Miért káros a túl erős empátia? Súlyos lelki problémákat okozhat a nagyon mély együttérzés

A negatív empátia, azaz a túlzott beleérző képesség létező probléma, amit nem szabad félvállról venni - súlyos következményei lehetnek.

negatív empátia nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az empátia alapvetően pozitív tulajdonság, a magas EQ, azaz érzelmi intelligencia velejárója, a mély együttérzés, beleérzés képességét jelenti.  

Az empatikus emberektől messze áll a kegyetlenség és a kizsákmányolás. Az altruizmus, az önfeláldozás és a szeretet gyökere - mondja Steve Taylor a Leeds Beckett University pszichológia karának adjunktusa. Azonban lehetséges, hogy valaki túlzottan empatikus? A beleérzés közben tényleg magával húzhatnak mások érzései, főleg a negatívak?

Negatív empátia

A negatív empátia azt jelenti, amikor valaki olyannyira beleéli magát a másik helyzetébe, hogy saját maga is megéli annak rossz érzéseit,és nem csak együttérez. Ennek megértéséhez jó tudni, hogy többféle perspektívából lehet szemlélni a másik mondandóját. Az egyik, amikor valaki beleképzeli magát mások helyzetébe, ilyenkor ön-fókuszú a figyelem, a másik, amikor belehelyezi magát a másik cipőjébe, ez pedig más-fókuszú. A figyelemnek nagy szerepe van a különböző érzelmi válaszreakciók milyenségében. Ha valaki önmagára fókuszál, idővel negatív érzéseket és gondolatokat gerjeszt saját magában, sőt, még fenyegetettnek is érezheti magát. 

negatív ampátia 1
Fotó: AnaBGD / Getty Images Hungary

Steve Taylor szerint negatív empátia esetén annyira érzékeny az ember, hogy idejének túlnyomó részében az elhangzott gondokon emészti magát. Lesarkítva mintegy "érzelmi fertőzésként" lehet leírni, ami olyan intenzív érzelmi telítettséggel jár, hogy károsodásokat okoz az érzelmi és pszichés egészségben. Depressziót, alvászavart és állandó bűntudatérzést eredményez. A negatív élményhez való ragaszkodás és a vele való azonosulás hozadéka a lelki fájdalom.

Skizofréniás betegeknél is hasonló tünetek jelentkeznek, olyan intenzíven élnek át bizonyos élményeket, hogy egyszerűen képtelenek koncentrálni, tisztán gondolkozni és reagálni a hatásokra. A negatív empátia esetén is ez történik, csak az érzésekkel. Egy idő után kimerülnek az új impulzusokat befogadó ingerek, amitől képtelen lesz úgy reagálni a másik fájdalmára, ahogy szeretne. Lipps szerint a negatív empátia esetén az empatikus élményt már nem érzékeljük, nem kezeljük helyén, mert valami meggátol benne. Ez történhet valamilyen trauma a hatására, vagy egyszerűen személyiségből is fakadhat.

Éppen ezért fontos kialakítani magunkban egy olyan stabil érzelmi helyet, ahol más emberekkel együtt tudunk érezni anélkül, hogy sérülnénk. Ez nem a teljes közönyt jelenti, vagy azt, hogy magára kell hagyni a másikat. Ez azt jelenti, hogy ugyan szorosan részt veszünk mások életében, de nem merülünk el bennük. Így a közvetített érzések eredményesebben, átgondoltan reagálhatóak. Az empátia alapvetően az együttérzésre szolgál, de a negatív empátia, azaz a túlzott beleérző képesség épp ennek a hatását csorbítja, összezavar, ami csak gátolja a folyamatot. 

A negatív empátia leküzdése

Az empátia az emberi tulajdonságok közül az egyik legértékesebb, de nem szabad, hogy teljesen eluralkodjon a személyiségen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legfontosabb elkerülni azonosulást a másikkal. Csak abban az esetben sikerülhet megfelelően reflektálni mások érzéseire, ha nem cipeljük tovább teherként és nem vesszük magunkra. A figyelem iránya számít, a másikra fókuszálás empátiát, szimpátiát és törődést jelez, mindezt anélkül, hogy a befogadó fél azonosulna a vele megosztott problémával. 

Miért talál nehezen párt az, aki túl empatikus? A coach szerint ezért vonzzák mindig a rossz partnert

Az átlagnál jóval erősebb empátia problémákat is okozhat, főképp a szerelem terén. Gyakori, hogy az ilyen személyiségek nehezen találnak hosszú távra párt, és szintén sokszor előfordul, hogy rendszeresen a rossz partnert vonzzák magukhoz. Mos kiderül, miért van ez így, és mit lehet ellene tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük