Szakítás lesz a vége, ha nem vitáztok eleget? Meglepő eredményre jutott a 14 évig tartó kutatás

Sokak szerint a vita csak rombolja a kapcsolatot, de valójában ez nem így van.

veszekedes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A veszekedés a kapcsolatok szerves része, sokan mégis károsnak tartják, és próbálják teljesen elkerülni, mert úgy gondolják, tönkreteheti a szerelmüket. De az igazság az, hogy a viták néha-néha jót tesznek a viszonyotoknak.

Természetes, ha nem értetek egyet mindenben, és az is, ha ilyenkor felkapjátok a vizet, aztán egy kis kiabálás, sértődés lesz a vége. Sőt, kiderült, hogy nagyon is jó, mert egy kutatás szerint a nézeteltérések nélküli kapcsolatok gyorsan szakítással végződnek.

A vita a jó kapcsolat titka?

Egy régebbi tanulmányból már kiderült, hogy azok a párok, akik heti egyszer vitatkoznak, sokkal boldogabbak és nyitottabbak, mint a többiek. Nemrég pedig John Mordechai Gottman és csapata is érdekes eredményekkel állt elő hosszú évek munkája után. 79 párt vizsgáltak 14 éven keresztül, és azt vették észre, hogy azoknak a szerelmeseknek volt a legerősebb a kapcsolatuk, akik rendszeresen, őszintén és nyíltan vitáztak egymással. Azok viszont, akiknél ez nem így volt, nagyobb eséllyel és hamarabb szakítottak.

par vita

Persze a tanulmányból az is kiderül, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen vitákról van szó. Az értelmetlen, sértő veszekedések természetesen nagy mennyiségben nem tesznek jót a kapcsolatnak, viszont az egészséges keretek között folyó viták igen. Segítenek abban, hogy kifejezhessétek az érzelmeiteket, megosszátok a véleményeteket és a gondolataitokat, illetve, hogy megbeszéljétek a problémákat, mielőtt súlyosabb, a kapcsolat számára végzetes nehézséggé duzzadnának. De az sem mindegy, hogy ezek során hogy álltok egymáshoz, hogy viselkedtek és beszéltek a másikkal, illetve hogy kezelitek egymást.

A jótékony viták

A pozitív, kapcsolatfejlesztő vitáknak fontos ismérve, hogy a felek egyenlőként tekintenek a másikra, egyikük sem domináns, és mindketten elmondhatják a véleményüket. Nem az a lényeg, hogy valaki győztesen kerüljön ki a harcból, hanem az, hogy megoldódjon a probléma. Ezenkívül nem szabad, hogy a régi gondok miatti neheztelés újra és újra beférkőzzön a veszekedésekbe, és figyelni kell arra, hogy már megoldott problémákat ne hozzatok ismét felszínre, mert ez csak még több dühöt és még nagyobb vitát eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A nézeteltérések mindezek mellett segítik az összecsiszolódást, a nyitottabb kommunikációt, ráadásul közben rengeteget tanulhattok is egymásról. Nem szabad ezért elkerülni őket, csak odafigyelni a fentebb említett szabályokra, illetve arra, hogy mindketten elmondhassátok a véleményeteket. Ha ugyanis így teret engedtek a vitáknak, sokkal boldogabb és hosszabb lesz a kapcsolatotok, mint akkor, ha elnyomnátok a gondokat.

Ezt is szeretjük