4 apró, de annál arcpirítóbb baki az utcán

Egy gyors szendvics elfogyasztása a megállóig is elég ahhoz, hogy embernek tűnj, akinek halvány fogalma sincs az illemről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idő pénz, ráadásul egyre többe kerül. Így aztán manapság mindenki siet, de olyannyira, hogy a nagy rohanásban elfelejt köszönni, elnézést kérni, odafigyelni a környezetére, illetve észrevenni másokat.

Nincs idő reggelizni, helyette marad a sarki pékségben vásárolt péksütemény, ami éppen el is fogyasztható a metróig. Nincs idő egy kis kitérőt tenni, hogy a csikk ne a járdán landoljon, hanem a szemetesben.

Ha nem akarsz faragatlannak tűnni, ideje felülvizsgálnod az életmódod, illetve egy kicsit jobban ügyelned arra, hogyan is viselkedsz az utcán. Íme, néhány közismert illemszabály, amit nem árt átismételni.

Nem illik, és nem szép látvány az utcán enni

Csak egy péksüti - hangzik el a kifogás, újra és újra. Ám bármennyire is aprócska az a péksütemény, nem illik az utcán elfogyasztani. Ráadásul nem is praktikus: miközben ugyanis eszel, egy-egy bonyolultabb falatnál akaratlanul is megtorpansz, lenézel a zacsira, melyben az ételféle van, és ilyenkor biztos, hogy valaki jól beléd szalad. Arról nem is beszélve, hogy milyen látványt nyújtasz, ahogy gyömöszölöd magadba a falatot, körkörös nyaki mozdulatokkal igyekezve megtalálni a legjobb fogást a harapnivalón, vagy amikor a chips letört darabja kipattan a szádból.
Ha nem akarod, hogy megmosolyogjanak, reggelizz otthon, vagy legalább keress egy padot arra az időre, amíg falatozol. Az étel is jobban esik majd.

Az utcán sétálva egyáltalán nem illik dohányozni!

Ez komoly intelem. Nagyon-nagyon alacsony műveltségi szintre vall ugyanis, ha aközben pöfékelsz, hogy éppen sietsz a munkahelyedre, vagy a boltig tartó távot nem bírod ki dohányzás nélkül.

Ha már régóta rovod az utcákat, de még mindig nem intéztél el mindent, emiatt pedig egyre feszültebb vagy, és már nem bírod ki cigaretta nélkül, ülj le egy padra, vagy például, amikor a buszra vársz, és állsz, akkor szívj el egy cigarettát. Ha ez utóbbit választod, akkor viszont a busz közeledtével ne csak a csikket dobd a szemetesre forrasztott hamutartódobozba - és nem felé -, de fújd is ki a füstöt, és csak azután szállj fel.

Nincs is annál antipatikusabb magatartás, amikor a megállóban dohányzó személy a busz érkezésekor még egy jó mélyet slukkol, majd még égve elpöcköli a csikket ott, ahol éppen áll, végül fellép a buszra, és kibocsátja a tüdejében megforgatott dohányfüstöt. Ez egészen egyszerűen botrányos viselkedés.

Rendkívüli faragatlanságra vall a türelmetlen, ideges viselkedés

Soha ne az utcán éld ki agresszív hajlamaidat, az otthon vagy a munkahelyen begyűjtött mérgedet. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy ne üvölts vadidegen emberre. Ha pedig te vagy a szenvedő alany, az a legédesebb bosszú, ha nem kiabálsz vissza - csak így győzhetsz az agresszív viselkedés felett. Az se járjon a fejedben, hogy márpedig veled ezt nem lehet megtenni, azt pedig végképp kerüld, hogy mindennek hangot is adsz. Akkor ugyanis a másik, boldogan attól, hogy vették a lapot, a szituációtól teljesen függetlenül kiönti minden mérgét, ami senkinek nem tesz jót. Hasonlóan türelmesen és udvariasan illik viszonyulni ahhoz az idegenhez is, aki megszólít. Lehet, hogy egy szerencsétlen, eltévedt turista, és csak azt akarja megtudni, merre menjen, vagy melyik metróra szálljon.

A buszmegállóban várva is előfordulhat, hogy valaki megszólít, csupán csak azért, hogy elüsse az időt, és az időjárást hozza szóba, vagy a közlekedést. Nem kell elzárkózni, legfőképpen pedig nem illik udvariatlanul válaszolni.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Futni nem illik
Ahogy hangoskodni, úgy - ha nem feltétlenül muszáj - futni sem illik az utcán. Ha utol akarsz érni valakit, inkább gyorsítsd a lépteidet, mintsem, hogy kiabálj és fuss utána. A busz után szintén nem illik: a közlekedésre mindig úgy számítsd ki az időt, hogy legyen időd megvárni a következőt.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.

Ezt is szeretjük