Gundel-palacsinta csokiöntettel: Gundel Károly receptje alapján
A Gundel-palacsinta igazi hungarikum, aminek a receptjét nem árt elraktároznod.

Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gulyás, Erős Pista és Gundel-palacsinta. Ezek mind hagyományos magyar fogások, amiket a hazánkba látogató külföldiek elsőként kóstolnak meg.

Itt az ideje, hogy a történelmi múltú desszertet te is megtanuld elkészíteni, méghozzá nem akárhogyan: a klasszikus Gundel Károly-féle recept alapján.

Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg cukor
  • olaj
  • csipetnyi só

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál rum
  • citromhéj

Hozzávalók a csokoládémártáshoz:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kakaópor
  • fél evőkanál vaj
  • fél csésze tej
  • fél teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

Másfél óra.

Elkészítés menete:

A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel keverd simára. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis szódavízzel hígíts rajta, ettől lazább lesz az állaga. Megolajozott serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi tésztát, folyasd szét, és mindkét oldalát süsd szép színesre.

A ledarált diót a cukorral, a tejszínnel, valamint a lereszelt citromhéjjal kever össze. Add hozzá a rumot és a mazsolát, majd a töltelékkel töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket össze. Ne tekerd, hanem hajtsd, ez adja a Gundel-palacsinta különlegességét!

Végül készítsd el a csokiöntetet is. Elsőként vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét. Forrald fel a tejet, keverd bele a rumot és a folyós csokit. A vajat a tojássárgákkal, valamint a kétféle cukorral keverd habosra. Szórd bele a kakaót, és addig kevergesd, míg sima masszát nem kapsz. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, de még nem hideg, keverd hozzá a tojássárgás részt is. Kicsit tedd vissza a tűzhelyre, hogy rottyanjon egyet, majd öntsd nyakon a palacsintákat a finom mártással.

Ünnepi sütemények

Még több klasszikus receptért nézd végig gyűjteményünket! Képeinktől és receptjeinktől biztosan megjön a kedved a sütéshez.

Cikkünk megírásában Rákóczi János Konyhaművészet című könyve segített, mely a Betűmetsző Kiadó gondozásában jelent meg.

Fotó: diplomatickitchen.com

Ezt is szeretjük