A jó veszekedés 7 titka
Milyen unalmas is lenne, ha rózsaszín felhőn úsznátok a koporsóig. A viták feldobják és előreviszik a kapcsolatot. Persze, okosan kell csinálni, hogy vita legyen és ne harag!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Életed párjával a vitákat nem lehet – és nem is kell – kikerülni, hiszen a vélemények ütköztetése feszültségoldó még egy szeretetteljes kapcsolatban is. A kibékülés pedig a családi béke érdekében elengedhetetlen! De hogyan is veszekedj? Nos, ennek is vannak aranyszabályai!

Az aranyszabályok betartásával egyetlenegy nézeteltérés sem végződik haraggal, és a felek lelki sérülések nélkül juthatnak túl kapcsolatuk döcögősebb, nehezebb szakaszain.

Vitázni jó?

A családi béke és nyugalom érdekében általában igyekszünk elkerülni a konfliktusokat, még azon az áron is, hogy így egyes fontos kérdések akár megoldatlanok maradnak. Néha könnyebbnek tűnik hosszasan hallgatni, némán tűrni, pedig a párkapcsolat szempontjából érdemes mihamarabb kibeszélni a sérelmeket, és tisztázni, mi nyomja a lelket. A vitatkozás, ha átmenetileg kellemetlennek is tűnik, mégis szükséges, mert feloldja a konfliktusokat, csillapítja a kedélyeket. Jelzi azt, hogy a két fél még mindig szereti és tiszteli egymást, ezért próbálja közösen folytatni az életét.

A tartós kapcsolat titka nem az, hogy a pár mindkét tagja mindig egy álláspontot képvisel, hanem az, hogy még akkor is, amikor esetleg összekapnak, mindketten törekszenek a másik véleményének meghallgatására és tiszteletben tartására.

Vita vagy marakodás?

A szóváltás gyakran valami jelentéktelen semmiség miatt kezdődik el. Máskor hosszabb ideig elfojtott elégedetlenség, keserűség miatt. A vita során a felek valamilyen konfliktust szeretnének megoldani, ezzel szemben a veszekedés csak erőfitogtatás, elkeseredett hatalmi harc. A higgadt, békés hangulatú egyezkedéssel ellentétben a veszekedés sosem vezet sehová, pedig egy jól működő kapcsolatban nem a másik sértegetése, megbántása a cél, hanem az, hogy a probléma legalább egy időre megoldódjon.

A vita után érdemes egyet aludni, és másnap, nyugodtabb hangulatban és tisztább fejjel megbeszélni a problémákat! Ne feledjétek, hogy a harag rossz tanácsadó!

Csak őszintén!

A legjobb az, ha a két fél mindent elmondhat a másiknak anélkül, hogy a kritizálás vagy a minősítés rossz hangulatot okozna. Tudni kell meghallgatni a másik kéréseit, kérdéseit és véleményét is! A vita alkalom arra is, hogy elmondhasd sérelmeidet, és megnyugtató válaszokat kaphass mindazokra a kérdésekre, amelyek bizonytalanságot keltenek benned.

Ne bántsd!

Sokan teljes hévvel érvelnek a saját igazuk mellett, és ilyenkor elszalad velük a ló. Elfelejtik, hogy a harag ugyan elszállhat, de a kimondott szavakra még sokáig keserűen emlékszik a megbántott fél.

A másik családja - főként a szülők, gyermekek, testvérek és egyéb közeli rokonok - szidalmazása a legnagyobb harag esetén is tabutéma! Ha el is ragad az indulat, a felfortyanások során is óvakodni kell párod családjának jelzőkkel illetett emlegetésétől. Még a heves veszekedés közepette sem érdemes az anyós rosszindulatát vagy az após italproblémáit felemlegetni! Később ugyanis megbánhatod a mérgedben könnyelműen kimondottakat.

Tilos!

A pulykaméreg semmiképpen se sarkalljon a másik szexuális képességeinek becsmérlésére, hiszen a meggondolatlan szavak a későbbiekben problémákat okozhatnak a másik önbecsülésében és szexuális teljesítményében egyaránt! Ugyanígy tiltott téma a másik gyengesége, testi hibája vagy egyéb betegsége. Sohasem vezethet a vita a másik pocskondiázásához, sértegetéséhez!

Mást ne vonj be!

Nagyon fontos, hogy a többi családtag, barát vagy lakótárs, akit nem érint a szóban forgó kérdés, maradjon ki a vitából. A szülői házban élő pároknál például fennáll a veszély, hogy konfliktus esetén az anyós vagy az após minden esetben a saját gyermekének ad igazat, még akkor is, ha történetesen a szeretett utód abszolút rossz állásponton van. Ha lehetőség adódik, inkább elvonulva, négyszemközt tisztázzátok a sérelmeket, hiszen kellemetlen, zavaró lehet mások jelenléte az érzékeny, esetleg intim témákat is érintő beszélgetésnél. Amennyiben nem nyílik mód arra, hogy magatok közt tudjátok le a meccset, semmiképpen se vonjatok be a vitába barátot, családtagot, főleg pedig azt ne kérjétek, hogy a nézeteltérés fül- és szemtanúja határozottan állást foglaljon bármelyik fél mellett! A meghitt családi hangulatot és barátságokat is tönkreteheti az, amikor valakit pártoskodásra kényszerítenek, emellett a vitázóknak sem kedvez a részrehajló beavatkozás.
A gyerekek előtt lehetőség szerint egyáltalán ne veszekedjetek! Kis súrlódások, összeütközések bármikor előfordulhatnak, és ezeket nem is kell elrejteni az apróságok elől, de a keserű veszekedés, a marakodás megijeszti őket, és megterheli a lelküket.

A megoldás

Idővel a konfliktusoknak valamiféleképpen rendeződniük kell. Amennyiben a kapcsolat működőképes, és a felek ragaszkodnak egymáshoz, érzelmeik erősebbnek bizonyulnak a problémáknál, így kompromisszumra jutnak. Egyszer az egyik enged, a másik alkalommal a másik fél tesz lépéseket, ugyanakkor adott esetben mindketten tehetnek engedményeket.

A több éve, évtizede együtt élő pároknál már nem a szerelem, hanem a gyengéd érzelmekből fakadó megbecsülés, tisztelet segít túljutni a krízisen.

A gondok agyonhallgatása, a konfliktusok erőltetett elhallgatása nem kedvez egyetlen kapcsolatnak sem, ám az sem természetes, ha a felek szinte állandóan hadakoznak.

Ezt is szeretjük