4 illatos és gyönyörű karácsonyi dekoráció

Ünnepi aromás díszeink elkészítéséhez nincs szükség óriási barkácstapasztalatra. Íme, 4 egyszerű és mutatós dekoráció.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az adventi időszak tagadhatatlanul egyik legélvezetesebb része csodálatos színekkel és karácsonyi hangulattal beborítani lakásunkat. Az aromás díszek nemcsak illatukkal varázsolják otthonodba a gyermekkori várakozás élményét, hanem látványukkal is erősítik az emelkedett ünnepi hangulatot. Bemutatunk néhány könnyen és egyszerűen megvalósítható dekorációt, melyeket akár a kicsikkel együtt is elkészíthetsz, hiszen nem igényelnek különösebb kézügyességet, viszont pompás látványt nyújtanak.

Illatos díszek: narancs, alma, fahéj, ánizs

A szárított alma- és narancskarikák elengedhetetlen részei az ünnepnek. Nem muszáj hipermarketekben vagy hobbiboltokban beszerezned őket, hiszen te magad is könnyedén elkészítheted. Éles késsel vágj körülbelül 3 milliméter vastag szeleteket - az almánál kivághatod előtte a gyümölcs csutkáját -, majd fektesd a sütő rácsára őket. Ezután tedd a sütőbe, és 3-4 órán át, 80 fokon szárítsd. Ha kész, hagyd kihűlni. Fémdobozokban, üvegtartókban tárolhatod a szárított gyümölcsöket.

Karikadísz

Jól mutat a fenyőfán a szárított narancs- és almakarika. Szúrd át hústűvel a karikát, majd a lyukon húzz át egy rövid rafiadarabot, és kösd össze. Különösen dekoratív a szárított gyümölcsök mellett, ha a fát mézeskalács-, szalma- és csupa piros kis gömbdíszbe öltözteted.

Gyümölcsfüzér

Egy körülbelül 30 centiméteres rafia- vagy aranyszalagot húzz át egy hústűvel előre kilyukasztott narancsszeleten. Köss csomót a narancs aljára és tetejére is, majd ismét köss egy csomót 1-2 centiméterrel feljebb, ezután húzd át egy almaszeleten a szalagot, majd ismét köss csomót a tetejére. Haladj így a szalag végéig, néha köss rá fahéjrudat és csillagánizst is. A végén köss egy hurkot, majd akaszd fel az illatos fűzért.

Narancsszív

A csodás kis díszt felakaszthatod a szék támlájára, de jól mutat a bejárati ajtón is. Könnyen hajlítható drótból formázz szív alakot, szorosan csavard körbe rafiával, majd ragasztópisztollyal fixáld a rafia két végét. Ezután ragasztópisztollyal rögzítsd a narancsszeleteket, úgy, hogy félig fedjék egymást, végül kösd át rafiával.

Gyertya a narancsban

Rendkívül mutatós gyertyatartót készíthetsz egészséges, vastaghéjú, kerek narancsból. Először vágj egy körülbelül három centiméteres lyukat a narancs alján, majd óvatosan lazítsd meg egy teáskanállal, és válaszd el a narancs húsát a héjától.

Ezután apró mozdulatokkal vágd ki kis darabonként a narancs húsát. Töltsd ki a belsejét újságpapírral vagy kemény habszivacs-morzsalékkal, hogy felszívja a nedvességet. Tedd meleg helyre egy éjszakára - például a radiátor tetejére -, hogy kiszáradjon. Amikor kiszáradt, egy vékony filccel rajzold körbe a narancs tetején a gyertyamécses szélét, és egy éles ollóval vágd ki a mécses helyét. Helyezd bele, és kissé nyomkodd le a gyertyát, hogy stabilan megálljon, majd szúrj szegfűszeget a mécses és a narancs találkozásához.

Házi készítésű karácsonyi pot pourri

Ez a keverék szolidabb és kellemesebb illatú, mint az üzletekben kapható pot pourriké. Ahhoz, hogy a szobádnak különleges, karácsonyi bája legyen, a legenyhébb illat is elegendő.

Hozzávalók:

  • 2 és fél liter kis fenyőtobozból, illatos fenyőágacskákból, csillagánizsból, fahéjrudakból, szerecsendióból, száraz tölgylevelekből, száraz csipkebogyóból álló keverék
  • 3 evőkanál őrölt szegfűszeg
  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 5 csepp narancsolaj
  • 5 csepp fenyőolaj

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hozzávalókat egy fémdobozban óvatosan rázd össze, majd tedd lapos tálba vagy hosszú, vékony üvegvázába a kész keveréket. Remekül mutat, ha apró, csillogó gömböcskéket vagy gyöngyöket teszel a pot pourrihoz.

Ezt is szeretjük