5 értékes tulajdonság, amik a boldog házasság alapjai: íme a tudomány álláspontja

Tudósok gyűjtötték össze a boldog házassághoz szükséges tulajdonságokat.

boldog házasság nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú távú kapcsolatok alatt sokan megkérdőjelezhetik magukban: tényleg vele akarom leélni életem hátralevő részét?

Kutatók a világ minden táján folyamatosan vizsgálják a szerelemben és kapcsolatokban leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Miért és hogyan lesz tartós a kötelék két ember között? Milyen tulajdonságok vagy képességek szükségesek az életre szóló, boldog házasság érdekében?

Intelligencia

A párkapcsolat elején az érzelmek uralkodnak, a hormonoknak köszönhetően mindent szépnek látunk a másikban, hosszabb távon azonban a racionalitás is betolakszik a mindennapokba, és ez egyáltalán nem baj.

boldog házasság 1
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Az intelligencia segít abban, hogy hosszú távon sikeresen oldja meg a pár a konfliktusokat, amik törvényszerűen jelentkezni fognak egy idő után, a megoldásra törekednek a másik hibáztatása helyett, és képesek arra, hogy figyelembe vegyék az övéktől eltérő szempontokat egy vita során.

Kedvesség

John Gottman, a Washington egyetem pszichológusa négy évtizeden át kutatta a kedvesség hatását a kapcsolatokra. Két típust különböztetett meg: a mestereket és a katasztrófákat.

boldog házasság 2
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Utóbbiak, akik az első hat évben összeférhetetlenség miatt szakítanak, a mesterek viszont együtt maradnak. Jellemző rájuk, hogy mindig keresik és észreveszik, mit köszönhetnek meg a másiknak, tisztelik, és figyelnek párjukra, asszertíven kommunikálnak, magyarán kedvesek a másikkal.

Pozitív hozzáállás

Nem árt, ha a partner számára a pohár mindig félig tele van. Elaine Hatfield pszichológus szerint a pesszimista társ megnöveli a szívbetegségek kockázatát, az emésztőrendszert is megterheli, csökken a koncentráció szintje is, és nem mellesleg hosszú távon igencsak romboló hatása lehet annak, ha az egyik fél mindenben a rosszat keresi. Az ellentettje viszont könnyebben lép túl a problémákon, konstruktívabb a kapcsolatot illetően is.

Kompromisszumkészség

Az élet nem habos torta, bizony a hosszú távú kapcsolatokban is elérkeznek azok a pontok, amikor nehéz döntéseket kell meghozni véleménykülönbség esetén. Teljesen normális és elkerülhetetlen helyzet. Akkor működhet a kapcsolat, hogyha mindkét fél képes a kompromisszumra ezekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Az UCLA Egyetem pszichológusai 11 éven keresztül figyeltek 172 házaspárt. Azok, akik hajlandóak voltak saját érdekeiket háttérbe szorítani időről időre a másikért, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb házasságban éltek.

Humor 

Mindig jó érzés, ha valaki nevet a vicceinken, 2006-ban, a Westfield Állami Egyetem tanulmányában ennek hatását vizsgálták. Eredményeik szerint a férfiak számára kiemelkedően fontos, hogy partnerük viccesnek találja őket. Önbizalmat ad, ráadásul segít levezetni a napi stresszt is egy-egy nevetéssel töltött pillanat. A finom humor általában intelligenciával párosul, ami ahogy fent is írtuk, igencsak megkönnyíti az együttélést.

73 éve házasok, imádják egymást és az életet

Victor és Glennis Holvey 1944-ben ismerkedtek meg, és ekkor is kezdtek randevúzni. Nem sokkal később kiderült, hogy valójában egész addigi életükben közel voltak egymáshoz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük