5 értékes tulajdonság, amik a boldog házasság alapjai: íme a tudomány álláspontja

Tudósok gyűjtötték össze a boldog házassághoz szükséges tulajdonságokat.

Boldog házasság titka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hosszú távú kapcsolatok alatt sokan megkérdőjelezhetik magukban: tényleg vele akarom leélni életem hátralevő részét?

Kutatók a világ minden táján folyamatosan vizsgálják a szerelemben és kapcsolatokban leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Miért és hogyan lesz tartós a kötelék két ember között? Milyen tulajdonságok vagy képességek szükségesek az életre szóló, boldog házasság érdekében?

Intelligencia

A párkapcsolat elején az érzelmek uralkodnak, a hormonoknak köszönhetően mindent szépnek látunk a másikban, hosszabb távon azonban a racionalitás is betolakszik a mindennapokba, és ez egyáltalán nem baj.

boldog házasság 1
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Az intelligencia segít abban, hogy hosszú távon sikeresen oldja meg a pár a konfliktusokat, amik törvényszerűen jelentkezni fognak egy idő után, a megoldásra törekednek a másik hibáztatása helyett, és képesek arra, hogy figyelembe vegyék az övéktől eltérő szempontokat egy vita során.

Kedvesség

John Gottman, a Washington egyetem pszichológusa négy évtizeden át kutatta a kedvesség hatását a kapcsolatokra. Két típust különböztetett meg: a mestereket és a katasztrófákat.

boldog házasság 2
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Utóbbiak, akik az első hat évben összeférhetetlenség miatt szakítanak, a mesterek viszont együtt maradnak. Jellemző rájuk, hogy mindig keresik és észreveszik, mit köszönhetnek meg a másiknak, tisztelik, és figyelnek párjukra, asszertíven kommunikálnak, magyarán kedvesek a másikkal.

Pozitív hozzáállás

Nem árt, ha a partner számára a pohár mindig félig tele van. Elaine Hatfield pszichológus szerint a pesszimista társ megnöveli a szívbetegségek kockázatát, az emésztőrendszert is megterheli, csökken a koncentráció szintje is, és nem mellesleg hosszú távon igencsak romboló hatása lehet annak, ha az egyik fél mindenben a rosszat keresi. Az ellentettje viszont könnyebben lép túl a problémákon, konstruktívabb a kapcsolatot illetően is.

Kompromisszumkészség

Az élet nem habos torta, bizony a hosszú távú kapcsolatokban is elérkeznek azok a pontok, amikor nehéz döntéseket kell meghozni véleménykülönbség esetén. Teljesen normális és elkerülhetetlen helyzet. Akkor működhet a kapcsolat, hogyha mindkét fél képes a kompromisszumra ezekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az UCLA Egyetem pszichológusai 11 éven keresztül figyeltek 172 házaspárt. Azok, akik hajlandóak voltak saját érdekeiket háttérbe szorítani időről időre a másikért, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb házasságban éltek.

Humor 

Mindig jó érzés, ha valaki nevet a vicceinken, 2006-ban, a Westfield Állami Egyetem tanulmányában ennek hatását vizsgálták. Eredményeik szerint a férfiak számára kiemelkedően fontos, hogy partnerük viccesnek találja őket. Önbizalmat ad, ráadásul segít levezetni a napi stresszt is egy-egy nevetéssel töltött pillanat. A finom humor általában intelligenciával párosul, ami ahogy fent is írtuk, igencsak megkönnyíti az együttélést.

73 éve házasok, imádják egymást és az életet

Victor és Glennis Holvey 1944-ben ismerkedtek meg, és ekkor is kezdtek randevúzni. Nem sokkal később kiderült, hogy valójában egész addigi életükben közel voltak egymáshoz.

73 éve házasok, imádják egymást és az életet: nem csak a filmekben létezik az örök szerelem

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük