A pszichológus szerint ez a 4 viselkedés vezet szakításhoz – A te párod csinálja őket?

Észrevétlenül teszik tönkre a kapcsolatot.

Szakítást okozó viselkedések
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hihetetlenül sok dologra kell ügyelni ahhoz, hogy tényleg hosszú és boldog legyen a párkapcsolat. Soha nem lehet tudni, hogy mikor esik rosszul egy olyan mondat, cselekedet a másiknak, amit te egyáltalán nem ellene irányulónak vagy rosszindulatúnak szántál.

Vannak viszont olyan viselkedési formák, amik ezektől függetlenül minden esetben károsak a kapcsolatra nézve. Egy pszichológus professzor 40 év munkája során megállapította, mi az a négy dolog, ami bár gyakori a szerelmesek életében, súlyos károkat okoz a kapcsolatban, hosszú távon pedig szakításhoz vezet.

Ez a viselkedés teszi tönkre a kapcsolatot

John Gottman és csapata a kutatás során párok egymással való viselkedését tanulmányozta, és hosszú évtizedekig tartó vizsgálatai után sikerült megállapítania azt a négy szokást, amik biztosan tönkreteszik a kapcsolatot. Az apokalipszis négy lovasa – Gottman elnevezésével élve – pedig sokkal hétköznapibb, mint azt hitték. Kiderült, hogy ezek nem mások, mint a lenéző viselkedés, az állandó kritizálás, a folyamatos védekezés és az elzárkózás, amik a szakértő szerint érzelmileg teljesen eltávolítják egymástól a szerelmeseket.

kapcsolat problema 1

A pszichológus az utolsót tartja a legveszélyesebbnek, amikor is az egyik – vagy rosszabb esetben mindkét - fél a viták, nézeteltérések esetén egy képzeletbeli falat húz maga elé. Ahelyett, hogy elismerné a problémákat vagy a hibákat, inkább csak hallgat, és elfordul a gondok elől magára hagyva partnerét a gondokkal. Így viszont lehetetlen megoldani bármit is, a problémák pedig egyre csak gyűlnek majd, szép lassan tönkretéve a kapcsolatot. Gottman szerint sajnos ez egy igen gyakori szokás, ami megmérgezi a szerelmet, és lehetetlenné teszi a hosszú távú, boldog párkapcsolatot. Ezért mindenképpen tenni kell ellene, ha ezt tapasztalod a párodon.

Mit lehet tenni ellene?

A legfontosabb, hogy fel kell ismerni, ha így viselkedik valamelyikőtök, és meg kell beszélni, hogy változtattok ezen. Higgadtan, nem vádaskodóan kell beszélni róla úgy, hogy kihangsúlyozod a párodnak, hogy neked nyugodtan elmesélheti a problémáit, elmondhatja a véleményét még akkor is, ha az különbözik a tiédtől. Azt is a tudtára kell adni, hogy ha csak elzárkózik, soha nem oldódik majd meg semmi, sőt csak rosszabb lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Tudatni kell vele, hogy a beszélgetés segíthet minden vitán, de azt is érzékeltesd vele, hogy bízhat benned, és bármit elmondhat neked. Ha újra ezt a viselkedést tapasztalod, hívd fel rá a figyelmét kedvesen, nyugodtan, és próbáljatok együtt átlendülni a nehézségen. De szintén jó megoldás, ha ilyen esetben felajánlod neki akár a vita közepén, hogy tartsatok szünetet, és később, amikor már mindketten átgondoltátok és lehiggadtatok, majd jobban meg tudjátok oldani a dolgokat.

Ezt is szeretjük