3 pszichológiai trükk, amitől boldog lesz a kapcsolat: apróságok, mégis sokat adnak
A pszichológusok szerint ezek a trükkök nemcsak a szerelmet erősítik meg, de a szakítást is megelőzhetik.

boldog par cover2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú távú kapcsolatokban az örömteli pillanatok mellett bőven akadnak nehézségek is, melyek könnyen szétzilálhatják a pár viszonyát. Ezek persze mindenkinél előfordulnak, és általában teljesen természetesek, ám arra oda kell figyelni, hogy ne hagyhassanak mélyebb, negatív nyomot a felek között. Ezért is érdemes bevetni néhány hatásos módszert az érzelmek megerősítésére és a szerelem felélénkítésére.

A kutatások és a szakértők szerint léteznek olyan trükkök, amelyek tudat alatt fűzik szorosabbra a kapcsolatot, és viszik közelebb egymáshoz a párt. A következők apróságoknak tűnhetnek, mégis erős hatással bírnak: minden szerelmesnek ajánlottak a boldogsághoz.

Trükkök a boldog kapcsolatért

Eli Finkel pszichológus vizsgálatai során több ezer párt figyelt meg, és arra jött rá, hogy vannak bizonyos szokások, melyek rövid távú alkalmazása elégedettséggel és boldogsággal tölti el a feleket, hosszú távon pedig megszilárdítja és felerősíti a bizalmat, valamint kettejük viszonyát. Ezek közül az egyik és legfontosabb szerinte az úgynevezett „szerelem bankszámla-módszer", amit úgy véli, mindenkinek alkalmaznia kéne.

A lényege, hogy a felek elképzelnek egy bankszámlát, ami szerelemmel és boldogsággal van feltöltve. Ezt minden nézeteltérés, vita lemeríti egy kicsit, a nagyobb konfliktusok pedig még inkább. Azonban ilyen esetben mindig vissza kell valahogy tölteni, bármilyen kedvességgel, törődő gesztussal vagy romantikus programokkal, hogy ugyanazon a szinten lehessen, mint az alapállapotában. Ez segít a feleknek abban, hogy mindig kompenzálják a negatív történéseket, és ne engedjék, hogy teljesen kimerüljön a kapcsolatuk. 

A reakciók ereje

Linda Caroll házasság- és párterapeuta szerint a beszélgetések során fontos, hogy a felek odafigyeljenek egymás mondataira, és akármilyen apróságról van szó, ne tereljék el a szót, hanem reagáljanak rá valamit. Például, ha az egyikük megjegyzi, hogy milyen aranyos kutyust látott, akkor a párja értsen egyet, vagy mondjon bármilyen, ehhez kapcsolódó véleményt, történetet. Dr. John Gottman pszichológus kutatásai arra világítottak rá, hogy azoknak a pároknak, akik hasonlóan viselkednek, 88%-kal nagyobb az esélyük arra, hogy együtt maradnak. Mégpedig azért, mert ezek a reakciók tudat alatt erősítik a kettejük közti kapcsolatot, és úgy érzik majd tőlük, hogy teljesen egymásra hangolódtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kapcsolaterősítő kulcsmondat

Linda Caroll szerint van még egy mondat, amit rendszeresen kellene alkalmazni, ez pedig nem más, mint a „Mesélj még erről…”. Az ehhez hasonlók a pszichológus szerint igazi varázsszavak, mert lehetőséget adnak arra, hogy újra közelebb kerüljenek egymáshoz a felek, elmondhassák a másiknak, mi bántja őket. Ráadásul ezzel a köztük lévő barátság is fejlődhet, ez pedig a kutatások szerint fontos eleme a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatoknak.

Apró kedvességek

A kapcsolatok kezdetén még gyakoriak azok a kedves üzenetek, melyekben jó reggelt, szép napot kívánnak a felek, vagy megkérdezik egymástól, hogy telik a napja. Később ezek könnyen kikopnak, pedig a pszichológus szerint nem szabadna. Tapasztalatai alapján ugyanis egy aranyos reggeli üzenet, vagy a másik napja iránti érdeklődés, bár jelentéktelennek tűnik, mégis csodákat tesz: megmutatja a partnernek, hogy törődik vele a párja, érdekli őt, mi van vele, és visszaidézik a korai időket. 

A fentebb említett, tudat alatt ható trükkök mellett persze a szakértők szerint fontosak az érintések, az ölelések és a mindennapi gesztusok is: úgy véli ugyanis, akár a másik reggeli kávéjának megfőzése is azok közé a kedves, törődést kimutató tettek közé tartozik, amelyek megerősíthetik a szerelmet. Tehát nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni: egészen apróságok is fejleszthetik a kapcsolatot, és garantálhatják a hosszan tartó boldogságot.

Ilyenek a tartós kapcsolatok valójában

A 29 éves Amanda Oleander azokat az intim helyzeteket ábrázolja, melyekkel minden szerelmes szembesül, és amelyek csak a zárt ajtók mögött történnek meg. Van, hogy humoros ábrákkal mutatja meg, milyen egy igazi párkapcsolat, és van, hogy romantikus képeken örökíti meg az értékes, apró pillanatokat. Ezek a legtöbb párnak ismerősek lesznek.

Ezt is szeretjük