Gundel-palacsinta csokiöntettel: Gundel Károly receptje alapján
A Gundel-palacsinta igazi hungarikum, aminek a receptjét nem árt elraktároznod.
Gulyás, Erős Pista és Gundel-palacsinta. Ezek mind hagyományos magyar fogások, amiket a hazánkba látogató külföldiek elsőként kóstolnak meg.
Itt az ideje, hogy a történelmi múltú desszertet te is megtanuld elkészíteni, méghozzá nem akárhogyan: a klasszikus Gundel Károly-féle recept alapján.
Gundel-palacsinta
Hozzávalók a palacsintához:
- 25 dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 2 dkg cukor
- olaj
- csipetnyi só
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 25 dkg cukor
- 20 dkg dió
- 5 dkg mazsola
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál rum
- citromhéj
Hozzávalók a csokoládémártáshoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál rum
- 1 teáskanál kakaópor
- fél evőkanál vaj
- fél csésze tej
- fél teáskanál vaníliás cukor
Elkészítés ideje:
Másfél óra.
Elkészítés menete:
A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel keverd simára. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis szódavízzel hígíts rajta, ettől lazább lesz az állaga. Megolajozott serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi tésztát, folyasd szét, és mindkét oldalát süsd szép színesre.
A ledarált diót a cukorral, a tejszínnel, valamint a lereszelt citromhéjjal kever össze. Add hozzá a rumot és a mazsolát, majd a töltelékkel töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket össze. Ne tekerd, hanem hajtsd, ez adja a Gundel-palacsinta különlegességét!
Végül készítsd el a csokiöntetet is. Elsőként vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét. Forrald fel a tejet, keverd bele a rumot és a folyós csokit. A vajat a tojássárgákkal, valamint a kétféle cukorral keverd habosra. Szórd bele a kakaót, és addig kevergesd, míg sima masszát nem kapsz. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, de még nem hideg, keverd hozzá a tojássárgás részt is. Kicsit tedd vissza a tűzhelyre, hogy rottyanjon egyet, majd öntsd nyakon a palacsintákat a finom mártással.
Ünnepi sütemények
Még több klasszikus receptért nézd végig gyűjteményünket! Képeinktől és receptjeinktől biztosan megjön a kedved a sütéshez.
Cikkünk megírásában Rákóczi János Konyhaművészet című könyve segített, mely a Betűmetsző Kiadó gondozásában jelent meg.
Fotó: diplomatickitchen.com
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- rétes
Így készül az eredeti vargabéles
- ünnep
- sütemény
A klasszikus aranygaluska receptje
- ünnep
- csoki