Napi 10 perc kell ahhoz, hogy erős legyen a kapcsolat – A kutatás szerint két szokás kell a boldogsághoz

A szakértő szerint egyszerű módszer a hosszan tartó, szoros és boldog kapcsolat titka.

boldog par
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichológusok és a kutatók már régóta próbálják kideríteni, mi lehet a titka azoknak a pároknak, akik hosszú éveket, évtizedeket töltenek boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban. Abban mindenki egyetért, hogy sok szervezést és munkát igényel, hogy a rohanós hétköznapok, a felmerülő nehézségek és a tengernyi teendő mellett a szerelmet is megőrizzék, megerősítsék a felek. Ám van néhány módszer, ami segíthet ebben.

Julie Morgenstern egy készülő könyvéhez több mint száz, tartós kapcsolatban élő párt kérdezett a mindennapjaikról, a közös szokásaikról, és arról, hogy mit gondolnak, mitől ilyen hosszan tartó és erős a viszonyuk. A válaszokból pedig arra jutott, hogy apróságnak tűnő, és kevés időt igénylő módszerekben rejlik a titok.

Napi tíz perc a kulcs a boldog kapcsolathoz

A szakértő az eredmények alapos vizsgálata során arra jutott, hogy a boldog párok egy átlagos munkanapon három-öt alkalommal lépnek kapcsolatba egymással úgy, hogy nem a teendőkről kommunikálnak, hanem a másik napjáról, hogylétéről és a vele történtekről. Ezek a kis beszélgetések, üzenetek összesen gyakran csak tíz percet vesznek igénybe, mégis igen fontosak. Ezzel ugyanis érzékeltetik a másikkal, hogy törődnek vele, mellette állnak, és emlékeztetik őt arra, hogy gondolnak rá, így pedig erősítik a kötődést és az intimitást.

Julie Morgenstern szerint sokak szemében túl egyszerűnek és jelentéktelennek tűnhet ez a szokás, mégis igen fontos. Így mindig tudják a felek, mi történt a másikkal, hogy érzi magát, milyen hangulata van, és nem kell mindent este átbeszélniük, amikor alig marad idejük, energiájuk. Persze, a nap végi rövid beszélgetések, mesélések is hasonlóan hasznosak, ám ezek a szakértő szerint sokaknál elmaradnak az esti teendők miatt.

Ahhoz, hogy hatásos legyen a módszer, elég megvitatni pár kérdést: hogy milyen volt a nap, milyen lényeges dolgok történtek, hogy sikerült az a bizonyos megbeszélés, vagy mi az, ami miatt szomorú a másik – mert ezek is elérik a várt hatást, és közelebb viszik egymáshoz a pár tagjait, megelőzik az elhidegülést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szokás, ami a szülőknek is fontos

A vizsgálat arra is rávilágított, hogy az erős, boldog kapcsolatban élők a napi feladatokat és azok felosztását üzenetben, e-mailben beszélik meg egymással – de persze, ez nem számít bele a napi tíz perces, kötődést erősítő időbe. Ez a módszer több szempontból is hasznos, és a gyermekes pároknak is nagyon ajánlott: egyrészt azért, mert pár mondatban elintézhetik a teendők megosztását, másrészt azért, mert így kevesebb rá az esély, hogy összevesznek rajta, harmadrészt pedig azért, mert írásban is nyoma marad a megbeszélteknek, és így bármikor visszanézhetik, mit is kell megcsinálniuk. Nem beszélve arról, hogy nem az esti együtt töltött órákból megy el erre az idő.

Megható képek arról, milyen az igaz szerelem

A Beatles óta tudjuk, hogy all you need is love, de pontosan mi is a szerelem? Andrew Hou, dél-koreai grafikus hosszú ideig próbálta szavakba önteni érzelmeit feleségének, de végül feladta. Szó sincs arról, hogy kiszeretett volna párjából, egyszerűen súlytalannak és üresnek érezte a klasszikus, szóbeli vallomást. Ezért további szószaporítás helyett először papírt és  ceruzát, majd idővel Photoshopot ragadott, hogy megható illusztrációkba öntse érzelmeit.

Van, amit lehetetlen szavakba önteni: 10 megható kép a valódi szerelemről

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük