A hiánya minden emberi kapcsolatra káros – Így fejlesztheted az empátiát
A mindennapokban is könnyen alkalmazhatóak a pszichológus módszerei.

empatia cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy tartják, az empátia adományát az élet nem túl bőkezűen osztogatja, ezért az vagy valakivel született, vagy sem. Szerencsére a helyzet nem ennyire tragikus, hiszen bárki fejlesztheti.

Gyakran összetévesztik a szánalommal vagy a kedvességgel, pedig valójában másról van szó. Az empátia egy olyan képesség, mellyel mások cipőjébe bújhatsz, hogy megismerd világszemléletüket, és azonosulj érzéseikkel. Roman Krznaric, a népszerű filozófus, akit az empátia nagykövetének is neveznek, felfedte azt az öt tippet, mely tökélyre fejlesztheti a beleérző képességet.

Több olvasás = nagyobb empátia

Krznaric szerint a beleérző képesség akár a fotelból is fejleszthető: pszichológiai tanulmányok bizonyítják, hogy akik sokat olvasnak - kiváltképp szépirodalmi regényeket -, könnyebben beleképzelik magukat olyan emberek helyzetébe, akik egyébként távol állnak tőlük. Elvégre a könyvek hasábjait lapozgatva az ember szinte belebújik mások bőrébe. Hogy megkönnyítse az empatikus könyvek keresését, a filozófus létrehozott egy empátiakönyvtárat, ahová összegyűjtötte a szerinte leghatásosabb műveket.

kezfogas

A társalgás művészete tanulható

Ha valaki ódzkodik is attól, hogy idegenekkel szóba elegyedjen, a szakértő úgy véli, hetente legalább egyszer megéri bátornak lenni, és gyakorolni a társalgást. Krznaric a kíváncsiságra alapozza elméletét, mely szerinte szorosan összefügg az empátiával: ha tőled eltérő emberekkel beszélgetsz, bepillantást nyerhetsz az életükbe, ami egyrészt gazdagítja emberismereted, másrészt segít leküzdeni az előítéleteket, melyeket a megjelenéshez vagy a beszédhez társítasz.

Átélni mások életét

A beleérző képesség fejlesztéséhez érdemes kipróbálni az "empatikus átélést", magyarán a gyakorlatban is "felpróbálni" mások életét, mondjuk azáltal, hogy havonta egy hétvégét önkéntes munkával töltesz. A filozófus a híres angol író, George Orwell példáját említi inspiráció gyanánt: Orwell, miután teljesítette szolgálatát a brit birodalmi rendőrségnél az 1920-as években, elhatározta, hogy visszatér Angliába, és közelebbről megnézi, hogyan élnek a társadalom peremére taszított személyek. Ezért kopott gúnyát és ócska cipőt húzott, majd elvegyült az észak-londoni koldusok között. Tapasztalatai nyomán született a Csavargóként Párizsban, Londonban című műve, melyben Orwell részletesen leírja, hogy a történtek mennyire megváltoztatták életfelfogását és az emberi kapcsolatait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Figyelni és tanulni

Sokszor megesik, hogy az ember egy heves vita közben arra gondol, bárcsak partnere jobban megértené az érzéseit. Krznaric szerint az empatikus odafigyelés képessége könnyedén átültethető a gyakorlatba: a legközelebbi konfliktusnál próbáld tudatosan irányítani gondolataid, és figyelj a másikra anélkül, hogy félbeszakítanád. Így megakadályozható, hogy egy apróbb nézeteltérés óriási veszekedéssé fajuljon.

A közösségi élet fontossága

Az empátia közösségi szinten is fejleszthető, így ezáltal az egyén és a társadalom életében is nagy változások mehetnek végbe. A filozófus szerint, ha találsz egy tevékenységet, melynek alapja az együttérzés, hozzájárulhatsz az emberek közötti falak lebontásához. Ez a tevékenység lehet önkénteskedés, de a barátokkal való ténykedés - focizás, sportolás, éneklés - is ide tartozik. A lényeg, hogy ne száműzd magad a közösségi életből.

Kilenc testtartás, ami rögtön ellenszenvesnek mutat

Vannak olyan gesztusok, melyek segítenek, hogy azonnal belopd magad mások szívébe, és megkedveljenek, de olyanok is, melyekkel tudat alatt tűnsz ellenszenvesnek. Érdemes ezért vigyázni azzal, hogyan állsz, hogy tartod a kezedet, vagy milyen gesztikulációval erősíted a mondandódat: a következőket igyekezz elkerülni, mert negatív üzenetük van, és rossz benyomást keltenek.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük