Valódi a méz vagy hamisítvány? Ez a 3 dolog segít eldönteni
Nem könnyű felismerni a hamisított mézet, de bizonyos jelek okot adhatnak a gyanakvásra.

GettyImages-1216754135
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban, de különösen karácsony idején több mézet fogyasztunk, mint az év más szakában. Mézet eszünk torokfájásra, csorgatjuk a langyos teába, kerül a vajas kalácsra, mézes krémesbe, mézeskalácsba.

Nem szabad azonban megfeledkezni a tényről, miszerint a méz a világon az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer. Érdemes tehát körültekintően választani beszerzési forrást.

Így hamisítható a méz

A boltok polcain megjelenő importmézek bár olcsóbbak lehetnek, minőségük nem mindig megfelelő. A méz hamisítása történhet cukorszirupokkal is - direkt vagy indirekt módon: előbbi esetében a cukorszirupot a mézhez keverik, utóbbi esetében a méheknek adják táplálékul. Az utóbbi években gyakran említett úgynevezett gyantaszűréses technológia a 2000-es évek elején terjedt el Kínában. Lényege, hogy a mézet melegítik, mikroszűrőkön átpréselik, kivonják belőle a vizet, a szerves és ásványi anyagokat. Ennek eredményeképpen egy világos színű, steril cukorszirup jön létre, melynek szinte semmi beltartalmi értéke nincs: hiányoznak belőle mindazok a hasznos vegyületek - ásványi anyagok, vitaminok, flavonoidok, virágpor -, melyek a méz egészségügyi szempontból jótékony hatását adják.

Ezt a mesterségesen előállított szirupot keverik az adott földrajzi hely virágainak pollenjével. Hazánkban különösen a kevéssé markáns ízvilágú, világos árnyalatú, alacsony pollentartalmú, kristályosodásra nem hajlamos akácmézet könnyű hamisítani.

Valódi a méz? 3 dolog, ami segít eldönteni

Mennyire oldódik?

A valódi méz vízbe, teába kerülve leülepszik a pohár, csésze aljára, nehezen oldódik - különösen, ha nem meleg, hanem hideg folyadékba keverjük. Ezzel szemben a hamisított méz gyorsan és könnyen feloldódik a folyadékban.

Kristályosodik?

A mézek többsége - kivéve az akácméz - hajlamos a kristályosodásra. Bár ezt a tulajdonságát sokan nem kedvelik, ha azt tapasztalod, hogy a pár hete vásárolt virágméz kristályosodik, tudhatod, hogy valódi mézről van szó. A hamisított méznek ugyanis nincs ilyen tulajdonsága.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen az állaga, íze, színe?

A valódi méz nyúlósabb állagú, nehezebben folyik. Ha a vásárolt méz a megszokottnál cseppfolyósabb, az mindig legyen gyanús. Ha mindehhez még szokatlanul világos színű is, az íze jellegtelen, inkább cukorra, mint mézre emlékeztet a vásárolt termék, akkor vélhetően hamisított mézzel van dolgod.

Így kerülheted el a hamisított mézet!

Bár sok esetben nehéz megállapítani, hogy a méz, amivel dolgod van, valódi-e, jó hír, hogy egy viszonylag egyszerű módszerrel elkerülheted a hamis méz fogyasztását. Vásárolj mézet hazai kistermelőtől! Nézz körül a környéken, kérdezz ismerősöktől, helyi Facebook-csoportokban - biztosan akad a közelben, aki ismer méhészt. A hazai termelőknek kötelező feltüntetni az üvegen a nevet, pontos származási helyet, míg az importméz esetében a törvény csak az EU, illetve EU-n kívüli megnevezést írja elő.

Hagyományos mézeskalácsrecept

Margit néni az alapreceptet még édesanyjától leste el, aki annak idején belevágott a méhészkedésbe.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük