Kinek nem szabad mézet ennie? Szakorvos beszélt az okokról
A méz minden kétséget kizáróan kívül-belül jó hatással van a testre, de sajnos egyesek nem élvezhetik ki a természet folyékony aranyát.

méz nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pollenallergiások körében gyakran felmerül a mézfogyasztás kérdése, pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell.

Dr. Balogh Katalin allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy milyen esetben kell lemondani egy kellemesen gőzölgő mézes tea elfogyasztásáról.

Allergiás tünetek

- Megelőzési célzattal, vagy pusztán azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban tünetei jelentkeztek - mondta dr. Balogh Katalin.

A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

Ha a has fáj a méztől, nem a virágpor okozza

A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható. Fruktózfelszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni: a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel - körte, füge, szőlő, kristálycukor - fogyasztását követően is jelentkeznek. Ha valaki erre gyanakszik, akkor javasolt szakemberhez fordulni, az allergént vizsgálattal beazonosítani, hogy feleslegesen ne zárjunk ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésünkből.

Igazi természetes antibiotikum a propolisz, de egyvalamire figyelni kell

Jótékony tulajdonságait már a gyógyászatban is egyre több formában bevetik, készül belőle tinktúra, por, tabletta, de krémekhez is adják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük