A szinglik vagy a házasok boldogabbak? - A szexuális elégedettséget is vizsgálták

Érdekes eredmények születtek.

Szinglik vagy házasok boldogabbak?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korunkban a házasságkötések aránya számos országban csökken, ami azt eredményezi, hogy jelentős számú felnőtt él egy háztartásban, romantikus partner nélkül.

Ahogy ez a szám növekszik, többet kell tudnunk azokról az egyénekről, akik az egyedülálló életmódot választják.

A szinglik vagy a házasok boldogabbak?

Sok kérdés merülhet fel a szinglikkel kapcsolatban. Boldogok? Boldogabbak, mint a házas emberek? Akarnak házasodni? Több és jobb szexben van részük kapcsolat nélkül? Eltér a személyiségük a házasokétól? Az egyedülálló életmódot átmeneti állapotnak tekintik, mielőtt végül "révbe érnek", és megházasodnak?

GettyImages-167463449
Fotó: Tom Merton / Getty Images Hungary

Ezek azok a kérdések, amelyeket eddig egyelőre még kevesen kutattak. Yoobin Park pszichológus és munkatársai ezek közül a kérdések közül többet is megvizsgáltak közel 4000 felnőtt bevonásával.

Felmérték szexuális elégedettségüket, baráti kapcsolataikat és családi helyzetükkel való elégedettségüket. Ennek eredményeként segítettek lerombolni több feltételezést és sztereotípiát, ami az egyedülállók életmódjával kapcsolatos.

Bár sok tényező határozza meg az ember elégedettségét saját életével kapcsolatban, ezen belül mégis erre a fenti három területre összpontosítottak. Park és társai kutatási eredményei több átfogó és időnként kissé meglepő következtetést mutattak meg.

GettyImages-1332701410

Megállapították, hogy az egyedülállók esetében a szexuális elégedettség magas szintje a házasság iránti vágy csökkenésével járt együtt.

A jó minőségű és mély barátságok összefüggésben állnak azzal, hogy a szinglik boldogok lehetnek társas életükben, és nem kapcsolódott össze a házasságkötés vágyával. A családtagokkal való jó minőségű, kielégítő kapcsolatok nem függtek össze az egyedülálló vagy házas státusszal, sem a szexuális elégedettséggel.

- Ezek az adatok együttesen azt sugallják, hogy ha az egyedülálló egyéneknek jó baráti kapcsolatai vannak, az jobbá teheti életüket, de nem csökkenthetik a szerelmi partner iránti vágyat annyira, mint az, ha kielégítő szexuális életet élnek - nyilatkozta a kísérlet vezetője.

Egy további megállapítás az volt, hogy a gyakori szex jó előrejelzője lehet annak, ha valaki 10 éven át is szingli marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

- Kutatásunk az első empirikus bizonyítékot szolgáltatja arról, hogy a kielégítő szexuális életnek szerepe van a szingliséggel való elégedettség fenntartásában, és így rávilágít az egyedülállók szexualitásának alapos vizsgálatának szükségességére - jegyezte meg Park.

Némileg meglepődtek azon is, hogy a családi kapcsolatok csekély hatással voltak ezekre a kérdésekre. Azt feltételezték, hogy a családi problémák összetettsége egymásnak ellentmondó üzeneteket eredményezhetnek a házasság fontosságával kapcsolatban.

Egyéni sokféleségükben a családtagok ellentmondtak egymásnak abban a kérdésben, hogy egyedülállónak maradni vagy házasodni jobb, és utóbbi milyen feltételek mellett előnyösebb, illetve abban, hogy a korlátozott számú vagy számottevő szex-e a jobb.

GettyImages-1098111742
Fotó: kate_sept2004 / Getty Images Hungary

Bruce Chapman és Cahit Guven egy kapcsolódó korábbi tanulmánya a házasság minőségét értékelte az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban.

Megállapításaik további megalapozottságot adtak annak a nézetnek, hogy az egyedülálló életformának lehetnek előnyei a házassággal szemben, attól függően, hogy a házasság, amivel összehasonlítják, milyen minőségű.

Azok, akik saját házasságukat boldogtalannak ítélték meg, még az első évben is sokkal kevésbé voltak boldogok, mint azok az egyedülállók, akikhez hasonlították őket. A jó házasságban élők viszont nagy boldogságról számoltak be, különösen a heteroszexuális házasságban élő nők.

Az egyedüllét is lehet bensőséges

Az illusztrátor Yaoyao Ma Van As kiváló érzékkel ragad meg egy-egy életérzést.

Az egyedüllét is lehet bensőséges: színes és otthonos képekben jeleníti meg a népszerű grafikus

Az illusztrátor Yaoyao Ma Van As kiváló érzékkel ragad meg egy-egy életérzést.

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük