A klasszikus aranygaluska receptje

Dióval és vaníliasodóval

Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni. Te se tedd hát!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aranygaluska szépsége abban rejlik, hogy ugyan pepecselősnek tűnik, mégsem az, ráadásul főételként is megállja a helyét.

Ha szereted az édességet, akkor próbáld ki a diós finomságot vaníliasodóval meglocsolva.

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • olaj

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

1,5 dl tejet langyosíts meg, keverj bele csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a maradék cukrot és a csipetnyi sót. Kezdd el tésztát összedolgozni, és ha nagyjából összeállt, add hozzá a felolvasztott vajat is. Addig gyúrd, míg elválik az edény falától. Ekkor hintsd meg liszttel a tetejét, fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával, és keleszd duplájára a tésztát.

Lisztezett deszkán nyújtsd kétujjnyi vastagra a megkelt tésztát, és olvasztott olajba mártott pohárral szaggasd ki belőle kisebb pogácsaformákat. Egy kivajazott jénai tálba fektesd bele az első sort, és kend meg a tetejét kevés olajjal. A diót a cukorral és a reszelt citromhéjjal keverd össze, és szórd meg vele a tészta tetejét. Folytasd a rétegezést egészen addig, míg el nem fogynak az alapanyagok. Ha elkészültél, gyújtsd be a sütőt, és amíg 180 fokra felmelegszik, hagyd tovább kelni a tésztát. Utána nagyjából fél órán keresztül süsd.

Amíg sül, készítsd el a vaníliasodót. Ehhez válaszd ketté a tojásokat, és a sárgákat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, végül a vaníliakivonatot is adagold hozzá. Tedd fel főni, és állandó kevergetés mellett öntsd bele a tejet is. Lassú tűzön főzd krémesre, és ha kész az aranygaluska, tálaláskor locsold meg vele a tetejét.

Hipergyors finomságok

Ha hirtelen vendégek toppannak be, de nincs otthon semmi, amivel megkínálhatnád őket, próbáld ki gyors receptjeinket!

7 hipergyors, isteni karácsonyi sütemény receptje képekkel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotó: jdkonyha.blogspot.hu

Ezt is szeretjük