, akkor kattints ide!
Ezt is szeretjük