3 izgalmas kérdés az illemről

Ti kérdeztétek

Többnyire mindenki tudja, hogy ki mikor lép be elsőként az étterembe, vagy hogy ki köszön először. Néhány kérdés még mindig tisztázatlan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy fontos-e ismerni az illemszabályokat? Igen, hiszen az, hogy valaki tud-e illendően viselkedni, intelligenciájáról is árulkodik. Ráadásul ki szeret kellemetlen helyzetekbe keveredni csak azért, mert nem ismeri a szabályokat?

Kinek van kedve zavartan ácsorogni egy állófogadáson, csak mert fogalma sincs, mit hogyan és mivel érdemes enni? Valószínűleg senkinek. Tudni illik hát, hogy mi illik a köszönéssel kapcsolatos tudnivalókon és az étteremben elfogadott viselkedésen túl is. Cikkünkben most azokra a kérdésekre adunk választ, amit ti tettetek fel.

- Szülinapom lesz, és tudom, hogy a barátnőm nagyon készül rá, de azt is sejtem, hogy amit adni akar, annak nem nagyon látom a hasznát. Ami a szívemen, az általában a számon, de mit tegyek, hogy ne legyek vele udvariatlan?

Az ajándékozás kényes kérdés, hiszen ha a másik fél valóban szívből adja, akkor nem szabad udvariatlan reakcióval megsérteni. Az ajándékozás szabályaira vonatkozóan az illem nem tartja helyesnek, ha azt valaki fagyos mosollyal, esetleg negatív megjegyzések mellett fogadja. Ezért bármennyire is haszontalannak érzed az ajándékot, ne a tárgyat lásd benne, hanem a szándékot. Az pedig eszedbe se jusson, hogy egy alkalmas pillanatban továbbadj rajta, az ugyanis a legnagyobb illetlenség!

- Gyakran járok étterembe, és bár alapvetően tisztában vagyok az illemszabályokkal, sosem tudom, hogy milyen szabályok vonatkoznak a dohányzásra.

Bár az Európai Unió egyre több országában tiltják a dohányzást az éttermekben, hazánkban még számos olyan helyet találni, ahol lehetőség van az asztal melletti füstölgésre.

Ám ott sem akárhogy, hiszen ha az ember nem szeretne udvariatlannak tűnni, akkor fontos, hogy ismerje az alapvető szabályokat. Mint például azt, hogy az étteremben elsőként kizárólag a főfogás után illik rágyújtani, de csak abban az esetben, ha már az asztaltársaság minden tagja befejezte az étkezést - természetesen engedélyt lehet kérni hozzá, a legjobb azonban, ha kibírod.

Ráadásul azonnal el kell nyomni a cigarettát, ha már megkezdték a következő fogás felszolgálását, vagy akkor, ha valaki pohárköszöntőt mond.

- A munkám miatt gyakran veszek részt állófogadáson, de sosem vagyok biztos benne, hogy az ott kínált fogásokat hogyan kellene fogyasztani. Hogyan egyek például állva olyan ételt, amelyhez késre és villára is szükség van?

Az állófogadás kényes kérdés, de többnyire nem a meghívottak miatt, hanem mert sokan nincsenek tisztában az állófogadás szervezésének legfontosabb szempontjaival. Mint például azzal, hogy állófogadáson vagy más, álló rendezvényeken nem illik olyan ételeket felkínálni, amelyeket képtelenség állva elfogyasztani, azaz csupán villával. Az egész káposztalevélbe csavart töltött káposztát vagy a rántott szeletet csak ülve lehet enni, ezért az ilyen ételeket nem szabad állófogadás keretében felkínálni.

Ezért ne érezd magad hibásnak, inkább válassz olyan fogást, amellyel egyetlen villa segítségével is megbirkózol.

Ezt is szeretjük