Egyvalami kell a hosszú, boldog házassághoz - Ha ezen alapul, nem végződik szakítással
A kutatások szerint akkor a legtartósabb a házasság, ha nem csak szerelem a legfőbb alapja.

boldog par
beauty and style
Top olvasott cikkek

Abban, hogy egy házasság mennyire lesz boldog, vagy meddig tart, rengeteg tényező közrejátszik. A kutatók szerint azonban, ha egyvalami megvan a felek között, nem lesz válás a vége. 

Ráadásul a vizsgálataik arra mutattak rá, hogy egészen egyszerű a tartós szerelem titka, és egy kis tudatos munkával bármelyik pár elérheti.

Ez a hosszú, boldog házasság titka

Shawn Grover és John F. Helliwell a How’s Life at Home című könyvükben publikálták 2019-es kutatásuk eredményeit, melynek során házasodni készülő és már évek óta házas embereket kérdeztek meg, és egy ideig végigkövették a kapcsolatukat. Először arra jutottak, hogy az alapból boldogabb emberek hajlamosabbak házasságot kötni, és nagyobb valószínűséggel lesz tartós a kapcsolatuk, mint másoknak. A további vizsgálódások során viszont arra is rámutattak, hogy nem csupán szerelmen kell alapulnia a viszonynak ahhoz, hogy örökké tartson: a barátság is nélkülözhetetlen hozzá.

Bebizonyították, hogy azok a párok, akik úgy vélik, a partnerük a legjobb barátjuk is, kétszer olyan elégedettek voltak a házasságukkal, mint mások. Ez a viszony ugyanis fokozza és felerősíti a romantikus érzelmeket is, és az egész kapcsolatra pozitív hatást gyakorol. Mindezek mellett növeli a boldogságérzetet, valamint csökkenti a válás, szakítás valószínűségét.

A barátság fontossága a kapcsolatban

Ezt pedig Victor W. Harris kutatásai is alátámasztották. Az egyik során 25 olyan párt vizsgált, akik hosszú, általuk igen szilárdnak tartott házasságban éltek, és kiderült, hogy a kapcsolatuk egyik legalapvetőbb komponensének a szoros barátságot gondolták, mely, úgy vették észre, sokkal erősebbé tette a viszonyukat, valamint közrejátszott abban is, hogy többet szórakozzanak együtt, több közös programot szervezzenek, melyeket mindketten élveznek, és amelyek még inkább összekovácsolják őket. A barátság ráadásul ahhoz is hozzájárult, hogy hatékonyabban kommunikáljanak egymással, valamint mélyebb bizalmat, kötődést és elköteleződést eredményezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vizsgálatok szerint tehát a hosszú, boldog házassághoz egyértelműen a barátság az egyik legfőbb kulcs. Ha ezen alapul, jóval kisebb a válás esélye, és a felek is elégedettebbek lesznek. Sokaknál alapból kialakul, azonban, ha nem, akkor sem kell kétségbeesni, hanem érdemes inkább tudatosan dolgozni azon, hogy a pár tagjai ne csak szerelmesek, hanem legjobb barátok legyenek.

Mit árul el a kapcsolatról a testbeszéd?

A legkisebb mozdulatok is mesélnek a felek érzéseiről: elárulják, milyen erős a szerelem, de azt is mutatják, ha már meggyengültek az érzések. A következőkre érdemes odafigyelni.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük