A dús, élénkvörös mikulásvirág titka
A mikulásvirág elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak. Ha megfelelően ápolod, évekig dús marad és megtartja gyönyörű színét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenképpen szép, sötétzöld levelű növényt válassz, melyen a fellevelek is telt színűek. A sárguló, száraz szélű levelek a nem megfelelő nevelési körülményekre, fény- vagy tápanyaghiányra, illetve túlöntözésre utalnak.

Még véletlenül se vigyél haza olyan mikulásvirágot, amely jól láthatóan elkezdett felkopaszodni, vagyis hiányoznak az alsó levelei. A lankadó, száradó levelek olykor kértevők jelenlétére is utalhatnak, ezért lehetőleg még a diszkréten celofánba burkolt növényt is vedd ki csomagolásából. Vizsgáld meg a gyanús levelek fonákát vagy finoman simítsd végig a leveleket.

Az esetleg fel-felröppenő kis jószágok nem karácsonyi angyalkák, hanem levéltetvek vagy üvegházi molytetvek lehetnek. Ilyen találkozás esetén hagyd a cserepet a polcon, és vásárlás nélkül távozz az üzletből, ugyanis a beteg, fertőzött növényt majdnem lehetetlen otthon meggyógyítani. Lehetőleg olyan növényt keress, amely még nem teljesen virágzik, nem hullajtja a virágporát, mert akkor a mikulásvirág hosszabb ideig fog díszleni. A virágpor könnyen észrevehető a piros felleveleken.

Hidegben megfázhat

A téli növényvásárlási szabályok érvényesek: lehetőleg fagymentes napon vagy napszakban vásárolj, hazaszállításáig a lehető legkevesebb hideg érje a növényt.

Ne nyomódjon össze, ne törjenek meg levelei, hajtásai, mert tejnedvet tartalmaz, amely összekenheti, elcsúfíthatja a virágot, ráadásul egyesek allergiásak erre a tejnedvre.

Tegyél mellé ünnepi díszeket!
Az ablakpárkányon is csodásan mutat

Ápolása otthon

  • Távolítsd el a növény csomagolását. A díszítő celofán belsejében az alsó levelek számára kedvezőtlen mikroklíma alakul ki, amely tönkreteheti a leveleket, és kedvez a gombabetegségek elterjedésének.
  • Állítsd a cserepet napfényes, világos, nem túl meleg, huzatmentes helyre, ellenkező esetben a növény rövidesen hullajtani kezdi leveleit.
  • Rendszeresen öntözd. Akkor kapjon újabb adag vizet, amikor földje már éppen kezd kiszáradni. Soha ne álljon a cserép alatt a víz!
  • A téli időszakban nem szükséges tápoldatozni, májustól szeptemberig azonban kéthetente kezelheted nem túl nitrogéndús tápoldattal. Ügyelj arra, hogy ne legyen túlburjánzó, mert a levelek túlságosan beárnyékolják egymást, és ez felkopaszodáshoz vezethet.
  • A mikulásvirág tűrőképes növény. Hosszú időn át jelzi hiányérzetét, de közben nem megy tönkre, és aztán könnyen regenerálódik. Ily módon például pár napos nyaralásodat is viszonylag jól elviseli, ha előtte jól megöntözted, és nincs tűző napon. A levelek nagyon lelankadnak, de az öntözés után képesek teljesen magukhoz térni.
  • Odaadó gondozás esetén növényed februárra elvirágzik, és áprilisig lassanként megszabadul színes felleveleitől. Nem túl napfényes helyen tartott mikulásvirágnál ez hamarabb is bekövetkezhet. A szakirodalom azt ajánlja, hogy ilyenkor a hajtásokat vágd vissza 15-20 cm-esre, és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett 1-2 hónapig pihentesd a növényt. Ez a nevelési mód az eredeti élőhely, Mexikó klímáját imitálja.

Hogyan bírd virágzásra?

Az ősz közeledtével izgalmas kísérlet lehet, hogy megpróbálod virágzásra bírni kedvencedet.

Szülőhelyének fényviszonyai miatt a mikulásvirág rövidnappalos, vagyis csak akkor virágzik, ha a nappali megvilágítás 12 óránál kevesebb. Tehát ha szeptember közepétől olyan helyre állítod a cserepet, ahol a sötét időszakot a legkevesebb fény - például utcai lámpa fénye - sem szakítja meg, illetve ha más módon megoldod a rendszeres besötétítést - például minden nap este 7-től reggel 8-ig kartondobozzal letakarod a növényt -, karácsonykor már pompásan kivirult mikulásvirágnak örvendezhetsz.

Ha még több szobanövényekkel és kertészkedéssel kapcsolatos témájú cikket szeretnél olvasni, akkor látogass el az Édenkert.hu oldalára! Kattints ide! »

Ezt is szeretjük