Gundel-palacsinta csokiöntettel: Gundel Károly receptje alapján
A Gundel-palacsinta igazi hungarikum, aminek a receptjét nem árt elraktároznod.

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

Ezt a sminket készítsd el, ha bulizni mész: nem erős, de pont elég »

Agyő, pattanás, helló, üde arcbőr: ennyi mindenre jó egy üvegcse rózsavíz »

Elképesztően nőies ez a szín, ha stílusosan viseled: csodás szettek feketével, nyáriasan »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Gulyás, Erős Pista és Gundel-palacsinta. Ezek mind hagyományos magyar fogások, amiket a hazánkba látogató külföldiek elsőként kóstolnak meg.

Itt az ideje, hogy a történelmi múltú desszertet te is megtanuld elkészíteni, méghozzá nem akárhogyan: a klasszikus Gundel Károly-féle recept alapján.

Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg cukor
  • olaj
  • csipetnyi só

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál rum
  • citromhéj

Hozzávalók a csokoládémártáshoz:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kakaópor
  • fél evőkanál vaj
  • fél csésze tej
  • fél teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

Másfél óra.

Elkészítés menete:

A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel keverd simára. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis szódavízzel hígíts rajta, ettől lazább lesz az állaga. Megolajozott serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi tésztát, folyasd szét, és mindkét oldalát süsd szép színesre.

A ledarált diót a cukorral, a tejszínnel, valamint a lereszelt citromhéjjal kever össze. Add hozzá a rumot és a mazsolát, majd a töltelékkel töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket össze. Ne tekerd, hanem hajtsd, ez adja a Gundel-palacsinta különlegességét!

Végül készítsd el a csokiöntetet is. Elsőként vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét. Forrald fel a tejet, keverd bele a rumot és a folyós csokit. A vajat a tojássárgákkal, valamint a kétféle cukorral keverd habosra. Szórd bele a kakaót, és addig kevergesd, míg sima masszát nem kapsz. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, de még nem hideg, keverd hozzá a tojássárgás részt is. Kicsit tedd vissza a tűzhelyre, hogy rottyanjon egyet, majd öntsd nyakon a palacsintákat a finom mártással.

Ünnepi sütemények

Még több klasszikus receptért nézd végig gyűjteményünket! Képeinktől és receptjeinktől biztosan megjön a kedved a sütéshez.

Cikkünk megírásában Rákóczi János Konyhaművészet című könyve segített, mely a Betűmetsző Kiadó gondozásában jelent meg.

Fotó: diplomatickitchen.com

Ezt is szeretjük