Az első randin az a legvonzóbb, ami később a legidegesítőbb: a pszichológusok elmondják, miért érzünk így
A szakértők szerint gyakori jelenség, hogy kezdetben azokat a tulajdonságokat látják vonzónak az emberek, amiket később idegesítőnek találnak. Több oka is van a jelenségnek.

randi 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokakkal előfordul, hogy az első találkozások során bizonyos tulajdonságokat szinte ellenállhatatlannak tartanak, később azonban, amikor már komolyabbra fordul a dolog, pont ezeket kezdik a legbosszantóbbnak találni.

A jelenség egyáltalán nem ritka, és magyarázatai is vannak: a pszichológusok elárulták, milyen okok rejtőznek mögötte. 

Ezért vonzó kezdetben, ami később idegesítő

Kara Lissy pszichológus szerint az egyik legfőbb tényező, hogy az agy és a test hasonlóan reagál a szorongásra, az idegességre és az izgalomra, tehát a gyomorban repdeső pillangók mindkettő kifejeződései lehetnek, így kezdetben könnyen összetéveszthető az érzés. Ennek köszönhetően először a szokatlan, zavaró vagy túl heves viselkedést kalandosnak, szexinek, vonzónak érzékelheti az agy, nem pedig veszélyesnek vagy bosszantónak.

Egy impulzív partnerjelölt változatos első randevúkkal kecsegtethet, és olyan váratlan helyzetekbe sodorhatja a másikat, amiktől még izgalmasabbnak tűnik. Ez azonban később zavaróvá válhat, nem ritka, hogy túl sok az illető a párjának, és rájön, hogy egyáltalán nem illenek össze. Hasonló a helyzet a rögtön mindent megosztó, intim témákról is mesélő személyekkel. Először úgy érezheti a randipartner, hogy rögtön közel került hozzá, gyorsan szoros kapcsolat és bizalom alakul ki köztük, később viszont bosszantó lehet, ha mindenről túl sokat beszél, és társa minden gondolatáról, érzéséről, percéről beszámolót vár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyermekkori problémák és rózsaszín köd

Arlene B. Englander pszichoterapeuta szerint a gyermekkori problémák, traumák, a családi háttér és a mérgező szülői viselkedés is hozzájárulnak a jelenséghez. Például, akinek rossz a kapcsolata a szüleivel, kezdetben vonzónak találhatja a manipulatív, kontrolláló viselkedést, legfőképpen azért, mert gyermekként is ezt tapasztalta, ehhez szokott hozzá. Hozzátette, felnőttként az emberek próbálják helyrehozni a korábban átélt nehézségeket, gondokat, amelyeket kicsi korukban nem volt lehetőségük. Ez viszont gyakran eredményezi azt, hogy ugyanabba a szituációba kerülnek, mint akkor, és ugyanolyan mérgező viselkedésű partnereket vonzanak magukhoz, mint amilyenek a családtagjaik voltak. Ez az egész folyamat tudat alatt zajlik, de hozzájárul ahhoz, hogy a rossz, bosszantó vagy toxikus tulajdonságok kezdetben vonzónak tűnjenek.

Mindezek mellett annak is szerepe van a jelenségben, hogy gyakran azokat a tulajdonságokat találja csábítónak az ember, amelyek a volt párjára nem voltak jellemzőek. És attól függetlenül, hogy alapvetően kedveli ezeket vagy nem, az újdonság varázsával hatnak, és ellenállhatatlannak, pozitívnak tűnhetnek. Persze ezekhez még hozzájárulnak a kialakulóban lévő érzelmek, a rózsaszín köd és az is, hogy az ismeretlen, az új mindig sokkal vonzóbb, mint amit már megszokott.

A helyzetet nagyon nehéz kivédeni, de a legjobb, amit tehetsz, hogy átgondolod, mit találsz a másikban vonzónak, majd azt is, hogy ezeket a tulajdonságokat alapvetően, hosszú távon is annak tartanád-e. De mindenkinek vannak rossz, a másik számára bosszantó tulajdonságai, tehát ezek nem akadályozzák a boldog kapcsolatok kialakulását. Kivéve akkor, ha mérgező viselkedésről van szó - ebben az esetben ugyanis a legjobb még korán lezárni a viszonyt.

A legfontosabb illemszabályok az első randira

Azt, hogy lesz-e következő randi, nagymértékben meghatározza az is, hogy a két fél hogyan viselkedik. Vannak ugyanis olyan illemszabályok, amelyeket - ha az ember jó benyomást szeretne tenni - be kell tartani. Mutatjuk, melyek ezek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük