Az egyedülálló nők nem a nagy Őre várakoznak - 4 hiedelem, amit ízekre szed a pszichológus

Sokan még ma is úgy tekintenek az egyedülállókra, mintha szánni valók lennének, és csak arra várnának, hogy párkapcsolatban éljenek.

GettyImages-1222810672

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mai napig köztünk élő sztereotípia, hogy mindenki párkapcsolatot akar, és ezt különösen igaznak tartják a nőkre. Ez azonban a statisztikák szerint nincs így

Az is általános előítélet, hogy a szingli nők olyan személyek, akik várakoznak. Az emberek hajlamosak úgy tekinteni az egyedülálló emberek státuszára, mint átmeneti időszakra. 

4 hiedelem, amit ízekre szed a pszichológus

Bella DePaulo PhD pszichológus a Harvardon szerezte diplomáját. Fő munkájában párhuzamot vont a szinglikkel kapcsolatos sztereotípiák és a valóságos tapasztalatok, szociológiai statisztikák között. Az elképzelések és a realitás között óriási a különbség.

GettyImages-1186056107
Fotó: Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Sokak szerint az egyedülállók sajnálni valóak. Sztereotipikusan a szingli nők olyan emberek, akik arra várnak, hogy megmentse őket egy náluk erősebb személy. 

Legalábbis ez a tipikus, szexista változata a történetnek. Mindenki ismeri a szőke herceg fehér lovon zsánert, amiben a nő a tehetetlen, erőtlen, várakozó fél. 

Ennek természetesen megvan a maga történelmi háttere, és az a forrás, ahonnan az elképzelés táplálkozik. A nők nagyon sokáig távolról sem voltak a férfiakhoz hasonló státuszban. Nem volt lehetőségük egyedülálló, teljes értékű életet folytatni, amiben dolgoznak, tanulnak, vagy akár csak elmehetnek kísérő nélkül közösségbe. 

A szingli nők, mint várakozó emberek kép jelenik meg a csokordobás hagyományában is. Az egyedülálló lányok sorban állnak, a menyasszony eldobja a csokrot. A hiedelem szerint, aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy. A férfiak körében nincs még csak hasonló tradíció sem. 

GettyImages-1359704731
Fotó: Martin Puddy / Getty Images Hungary

Nem várnak, virágoznak

Ami DePaulót a legjobban zavarja, hogy ez az elképzelés rendkívül önhitt. Azok, akik úgy néznek a hajadon nőkre, mint olyan emberekre, akik tétlenül várják a nagy Őt, azt feltételezik, hogy minden szingli házasodni akar, és mindegyikük úgy tekint egyedülálló életére, mint átmenetre. 

Az a hiedelem, hogy a szinglik mindennél jobban vágynak arra, hogy ne legyenek azok, mítosz csupán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Természetesen vannak egyedülállók, akik házasságra vágynak, akik valóban nem szívesen élik meg szingliéveiket, és úgy fogják fel azokat, mint várakozást, míg a "valódi életük" elkezdődik. Viszont az a feltételezés, hogy mindegyik, de legalábbis a legtöbb egyedülálló így gondolkodik, egyszerűen téves. 

Rengeteg egyedülálló ember teljesnek éli meg ezt a létformát, és nem érzi, hogy bármi hiányozna belőle. Számukra szingliéletük jelentőségteljes, kielégítő, pszichológiailag is gazdag, autentikus formája a létezésnek. Nem tehetetlen várakozók, hanem olyan emberek, akik teljesnek élik meg életüket, és virágoznak.

Ezt csinálja egy egyedülálló nő, amikor senki sem látja

Ha végignézed a kedves és humorral átitatott rajzokat, másként tekintesz az egyedüllétre.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük