Ez a tartós kapcsolatok kulcseleme a terapeuta szerint - Nem romantikus, de hatásos

Ritkán esik szó róla, pedig nélkülözhetetlen a tartós kapcsolatokhoz: a terapeuta tanácsát mindenkinek meg kellene fogadnia.

par beszelget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A románcok elejét még általában a rózsaszín köd, a romantika és a spontaneitás jellemzi, ám később ezeknél jóval többre van szükség ahhoz, hogy megmaradjon a szerelem, és erős legyen, jól működjön a viszony.

Az egészséges, tartós kapcsolathoz szükség van bizalomra, őszinteségre, nyílt kommunikációra és rengeteg munkára, energiára, ám van még valami, ami nélkülözhetetlen hozzájuk egy terapeuta szerint. Ez pedig nem más, mint a tudatosság, vagyis a tervezés.

Nem jó, ha beleragadnak a felek a rutinba

Beverley Andre szerint a hosszú viszonyoknál gyakori, hogy a felek, úgymond, robotpilótamódba kapcsolnak, ami azt jelenti, hogy minden téren kialakítanak egy rutint, egy dinamikát - legyen szó a kommunikációról, a mindennapi teendőkről, programokról, a beszédtémákról -, és emellett maradnak, ehhez ragaszkodnak. Minden ugyanúgy zajlik az életükben egészen addig, amíg fel nem merül valami probléma. Sőt, hajlamosak annyira ragaszkodni a megszokott dolgokhoz, mintákhoz, hogy ameddig csak lehet, inkább a szőnyeg alá söprik a gondokat, és csak akkor foglalkoznak velük, ha már túl nagyok, komolyak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyhassák őket.

Mindez azonban borzasztóan káros, hiszen lassan, de biztosan teszi tönkre a szerelmeket. A szakértő szerint szükség van a kapcsolatok ápolására, az odafigyelésre, a feleknek pedig mindig gondolniuk kell arra, hogy mi kell a boldogságukhoz, ahhoz, hogy viszonyuk valóban jól működjön. Részben ezt is jelenti a tudatosság: meg kell fontolni, mire van szüksége a kapcsolatnak ahhoz, hogy fejlődjön, és lépéseket is kell tenni annak érdekében, hogy ezek a szükségletek megvalósuljanak. Még azelőtt kell cselekedni, hogy a problémák kialakulnának.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudatosság, a tervezés fontossága

A terapeuta szerint a feleknek mindig apró lépéseket kell tenniük a kapcsolatuk javítása érdekében. Ez jelentheti azt, hogy aktívan beszélgessenek egymásról, a viszonyukról, a konfliktuskezelésről, vagy azt is, hogy erősítsék a megbecsülést, megtanulják jobban értékelni egymást. Meg kell ismerkedniük egymás szeretetnyelvével, és ki is fejezzék az érzéseiket ezeken a módokon.

Beverley Andre azonban egy kihívást is javasol a pároknak. Ehhez csupán annyi a teendő, hogy összeállítsanak egy 12 pontos listát apró ajándékokról, gesztusokról, ezekkel a másiknak havonta egyszer meg kell lepnie partnerét, meg kell valósítania a listán szereplő dolgokat. Persze nem nagy meglepetésekről, inkább apró kedvességekről kell hogy szóljon az egész. 

A tartós kapcsolatokban tehát nem várható el mindig a spontaneitás, sőt a viszonyok minden területén szükség van tervezésre. Legyen szó a beszélgetésekről, az együtt töltött időről vagy akár az intimitásról és a szexről. Így működhet csak ugyanis hosszú távon igazán jól egy szerelem.

Szokások a boldog kapcsolathoz

A szakértők régóta keresik, mi lehet az örökké tartó, boldog kapcsolat kulcsa. Számos olyan felmérés született a témában, amelyek segítséget nyújthatnak a pároknak abban, hogy mire érdemes odafigyelniük. Az Exeteri Egyetem egy évtizeden át tartó vizsgálata arra világított rá, hogy vannak olyan szokások, amik hozzájárulnak a hosszan tartó szerelemhez. 

Ezt is szeretjük