Ezért nem tudják a férfiak, hogy mit akarnak a nők - Már tudományos bizonyíték is van

Sok nő elvárja, hogy a partnere kitalálja a gondolatait, de nem biztos, hogy érdemes lehetetlent kívánni.

cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok veszekedés indul azzal a párkapcsolatokban, hogy az egyik fél megsértődik, mert a társa nem találta ki, mi zavarja. Az pedig talán még gyakrabban előfordul, hogy a nők nem szeretnék kimondani, mi bántja őket, és azt várják, hogy a férfi rájöjjön a probléma forrására néhány apró, számukra egyértelműnek tűnő jelből, mondatból.

A pasik viszont ilyenkor sokszor értetlenül állnak a helyzet előtt, mert a legtöbb esetben nem vettek észre semmi olyasmit, ami miatt a kedvesük kérdőre vonhatná őket, és nem értik, mi történhetett.

Változó az empátiaszint

Ennek a párkapcsolatokban igen gyakori jelenségnek a gyökere a tudomány szerint abban kereshető, hogy a nők jobban bele tudják képzelni magukat a másik helyzetébe, mint a férfiak, ezért a partnerüktől is elvárják, hogy szavak nélkül tisztában legyenek vele, mit szeretnének.

1

Az empátia azt jelenti, hogy valaki képes beleélni magát a másik helyzetébe, ezért a körülményekből és a metakommunikációból tudja, mi játszódik le a másik lelkében. Még a tudósok is csak sejtik, hogy miért képes az egyik ember jobban ráhangolódni a másik érzelmeire, míg vannak, akik csak a szavakból értenek. Egy tanulmány szerint viszont a férfiak bizonyítottan kevésbé empatikusak, mint a nők, ami pedig sok konfliktust okozhat.

A kutatók genetikai alapon próbáltak rájönni az eltérő empátiaszintek okára, ezért 47 ezer ember adatait vizsgálták, akikkel DNS-tesztet készítettek, ezt vetették össze az empatikus készségükkel. Megállapították, hogy a nők átlagban 10%-kal magasabb pontszámot értek el az érzelmi intelligencia-, vagyis EQ-teszteken, mint a férfiak. Az EQ-teszt hatvan kérdésből állt, és elsősorban a mások érzelmi állapotának felmérésére való képességre voltak kíváncsiak, míg az alanyok DNS-ében az egypontos nukleotid-polimorfizmus - SNP - genetikai variációját figyelték, amiben szintén 11%-os eltérést mutattak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjegyezték, hogy a tanulmány csak az SNP-t vizsgálta, de léteznek más genetikai variációk is, melyek szintén szerepet játszhatnak a jelenségben, ezért még több kutatásra van szükség. Az viszont biztos, hogy egy személy empátiaszintjét a gének csak 30%-ban határozzák meg.

Nemcsak a genetika az oka

A szakértők hozzátették, hogy, bár bizonyítottan van eltérés a férfiak és a nők empátiakészsége között, a beleérző képességre a társadalmi elvárások is hatással vannak. A kislányoktól például jobban elvárják a másokkal való együttérzést, mint a kisfiúktól. Ezenkívül a biológiai tényezők szintén befolyásolhatják ezt, mivel a nők oxitocinszintje magasabb, ami hozzájárulhat az intenzívebb lelki élethez, a tesztoszteron viszont a férfiakban van nagyobb koncentrációban jelen - ez a hormon felelős a maszkulin viselkedés kialakulásáért.

A különbségek még inkább rávilágítanak, hogy fontos kimondani a problémákat a párkapcsolatban, akármilyen nehéznek tűnik is. Nem érdemes azt várni, hogy a másik jelekből, célozgatásokból jöjjön rá, mert ez csak még nagyobb konfliktusokat okoz. Ajánlott inkább kedvesen, óvatosan elmondani minden zavaró tényezőt, mert később még nagyobb gonddá, akár szakítóokká is duzzadhat egy-egy ilyen apróság.

Ezt is szeretjük