Elvileg 3 dologtól függ, hogy szenvedélyes-e egy kapcsolat: a szexterapeuta foglalta össze

A szexterapeuta szerint csak akkor lehet igazán kielégítő a szexuális élet, ha mindhárom komponens egyenlően van jelen a felek között.

par agyban cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szenvedély a kapcsolatok elején még általában erőteljes, ám az idő múlásával természetes módon alábbhagy. Ha viszont teljesen eltűnik, az nemcsak a pár szexuális életére, hanem az egész viszonyára kihat, és szexmentességhez, boldogtalansághoz vagy hosszú távon szakításhoz vezethet.

De mitől függ a szenvedély? Milyen tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy megmaradjon? Cheryl Fraser szexterapeuta, a Gottmann Intézet szakértője szerint három dolog a kulcsa, melyekre érdemes különösen odafigyelni.

A szenvedély háromszöge

A terapeuta gyakran használja a „szenvedély háromszöge” nevet viselő modellt a hozzá forduló pároknál, hogy megtanítsa nekik, hogyan teremthetik meg és tarthatják fenn a romantikus és szexuális szenvedélyt. Az egyenlő, egymást támogató szárakkal rendelkező alakzat tökéletesen jelképezi az egész jelenséget, illetve azokat a tényezőket, melyekre ehhez szükség van. Az örömmel, intenzitással, hűséggel és vágyakkal teli, az évek során egyre mélyülő szerelmi viszonyhoz ugyanis három összetevő a kulcs: az izgalom, az intimitás és az érzékiség.

Az izgalom, izgatottság

Az izgatottságot, az érdeklődést az ember általában a kapcsolatok elején tapasztalja igen erőteljesen. Például akkor, amikor hosszú idő után újra megpillantja kedvesét, és ennek hatására az egész testén végigfut az izgalom. Az természetes, hogy ez az érzés idővel alábbhagy, de a szakértő szerint nem igaz, hogy nem tarthat örökké. Ha elgyengül, igyekezni kell visszahozni a kapcsolatba. Ennek érdekében jó néha elrugaszkodni a megszokástól, a rutinoktól, és törekedni arra, hogy a felek néha tudatosan, friss szemmel tekintsenek partnerükre, és igyekezzenek a régi, jól ismert dolgok helyett az újdonságot meglátni benne. Így az idő múlásával csak újra és újra egymásba szeretnek majd.

Az intimitás 

Cheryl Fraser kiemelte, hogy az intimitás szócska alatt a mély érzelmi összekapcsolódás és a szeretettel teli barátság egyaránt értendő. Emellett fontos része, hogy a felek teljesen kiismerik egymást: megosztják a titkaikat, felfedik a jó és a rossz oldalukat is a másik előtt. A legmélyebb intim viszonyokban a szerelmesek megtanulnak bízni abban, hogy bármi is történjék, társuk szereti és elfogadja őket. Nem kell elrejteniük a sebezhetőségüket, a félelmeiket, és tökéletesnek sem kell láttatniuk magukat. Nincs szükség arra, hogy szerepeket játsszanak vagy színleljenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A valódi bensőségesség idővel, a sok közös élmény és élettapasztalat hatására alakul ki, és fejlődik tovább. Mindeközben sok örömben és bánatban osztoznak egymással, és azzal is tisztában kell lenniük, hogy boldogságukért nem a másik a felelős. Fontos, hogy a párok rendszeresen tegyenek erőfeszítéseket az intim kapcsolat elmélyítésére, felfrissítésére, és figyelmet fordítsanak egymásra.

Az érzékiség

Az érzékiség kifejezés az érzéki és szexuális energiák összes spektrumát takarja. Az évek múlásával viszont szintén elhalványulhat, és a rutin veheti át az uralmat: a nemi élet kiszámíthatóvá, ritkává válhat, vagy teljesen meg is szűnhet. A „szenvedély háromszögére” odafigyelve azonban újra felébreszthető a varázs. 

A párnak érdemes odafigyelnie arra, hogy teljesen egymásra hangolódjanak, és az érzékiség új oldalait fedezzék fel. Ehhez egészen apró dolgok is hozzájárulhatnak: például egy kézfogás kutyasétáltatás közben vagy egy spontán, szenvedélyes szeretkezés. De azt is fontos tudatosítani, hogy a vágy az agyból indul ki, így például egy-egy érintés, a másik illata, egy hosszas szemkontaktus vagy akár egy talpmasszázs is kiválthatja, fokozhatja azt.

A kielégítő szexuális élet titka

A jó szexuális élet titka tehát a szakértő szerint az, hogy a szenvedély háromszögének mindegyik komponense egyenlően legyen jelen a felek viszonyában. Amennyiben ezek elmozdulnak, vagy az egyik meggyengül, tudatos munkával kell újra megerősíteni, hogy igazán hosszú és boldog lehessen a kapcsolat.

Szexpózok, melyek visszahozzák az intimitást

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. Erősebb gyönyörre, több szemkontaktusra, érintésre vagy tantrikus összefonódásra adnak lehetőséget. 

Ezt is szeretjük