Miért talál nehezen párt az, aki túl empatikus? A coach szerint ezért vonzzák mindig a rossz partnert

Az egyébként igen pozitív tulajdonság nehézségeket okozhat a pártalálásban.

Empatikus ember párkeresési nehézségei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az empátia, azaz a beleérző képesség igen fontos, nélkülözhetetlen része az emberi kapcsolatoknak. Ha valaki fel tudja ismerni a másik érzéseit, az ő helyébe tudja képzelni magát, és arra törekszik, hogy megismerje a gondolatait, helyzetét, szemszögét, akkor sokkal könnyebben tud ismerkedni, sokkal nagyobb rá az esély, hogy megkedvelik. Mind a családi, mind a párkapcsolatok terén lényeges, és a munkahelyeken is megkönnyíti a beilleszkedést, valamint elősegítheti a feljebb lépést a ranglétrán is.

Az átlagnál jóval erősebb empátia viszont sajnos problémákat is okozhat, főképp a szerelem terén. Marci Moberg coach szerint ugyanis gyakori, hogy az ilyen személyiségek nehezen találnak hosszú távra párt, és szintén sokszor előfordul, hogy rendszeresen a rossz partnert vonzzák magukhoz. Elárulta, miért van ez így, és mit lehet ellene tenni.

Az együttérző lélek csapdái a párkeresésben

Az átlagnál jóval empatikusabb embereknek hatalmas szívük van, így gyorsabban közel tudnak kerülni másokhoz. Már néhány randevú után úgy érezhetik, sikerült egy hullámhosszra kerülni, szoros kapcsolatot kialakítani a partnerrel, illetve átérezni a gondolatait, a problémáit. Ez alapvetően nem okozna gondot, de a szakértő szerint az a baj, hogy emiatt hajlamosak figyelmen kívül hagyni a negatív, intő jeleket, és nem veszik észre, ha az illető nem akar komoly kapcsolatot, netalán hazudik.

Gyorsan megbocsátanak neki mindent, még azt is, ha egymás után többször lemondja a találkákat, így sajnos sokszor áldozatul eshetnek a kegyetlen randitrendeknek és a hitegetésnek is. Így olyan emberekre pazarolnak sok időt, energiát, akikre valójában nem kellene. Általában olyan partnerrel is kapcsolatba bonyolódhatnak, aki nem elégíti ki az érzelmi igényeiket, nem őszinte, vagy esetleg valamiféle káros személyiségzavarral küzd.

A befolyásolhatóság veszélyei

A coach szerint szintén jellemző rájuk, hogy könnyebben befolyásolhatóak. És nem azért, mert naivak lennének, hanem azért, mert annyira beleélik magukat a másik helyzetébe, gondolataiba, és annyira ráhangolódnak, illetve annyira jót akarnak a környezetüknek, hogy emiatt egyszerűbben érzik más véleményét a sajátjuknak, és gyorsabban meggyőzhetőek az átlagnál. Ezért sajnos sokszor belesétálnak a partnerek csapdáiba, nem gyanakodnak, és gyakran olyan férfiról vagy nőről hiszik azt, hogy tökéletesen passzol hozzájuk, akivel valójában egyáltalán nem illenek össze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Erőteljes érzelmek 

A szakértő tapasztalatai alapján elárulta, mindezek miatt a túlzott empátiával megáldott emberek erős, heves érzelmeket tapasztalhatnak meg már a randevúk során, a kapcsolat elején. Ezek azonban nem mindig egyeznek a szerelemmel, így gyorsan csalódás érheti őket, amikor a sűrű, rózsaszín köd feloszlik, és meglátják a másik igazi arcát. 

Szintén problémát okozhat a pártalálásban, hogy a nagy empátiakészséggel rendelkezők tudattalanul is hasonló viselkedést kívánnak meg a másiktól, és konfliktusokat okozhat, ha ez nem így van. Ez a probléma leginkább néhány hónap után élesedhet ki, és könnyen a kapcsolat végéhez vezethet. Az illető ugyanis csalódik, nem teljesülnek az elvárásai, a partner számára pedig ezek megterhelőek lehetnek.

Mit ajánl a coach?

Marci Moberg azt tanácsolja mindenkinek, hogy vegyék lassabbra a tempót, hagyjanak időt a randevúknak, az ismerkedésnek, és mindig ügyeljenek arra, hogy a saját érdekeiket, érzéseiket tartsák szem előtt, ne a másikét. Próbálják kizárni a partner iránti együttérzésüket, gondolataikat, és arra koncentráljanak, hogy ők mit szeretnének. Fontolják meg, valóban illik-e hozzájuk a másik, tényleg olyan-e, mint amilyennek ők látják, és ezután döntsék el, mi lenne a legjobb a jövőben.

A szakértő szerint, bár furcsán hangzik, az is hatásos lehet, ha rendszeresen leírják a másik emberrel kapcsolatos érzéseiket egy füzetbe, a találkozók után pedig részletesebb beszámolókat vetnek papírra. Így ugyanis jobban láthatják, mi zajlik bennük legbelül, és nem fedi majd el az ítélőképességüket a beleérző képesség.

Az erős empátia egyébként igen pozitív képesség, és nagyon hasznos az emberi kapcsolatokat illetően, de a pártalálás során akadályokat gördíthet az emberek elé. A fentebb említett szakértői tapasztalatok, tanácsok tudatában és a tippek alkalmazásával megkönnyíthető a randizás és a tartós kapcsolat kialakítása.

Árulkodó testbeszéd a randin

A találkák során a férfi testbeszédéből is igen sokat le lehet olvasni az érzéseivel, gondolataival, jövőbeli tervekkel kapcsolatban. A következő testtartások fontos dolgokról árulkodnak.

Hogy ül a férfi az első randin? - Ezt üzeni vele neked

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük