40 éve él boldog házasságban a párterapeuta - Ezek a legfontosabb tanácsai
A párkapcsolati szakértő saját és karrierje során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze: elmondta, mire kell figyelni, hogy hosszú és boldog lehessen egy kapcsolat.

boldog par cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy házasság rengeteg munkát és türelmet igényel mindkét fél részéről, és sok mindent kell megtenni azért, hogy a kapcsolat erős maradjon, ne laposodjon el, ne váljon unalmassá. Ehhez fontos az őszinte kommunikáció, és az is igen hasznos tud lenni, ha meghallgatják a szakértők, illetve a tapasztalt, régóta együtt élő párok tanácsait. 

Winifred Rilley negyven éve él boldog házasságban, ráadásul párterapeutaként dolgozik szinte karrierje kezdete óta, így duplán hasznos ötletekkel láthatja el a szerelmeseket. A Bright Side oldalán legfontosabb tapasztalatait, tippjeit mondta el, melyeket, úgy véli, minden házaspárnak tudnia kellene: úgy gondolja, ezekkel lehet csak igazán hosszan tartó egy kapcsolat.

A párterapeuta tanácsai a boldog házassághoz

A szakértő szerint sokan elfeledkeznek arról, hogy a feleknek egyenlő partnerekként kell kezelniük egymást, és nem várhatnak el mindent a másiktól, hanem igenis szükség van kompromisszumokra. Emellett pedig azt is el kell fogadniuk, hogy különbözőek, eltérhetnek a vágyaik, igényeik, ezért nyitottnak kell lenniük, és közösen kell meghozniuk a döntéseiket, úgy, hogy az mindkettőjüknek megfeleljen. És persze, előfordul majd, hogy olyan dolgokat kell megtenniük a másikért, amiket ők nem akarnak teljes mértékben - de minden kapcsolatban szükség van arra, hogy a tagok néha-néha kölcsönösen hozzanak kisebb áldozatokat.

Szintén lényegesnek tartja, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért, és kerüljék egymás hibáztatását, ez ugyanis az egyik leggyakoribb tényező, ami lassan, de biztosan rombolja szét a házasságokat. És van néhány apróság, amiről nem szabad megfeledkezni, ha valaki boldog kapcsolatra vágyik: ezek közé tartozik a megbocsátás, valamint az üdvözlő és a búcsúcsók is. Utóbbiak igen fontosak, és segítenek megőrizni a tüzet a kapcsolatban.

Másképp kell kezelni a vitákat

A párterapeuta kiemelte, hogy a viták a szerelem velejárói, teljesen természetesek, ezért nem csupán problémaként, hanem fejlődési lehetőségként tekinteni rájuk. Meg kell figyelni, mi okozza a legtöbb konfliktust, majd megtalálni a gond gyökerét. Mert sokszor csak több segítségre, támogatásra vagy figyelemre van szüksége az egyik félnek, és ez okozza a nézeteltéréseket. Ha pedig megvan a kiváltó tényező, meg kell próbálni megoldást találni rá.

Ha pedig igen intenzív veszekedés robban ki, a szakértő szerint érdemes megkérdezni a másikat, mi erről az egészről a véleménye. Ez az egyetlen kérdés ugyanis segít lehiggadni, és más szemszögből nézni az egész helyzetet. Ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy valóban megbeszéljék a problémát, és ne csak vitázzanak rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A párterapeuta azt is kiemelte, hogy teljesen természetes, ha a felek néha a szerelem helyett inkább utálatot, haragot éreznek: nincs ezzel semmi gond, és nem azt jelzi, hogy bajban van a kapcsolat. Ha az érzés a konfliktusok feloldódásával, rövid idő alatt elmúlik, akkor egyáltalán nem jelent problémát, hiszen mindenkivel előfordul hasonló.

Mindezek mellett pedig azt is tanácsolja a pároknak, hogy ne higgyék azt, hogy más házasságok tökéletesek, máshol nincsenek problémák, és ne foglalkozzanak a környezetükbe élők viszonyával, csakis a sajátjukra koncentráljanak. Használják ki a legapróbb közös pillanatokat is, és éljenek át, osszanak meg minél több élményt a másikkal. Ha a fentiekre odafigyelnek a szerelmesek, sokkal szorosabb, jobb lehet a kapcsolatuk, és megelőzhetik a szakítást.

A több mint 75 éve tartó szerelmek titkai

D. W. Williams-en és Willie Williams-en kívül is van néhány olyan idős pár, akik hét-nyolc évtizede szeretik egymást. Közülük többen is elárulták már, mi szerintük a boldog kapcsolat kulcsa: olvasd el a több mint 75 éve óriási szeretetben élő párok titkait.

Ezt is szeretjük