Amikor az anyós keseríti meg a házasságot: 4 tudat alatti ok az ellenszenves viselkedés mögött

A mérgező anyós-meny kapcsolatok mögött érdekes okok húzódhatnak meg.

Mérgező anyós
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A gonosz anyós a viccek tárgya, de igazán megkeserítheti a házasságot. Sok olyan nő panaszkodik párkapcsolati problémákról, akik konfliktusban állnak férjük édesanyjával. 

Elképzelhető lenne, hogy vannak olyan anyósok, akik tényleg nem szeretik a menyüket? Ha igen, miért? A tudat alatti okokról  Madeleine A. Fugére professzor, szociálpszichológus írt a Psychology Todaynek. Természetesen egyik sem lehet alapja áskálódásnak, folyamatos kritizálásnak, és nem árt azt sem az anyós tudtára adni, hogy fia felnőtt, és saját döntéseket hoz, amikkel ő nem feltétlen ért egyet, de ettől még el kell fogadnia. Különösen igaz ez a házastárs megválasztására.

Más nőt képzelt a fia mellé

Sokszor előfordul, hogy a szülők értékrendjével ütközik az új családtag valamelyik vonása. Azokat a tulajdonságokat, amiket a párok kedvelnek és értékelnek egymásban, egyáltalán nem biztos, hogy az anyós is ugyanolyan fontosnak tart.

A vonzó külső, izgalmas személyiség vagy jó humor másodrangú, a magas elvárásokkal rendelkező anyákat jobban érdekelheti a jó családi háttér, a stabil pénzügyi helyzet, a hasonló vallás vagy etnikum. Ha szívünk választottja nem felel meg a „követelményeknek”, az táptalajt adhat a kialakuló ellenszenvek.

Túl vonzó

Szintén gyakori konfliktusforrásnak számít, ha a szülő úgy érzi, felnőtt gyerekének párja túl vonzó. A bizalmatlanság alapja az előfeltételezés, hogy úgyis megcsalja, vagy legalábbis előbb-utóbb elhagyja szeretett fiát. Ennek a félelemnek van némi alapja, az evolúciós elmélet szerint azok a nők, akik szebbek férjeiknél, nagyobb valószínűséggel lépnek ki a kapcsolatból, és keresnek más alternatívát. Azonban ez igaz a jóképű férfiakra, akik a teória szerint kisebb eséllyel vesznek részt a közös gyerek felnevelésében.

Evolúciós háttér

Szigorúan evolúciós szempontból nézve a férfiaknak előnyösebb rövid távú kapcsolatokba bonyolódni annak biztosítása érdekében, hogy minél több nő révén örökítsék tovább génjeiket.

Érdekes módon az anyósok beavatkozása a kapcsolatba tükrözheti az anya tudattalan vágyát, hogy segítsen fiának „terjeszteni a magját”. Ezért fordulhat elő, hogy bár akaratlanul, mégis különböző módszerekkel gyengítik fiuk házasságát.

Verseny a szeretetért

Ugyan a konfliktusok közül ez a legritkább, mégis bizonyítottan vannak olyan anyósok, akik menyükkel versenyeznek fiuk idejéért és figyelméért. Kutatások szerint főleg az idősebb nők érezhetik magukat elhanyagolva, tudattalan félnek attól, hogy gyerekük kizárja őket az életükből, ezért szabotálják a házasságot.

A konfliktus kezelése

A konfliktusok kezelésének legjobb módja biztosítani az anyóst arról, hogy jó párt alkottok. Legegyszerűbb, ha mutatjátok, mennyit törődtök a másikkal. Jó tudni, hogy ha már a házasság előtt gyakrabban találkoznak a szülők az új partnerrel, az esküvő utáni pozitív kapcsolatot is elősegítheti. Durvább konfliktus esetén  nem szabad meghátrálni, de túlságosan bevonódni sem, itt a szülővel a férfinak kell tisztáznia a dolgokat. Azok, akiknek házastársa kiáll választottja a szülőkkel való konfliktus során, sokkal elégedettebbek a házasságukkal.

7 dolog, amit tegyél meg, ha be akarsz vágódni az anyósnál

Hogy a kapcsolatod mentes legyen a boldogságot romboló problémáktól, és a te életed se nehezítse meg egy értelmetlen, rossz viszony, a következő hét tippet érdemes bevetned.

7 dolog, amit tegyél meg, ha be akarsz vágódni az anyósnál

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük