Hová vidd a csemetét Szenteste?
Hogyan tartsd távol Szenteste a karácsonyi várakozás izgalmától lázas csemetéket a karácsonyfától és környékétől?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várakozás egy örömteli eseményre komoly kihívás: hol türelmetlenek vagyunk, hol késleltetnénk még egy kicsit, hogy tovább tartson. Különösen így van ez karácsonykor, és különösen így van ez a gyerekek esetében. Nincs olyan gyerek, akit december 24-én ne kerítene hatalmába az adventi időszakkal egyre csak fokozódó izgalom, ne lenne megilletődve, vagy ne fontolgatna legalább profi Jézuska-kileső akcióterveket.

És nincs az a felnőtt, akit ne hatna meg ez a kedves várakozás, hiszen olyan jó látni, hogy – jó esetben – vannak még, akik hisznek a csodákban, abban, hogy jönnek az angyalok, feldíszítenek egy fenyőfát, és mint valaha a három királyok a kis Jézusnak, nekik is ajándékot hoznak. Feltéve, ha jók voltak. Utólag persze mindig az derül ki, hogy jók voltak.

Ahhoz azonban, hogy ez a csoda a karácsonyfa körül az elképzeléseidnek megfelelően alakuljon, nem árt egy kicsi segítség, az „angyalok munkáját megkönnyítendő”. Vagyis nem árt, ha megpróbálod távol tartani csemetédet a még csupasz fától mindaddig, míg te magad nem kisebb dolgot, mint egy csodát vagy hivatott véghezvinni úgy cirka másfél-két óra alatt.

A Jézuska-várás hagyománya

A várakozást ugyanolyan izgalommal éli át gyermeked akkor is, ha vidéken, és akkor is, ha nagyvárosban élsz, azonban a vidéki közösségek talán jobban őrzik hagyományaikat, és jobban kötődnek hozzájuk. A templomban bemutatott betlehemes játék vagy Jézuska-várás elmaradhatatlan, főleg ha gyermeked maga is szerepel benne. Garantáltan még vőlegénykorában is emlegetni fogja, hogy ő volt Boldizsár, aki szerecsen király.

Egy-egy Jézuska-várás időtartama nem több mint egy-másfél óra, így még a legkisebbeket is nyugodtan elviheted, a karácsonyi fényeknek, a hangulatnak, a gyerekseregnek és az érdekes „műsornak” köszönhetően biztosan nem fog unatkozni.

Ha gyermeked szemlélője az előadásnak, a kíséret nagyszerű és hálás feladatát legjobb – ha nincsenek a közelben, közelebb kell őket hozni – a nagyszülőkre bízni. Ők azok, akik tudnak mindarra az angyalokra, pásztorokra, királyokra, Jézuskára vonatkozó sok-sok kérdésre válaszolni, melyek az idő előrehaladtával egyre sürgetőbb választ követelnek.

Nagyvárosi gyerekeknek

Ha városlakó vagy, csemetéd elfoglaltságáról már könnyebb gondoskodnod. Itt is megvan ugyan a templomok adta lehetőség, de ha a gyerkőc már annyira izgatott, hogy nem éri be a passzív fapados szemlélődéssel, jobb, ha jól felöltözteted, és szabadtéri programot szervezel neki. Ha ügyesek vagytok, kifoghattok tartalmas és sokat ígérő programokat, mint például a Fővárosi Állat- és Növénykert élményprogramját, mely az ország ,,legállatibb” év végi gyerekfesztiváljának ígérkezik. Érdemes részletes kínálatukból válogatnotok, biztosan akad olyan, mely felkelti gyermeked érdeklődését.

Ha az Advent időszakában nem volt alkalmatok meglátogatni Az Ország Karácsonya rendezvényt a Kossuth téren, 24-én még megtehetitek. Nem minden nap láthatja gyermeked felelevenedni a magyar karácsonyi hagyományokat, szokásokat, mint ahogy a hazai iparművészek és népművészek gyerekeknek kínált portékáit sem. A budapesti Vörösmarty tér is tartogat meglepetéseket 24-én. A vásári hangulat varázsán kívül gyermeked ízelítőt kaphat a betlehemes játékokból, valamint megnézhettek egy népi fafaragó által készített, betlehemi jelenetet ábrázoló szoborcsoportot és egy betlehemi jászlakból álló kiállítást is.

Ha nem a fővárosban éltek, de szeretitek a kézműves foglalkozásokat, biztosan találtok lakóhelyetek művelődési központjaiban is játszóházakat, melyek sok kreatív ötlettel és az alkotás élményével gazdagítják a várakozás idejét. Nem is beszélve arról, hogy a kis kezek által készített műremekek ajándékká válhatnak az est folyamán, megismertetve még a legkisebbekkel is az adás örömét.

Amit minden gyerkőc szeret

A kicsik számára a karácsony elengedhetetlen velejárója a hó, ezért ha örömet szeretnél okozni nekik, kérj a Jézuskától fehér karácsonyt, ha pedig szerencsétek van, a kertben vagy egy közeli parkban már építhetitek is a hóembert, a hóangyalt, vagy madáreleségekből a madárkarácsonyfát. Ha nagy a hó, gyermekedet még véletlenül se öltöztesd talpig fehér overallba! Hóhiány esetén, ha van a közelben jégpálya – és még korcsolyázni, vagy legalábbis csúszkálni is tudtok – kedvetekre róhatjátok a köröket az elmúlt tíz év karácsonyi dalaira.

Amikor már kellőképpen átfáztatok, az angyalok pedig csörögtek a mobilodon, hogy „még ne…”, akkor se ess kétségbe, üljetek be inkább egy jó meleg moziba. A karácsonyi szezon rengeteg gyerekfilmet tartogat, legyen szó egy fantasztikus világba csöppent bátor kislányról – Az arany iránytű –, egy New York-ba tévedt mesebeli hercegnőről – Bűbáj – vagy egy szabadszellemű méhecskéről – Mézengúz.

Hazafelé tartva pedig beszélgessetek, és számoljátok, hány otthonban gyúltak már ki a karácsonyi fények. Akármelyik elfoglaltságot is válaszd, kívánjuk, hogy ne csak gyermeked számára okozzon örömöt, hanem számodra is. Élvezd, és örülj minden együtt töltött percnek, hisz az élmény akkor maradandó, ha azt megosztjuk valakivel. Így bízhatsz abban, hogy felnőtt gyermekednek és unokádnak sem jelent majd gondot, hogyan is töltsön el egy csodaváró karácsony-délutánt.

Ezt is szeretjük