Ez az apróság a mély szerelem és az intim kapcsolatok titka: miért félnek tőle mégis sokan?

A pszichológusok mind egyetértenek abban, hogy enélkül nem lehet igazán őszinte és tartós egy kapcsolat.

Sebezhetőség fontossága kapcsolatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az igazán őszinte és mindkét fél igényeit kielégítő kapcsolatokhoz rengeteg minden szükséges. A szerelem, a szeretet, a kedvesség, a törődés, a kölcsönös tisztelet és a jó szex mellett azonban van még valami, ami a pszichológusok szerint nélkülözhetetlen – sokan mégis rettegnek tőle. 

A szakértők úgy látják, az emberek jó része teljesen megfeledkezik erről az apróságnak hitt tényezőről, pedig ez az igazán mély, őszinte és intim viszonyok alapja. Elárulták, miért félnek tőle annyian, és azt is, hogyan lehet fejleszteni az erre való képességet.

A boldog kapcsolatok és a mély szerelem alappillére

A terapeuták szerint a boldog, hosszú távú kapcsolatok egyik legfőbb alappillére a sebezhetőség: az, hogy a felek képesek igazán megnyílni a másik felé, megmutatni a leggyengébb, legérzékenyebb oldalukat. Lee Land pszichológus úgy véli, ez magában foglalja azt, hogy a pár tagjai vállalják, hogy felfedik valódi énjüket, valódi érzéseiket és gondolataikat egymás előtt, és elfogadják az ezzel járó kockázatot, az esetleges fájdalmakat. És pontosan ezek vezetnek ahhoz a gyakori és erős félelemhez, ami miatt sokan nem hajlandóak rá.

A romantikus viszonyokban sokan rettegnek attól, hogy ha a partner meglátja valódi énjük egy-egy szeletét, például a bizonytalanságot, a hibákat, a különböző szükségleteket, akkor kiábrándul, meggondolja magát, és a szakítás mellett dönt. Emellett az is áll még a háttérben, hogy általában szinte mindenki meg akarja védeni magát a lehetséges fájdalmaktól. A szakértő szerint mindezt sokszor gyermekkori traumák, korábbi csalódások, szakítások okozzák, de alapvetően is vannak olyan emberek, aki nehezebben nyílnak meg másoknak. Annak azonban, ha valaki falat húz maga elé, és nem hajlandó megmutatni a gyenge pontjait, nem képes sebezhető lenni párja előtt, számos negatív következménye van.

Így a felek nem tudnak elég közel kerülni egymáshoz, nem tudnak igazán intim és mély kapcsolatot kialakítani, ezért sokkal könnyebben eltávolodnak egymástól, és sokkal nagyobb az esély arra, hogy hamarabb szakítással végződik a viszony. Ha pedig csak egyikük képes megnyílni, akkor úgy fogja érezni, párja nem szereti őt eléggé, nem engedi közel magához, és egyoldalúnak látja majd a kapcsolatukat.

A sebezhetőségre való képesség tanulható

Szerencsére a sebezhetőségre való képesség tanulható is. Léteznek olyan módszerek, melyek fejlesztik ezt, így hozzájárulnak a szerelmi viszonyok és az emberi kapcsolatok minőségének javításához. Ehhez először is fontos, hogy gondold át, kinek szeretnél teljes mértékben megnyílni. Például egy néhány hetes kapcsolatban még lehet, hogy túl korai, de egy hosszú távúban nélkülözhetetlen. Ha viszont már jó ideje együtt vagytok, és úgy érzed, nem tudnád felfedni neki a valódi éned, vagy nem szeretnéd, akkor érdemes elgondolkodni ennek okain.

Anna Osborn családterapeuta szerint a legjobb kis lépésekben kezdeni a folyamatot. Ez jelentheti egy titok megosztását, vagy egy olyan érzelem, gondolat kifejezését, amihez eddig nem volt bátorságod. Az ezek következtében létrejövő pozitív tapasztalatok ugyanis azt eredményezik majd, hogy rájössz, nincs mitől félned. A többi pedig ezután jönni fog szép lassan, magától.

olelkezo par
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

Az is fontos, hogy gyakorold a megfelelő reakciókat arra az esetre, ha a másik hoz elő érzékeny témákat előtted. Ez egyrészt azért jó, mert ha helyesen reagálsz, könnyebben feltárja magát előtted, másrészt pedig erősíti a kapcsolatot, és azt eredményezi, hogy ő is hasonlóan megértően, pozitívan fogadja az általad szóba hozott dolgokat. Fejezd ki, hogy megérted, átérzed az érzéseit, majd mutasd a támogatásod, és hangsúlyozd, hogy benned megbízhat, neked bármit elmondhat.

Spencer Northey párkapcsolati- és családterapeuta mindezek mellett azt is javasolja, hogy ha kritikát, sérelmet vagy aggodalmat fogalmaznál meg, akkor indíts egy enyhe, kedves, konfliktuskerülő felvezetővel. Ő azt ajánlja, hogy kezdd úgy, hogy elárulod, hogyan érzed magad a dolog miatt, hogy érint téged, majd mondd el, mit szeretnél. Például a következőképpen: „Bevallom, egy kicsit szomorú és csalódott vagyok, amiért lemondtad a mai programunkat. Úgy érzem, jól esne, ha többet mozdulnánk ki, több időt töltenénk együtt.” Ezután következhet egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye az ötletről, illetve hogy szerinte megvalósítható-e.

A szakértők tehát egyetértenek abban, hogy a sebezhetőség a párkapcsolatok egyik legfőbb alapeleme. Éppen ezért nem szabad félni tőle, és aki igazán megérdemli, annak meg kell nyílni, azt közel kell engedni magadhoz, ha ugyanis nem teszed ezt meg, az a szerelem rovására mehet. Persze, a csalódás és a fájdalom kockázata minden esetben ott van, de ezek az élet velejárói, és el kell őket fogadni.

A szerelem elmúlásának jelei

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Így változik meg a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem - 9 mozdulat, ami a szakítást jelzi előre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük