Napi 10 perc kell ahhoz, hogy erős legyen a kapcsolat – A kutatás szerint két szokás kell a boldogsághoz
A szakértő szerint egyszerű módszer a hosszan tartó, szoros és boldog kapcsolat titka.

boldog par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pszichológusok és a kutatók már régóta próbálják kideríteni, mi lehet a titka azoknak a pároknak, akik hosszú éveket, évtizedeket töltenek boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban. Abban mindenki egyetért, hogy sok szervezést és munkát igényel, hogy a rohanós hétköznapok, a felmerülő nehézségek és a tengernyi teendő mellett a szerelmet is megőrizzék, megerősítsék a felek. Ám van néhány módszer, ami segíthet ebben.

Julie Morgenstern egy készülő könyvéhez több mint száz, tartós kapcsolatban élő párt kérdezett a mindennapjaikról, a közös szokásaikról, és arról, hogy mit gondolnak, mitől ilyen hosszan tartó és erős a viszonyuk. A válaszokból pedig arra jutott, hogy apróságnak tűnő, és kevés időt igénylő módszerekben rejlik a titok.

Napi tíz perc a kulcs a boldog kapcsolathoz

A szakértő az eredmények alapos vizsgálata során arra jutott, hogy a boldog párok egy átlagos munkanapon három-öt alkalommal lépnek kapcsolatba egymással úgy, hogy nem a teendőkről kommunikálnak, hanem a másik napjáról, hogylétéről és a vele történtekről. Ezek a kis beszélgetések, üzenetek összesen gyakran csak tíz percet vesznek igénybe, mégis igen fontosak. Ezzel ugyanis érzékeltetik a másikkal, hogy törődnek vele, mellette állnak, és emlékeztetik őt arra, hogy gondolnak rá, így pedig erősítik a kötődést és az intimitást.

Julie Morgenstern szerint sokak szemében túl egyszerűnek és jelentéktelennek tűnhet ez a szokás, mégis igen fontos. Így mindig tudják a felek, mi történt a másikkal, hogy érzi magát, milyen hangulata van, és nem kell mindent este átbeszélniük, amikor alig marad idejük, energiájuk. Persze, a nap végi rövid beszélgetések, mesélések is hasonlóan hasznosak, ám ezek a szakértő szerint sokaknál elmaradnak az esti teendők miatt.

Ahhoz, hogy hatásos legyen a módszer, elég megvitatni pár kérdést: hogy milyen volt a nap, milyen lényeges dolgok történtek, hogy sikerült az a bizonyos megbeszélés, vagy mi az, ami miatt szomorú a másik – mert ezek is elérik a várt hatást, és közelebb viszik egymáshoz a pár tagjait, megelőzik az elhidegülést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szokás, ami a szülőknek is fontos

A vizsgálat arra is rávilágított, hogy az erős, boldog kapcsolatban élők a napi feladatokat és azok felosztását üzenetben, e-mailben beszélik meg egymással – de persze, ez nem számít bele a napi tíz perces, kötődést erősítő időbe. Ez a módszer több szempontból is hasznos, és a gyermekes pároknak is nagyon ajánlott: egyrészt azért, mert pár mondatban elintézhetik a teendők megosztását, másrészt azért, mert így kevesebb rá az esély, hogy összevesznek rajta, harmadrészt pedig azért, mert írásban is nyoma marad a megbeszélteknek, és így bármikor visszanézhetik, mit is kell megcsinálniuk. Nem beszélve arról, hogy nem az esti együtt töltött órákból megy el erre az idő.

Megható képek arról, milyen az igaz szerelem

A Beatles óta tudjuk, hogy all you need is love, de pontosan mi is a szerelem? Andrew Hou, dél-koreai grafikus hosszú ideig próbálta szavakba önteni érzelmeit feleségének, de végül feladta. Szó sincs arról, hogy kiszeretett volna párjából, egyszerűen súlytalannak és üresnek érezte a klasszikus, szóbeli vallomást. Ezért további szószaporítás helyett először papírt és  ceruzát, majd idővel Photoshopot ragadott, hogy megható illusztrációkba öntse érzelmeit.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük