Heti két szeretkezés csodát művel a szervezettel: erősíti az immunrendszert a kutatások szerint
A szex nem csupán a boldogságérzetet és a kötődést növeli, de még az immunrendszerre is erős hatással van.

par agyban cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szex pozitív mellékhatásait számos kutatás tanulmányozta már. Kiderült többek között, hogy a szeretkezés nem csupán boldogabbá tesz, és erősíti a kötődést, hanem például segít megőrizni a bőr fiatalosságát, rugalmasságát, sőt állítólag még a fejfájás és az ízületi fájdalmak csökkentéséhez is hozzájárul.

A vizsgálatok mindezek mellett arra is rávilágítottak, hogy az együttlét erősíti az immunrendszert, ezáltal pedig segít a betegségek megelőzésében és az ellenállóképesség növelésében is. Sorra vesszük, hogyan erősíti a szervezetet, javítja az egészséget a szex a tudomány szerint.

A szex erősíti az immunrendszert

A pennsylvaniai Wilkes Egyetem szakértői kutatásuk során azt állapították meg, hogy azoknak az alanyoknak, akik rendszeresen legalább heti egy-két alkalommal szeretkeztek, 30%-kal magasabb volt az Immunglobulin A-szintjük az átlagnál. Ezek olyan fehérjemolekulák, ellenanyagok, melyeket az immunrendszer termel azért, hogy semlegesíteni tudja a szervezetbe került idegen, káros anyagokat. Az IgA leginkább a gyomorban, a légzőrendszerben és a nyálban van jelen. Érdekes, hogy a szint nem lett még magasabb azoknál, akik heti kettőnél többször bújtak össze.

par agyban cover
Fotó: Getty Images Hungary

Shannon Chavez pszichológus és szexterapeuta elárulta a Huffington Postnak, hogy az Immunoglobulin segít felvenni a harcot a vírusokkal, a baktériumokkal, növeli az immunitást, a szervezet ellenálló képességét. De azt is hozzátette, hogy a szex nem csupán az immunrendszert erősíti, hanem javítja a vérkeringést, jót tesz a vérnyomásnak, a szívműködésnek, valamint hozzájárul a toxinok eltávolításához is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Jókedv és stresszcsökkentés

A The Journal of Health and Social Behavior nevű szaklapban publikált kutatás arra is rávilágított, hogy a szeretkezés csökkenti a stresszhormonok szintjét, és felpörgeti az endorfintermelést, ezáltal pedig nem csupán az öröm és a boldogság érzetét adja, de segít a stressz okozta káros mellékhatások csökkentésében is. Mindezek mellett pedig egy 3000 fős amerikai kutatás azt is megállapította, hogy azok az 57-85 éves alanyaik, akiknél rendszeresek az együttlétek, sokkal jobbnak, kielégítőbbnek írták le az egészségi állapotukat, mint azok, akik ritkán, vagy egyáltalán nem szeretkeznek.

A legjobb pedig, hogy nem csupán a szexnek, hanem a csókolózásnak és az összebújásnak is számos pozitív hatása van a szervezetre. Amanda Gesselman, az Indianai Egyetem Kinsey Intézetének egyik kutatója elmondta, hogy ezek szintén oldják szorongást, a stresszt, ráadásul napi 30 percnyi csókolózás képes csökkenteni a gyulladásokat, valamint az allergiát is.

Ennyi szex kell a boldog kapcsolathoz

Több éve tartó párkapcsolatban, évtizedes házasságban élve nem ritka az elbizonytalanodás, mikor a kezdeti lángolást - jó esetben - a meghittség váltja fel, a szexuális együttlétek gyakorisága pedig jelentősen csökken. Ilyenkor egyesek megpróbálják visszacsempészni a régi tüzet, és gyakrabban összebújni kedvesükkel, ám kanadai kutatók szerint felesleges túlzásba esni, mert mint az életben oly sok minden, ez sem mennyiségi kérdés. Amy Muise kutatónő szerint van egy határ, melynél hiába szexel többet egy pár, nem érzik boldogabbnak magukat.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük