Hogyan készítik a méhek a mézet? Egy kanálban 12 állat teljes életműve van

Talán nem is tudtad, hogy "a szorgos, mint a méh" kifejezés mennyire igaz.

mehek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méz különösen az ősz-téli időszakban válik igazán népszerűvé, hiszen a hűvösebb hónapok légúti problémáinak egyik legfinomabb természetes ellenszere.

A mézet a méhek maguknak készítik, de a méhészek közreműködésével a konyhaasztalokra is jut belőle. De vajon tudod, hogy az apró állatoknak mennyi munkájuk van benne?

Hogyan készítik a méhek a mézet?

A méhkolóniák feje a méhkirálynő, aki akár 22 mm-esre is megnő, naponta több mint ezer petét képes lerakni, ő hangolja össze a család működését, és akár négy-öt évig is él. A 16-20 mm-es, fullánk nélküli herék feladata a királynő megtermékenyítése. Nagyjából hatvan napig élnek, családonként párszáz van belőlük. A méhkolónia legnagyobb részben dolgozókból áll, akik minden esetben nőstények. Az ő életük is meglehetősen rövidre szabott: a tavaszi-nyári időszakban általában alig négy-öt hetet élnek. Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag folyamatosan dolgoznak. Percenként tizenegyezer szárnycsapásra képesek. A kaptártól akár 8 km-es hatósugarú körben is képesek eltávolodni. Egy kirepülés alkalmával egyetlen méh két-háromszáz virágot látogat meg.

12 méh életműve egy kanálban

A nagyjából 70 mg súlyú állatok mézgyomrukban a saját súlyukkal csaknem megegyező mennyiségű nektárt tudnak szállítani. Belegondolni is szédítő, hogy egyetlen kiskanál mézben 12 dolgozó méh teljes életműve van.

A virágokból a dolgozó méhek nektárt szippantanak ki, a testüket és lábukat borító szőr segítségével pedig pollent szállítanak. A nektár a méhek mézgyomrában az invertáz nevű enzim segítségével glükózzá és fruktózzá alakul, más enzimek pedig a nektár savasságát növelik - ennek célja a baktériumok elpusztítása. A kaptárba visszatérve a méh ezt a folyadékot átadja társának, aki további enzimeket juttat bele, csökkentve ezáltal a nektár vízszintjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nektárt a hatszögletű méhsejtekbe helyezik, a még megmaradt felesleges víztartalmától pedig összehangolt szárnycsapásaikkal keltett légáramlat segítségével szabadulnak meg. Ha a nektár elérte az ideális - körülbelül 18%-os víztartalmat -, a baktériumok és a penész nem képes megélni benne, mézzé válik. Ezt követően a méhek a méhsejteket lezárják. Ezeket a méhsejtekből álló lépet veszi ki a méhész a kaptárból, majd kipörgetés után kerülhet a méz az asztalunkra. Amikor a teádba teszel egy kanál mézet, jusson eszedbe, hogy 1 kg méz előállításához a méheknek mintegy négymillió virágból kell nektárt kinyerniük.

Méhporték

Egy brit fotós, Josh Forwood úgy gondolta, a méhek olyan fontos feladatot töltenek be az állat- és növényvilágban, hogy igazán megérdemelnek egy portrésorozatot, amiben közelről bemutatja a szorgos állatok sokszínűségét.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük