18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Így erősíti fel a szex az intimitást és a kötődést: teljesen átveszik az irányítást a hormonok

A szex nem csupán a gyönyör miatt olyan jó, hanem azért is, mert a párkapcsolatra is erősen pozitív hatást gyakorol.

par agyban cover

Szex után a legtöbb emberben felerősödnek az érzelmek. Gyakori, hogy a felek ilyenkor közelebb érzik magukat a partnerükhöz, mint általában, illetve úgy gondolják, sokkal szorosabbá vált köztük a kötelék. 

A jelenségért nagyrészt a hormonok felelősek: az izgalom, a vágy, a nemi szervek stimulálása és az orgazmus hatására rengeteg hormon szabadul fel a testben, és teljesen átveszik az irányítást. 

Az oxitocin hatása szex után

Tanya M. Bass szexológus elárulta, az együttlét hatalmas oxitocinlöketet ad az embernek, amit más néven szeretethormonként is emlegetnek - nem véletlenül. Felerősíti a kötődést, a szeretetet és a szerelmet, valamint a jó közérzethez is hozzájárul. A stabilitás és az intimitás érzését kelti, és csökkenti a stresszt. 

A hormon felszabadulása sokakban növeli a tesztoszterontermelést is, ami megemeli a libidót, valamint az összetartozás érzését is. Az oxitocin aktiválja az agy jutalomközpontját, és szinte euforikus állapotba juttatja a feleket. Mivel a nőknél nagyobb mennyiségben jelenik meg, így náluk erősebbek is ezek a hatások.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fenil-etil-amin és dopamin

Az oxitocin mellett fenil-etil-amin is felszabadul. Ez az amfetaminok családjába tartozó vegyület, amelynek legismertebb hatása az eufória. Javítja a hangulatot, erősíti a szerelem érzetét, és felfokozott kedélyállapotba emeli az embert. De a dopaminlöket sem elhanyagolható, főleg orgazmus után: ez az agy jutalmazási rendszerének fontos eleme, szintén fokozza a jó közérzetet, növeli az elégedettséget. A leginkább ez a három az, ami növeli a kötődést, de a boldogsághormon, az endorfin és az örömhormon, a szerotonin hatása sem elhanyagolható. Összességében a nagy hormonlöket olyan eksztatikus állapotot eredményez, ami megerősíti a felek kapcsolatát.

Az agy egy része kikapcsol

Azt is fontos megemlíteni, hogy az orgazmus során az agyban a laterális orbitofrontális kéreg egy rövid időre leáll, ez pedig olyan állapotot eredményez, ami a heroinhasználathoz hasonló. A szex okozta eksztázis és a hormonok együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy az ember erősen pozitív érzelmeket, tapasztalatokat társítson a partneréhez, ezáltal pedig még szorosabbá váljon köztük a kötelék.

Szexpózok, amik visszahozzák és felerősítik az intimitást

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak, hogy testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük