Mi a különbség a valódi szerelem és a függőség között? Utóbbit igen kevesen ismerik fel a terapeuta szerint
A szerelemfüggőség jeleit egyáltalán nem olyan könnyű felismerni: ezekre kell figyelni a terapeuta szerint.

olelkezo par
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerelem alapvetően is egy hihetetlenül erős, intenzív érzés és állapot, éppen ezért olyan nehéz megkülönböztetni az egészséges érzelmeket a függőségtől. Utóbbit igen kevesen ismerik fel, pedig komoly problémát jelent mindkét fél számára.

Egy szerelemfüggőségre specializálódott pszichológus és terapeuta, dr. Becky Whetstone elárulta a legfőbb intő jeleket, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni: ezek utalnak arra, hogy nem természetes vonzalomról és ragaszkodásról van szó.

A külön töltött idő szorongást okoz

Az teljesen normális, ha a felek szeretnek együtt lenni, és hiányzik nekik a partnerük. Az viszont már nem, ha a párjuk távolléte félelmet vagy szorongást okoz számukra. A szakértő szerint a szerelemfüggőség egyik jellemző tünete, hogy az illető szinte megszállottan ragaszkodik a társához, és ha külön vannak, rögtön bizonytalankodni, aggódni kezd. Nem képes megbízni benne, és állandóan csak azon jár az esze, hogy vajon kivel és mit csinálhat a másik, illetve retteg attól, hogy egyszer majd elhagyja őt.

A szerelem az egyetlen érték az életben

A szerelem csodás dolog, az viszont már nem egészséges, ha valakinek ez az egyetlen érték az életében. A függőséggel küzdőknek az önértékelése, az önbizalma is a partnertől függ, ő az életcéljuk, szinte semmi más nem teszi őket boldoggá. Mindenben csak a társukra támaszkodnak, nem hoznak önállóan döntéseket, sőt egyenesen úgy érzik, csak párjuk miatt érdemes élniük. 

Megszállottság

Szintén jellemző még a megszállott viselkedés. Ebben az esetben az egyik felet szinte teljesen felemészti a kapcsolat. Nem csupán, hogy sokat gondol a másikra, hanem állandóan ő jár a fejében, nem képes igazán másra fókuszálni, sőt a súlyosabb esetekben hajlamos zaklatni, üldözni, érzelmileg zsarolni is a partnert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Folytonos megerősítés iránti igény

Mivel a hasonló problémával küzdő személy a saját megítélését a másiktól teszi függővé, folytonos megerősítést vár a viselkedéséről, a tetteiről vagy a személyiségéről. Szüksége van arra, hogy megdicsérje, elismerje a másik, és rábólintson a döntéseire, különben bizonytalanság és szorongás lesz úrrá rajta.

Rettegés az intimitástól

Egyes függőkre jellemző, hogy bár rajonganak a másikért, közben rettegnek az intimitástól, és attól, hogy valóban közel engedjék őket magukhoz, vagy felfedjék előttük valódi énjüket. Ez azt eredményezi, hogy folyton játszmáznak, magukhoz csábítják a kiszemeltet, majd amikor már veszélyesnek érzik a helyzetet, eltaszítják őt, majd az egész folyamat kezdődik elölről. Ez a viselkedés azonban hosszú távon mindkettőjük számára mérgező.

Mindezek mellett jellemző még, hogy a függő fél a szakítás után szinte azonnal beleugrik egy új kapcsolatba, fél az egyedülléttől, és számára nem az a lényeg, hogy igazán hozzá passzoló partnert találjon, csak az, hogy újra átélhesse a szerelem érzését, és ne legyen magányos.

A probléma leginkább gyermekkori traumák, családi problémák, rossz szülői minták vagy a családtagok személyiségzavarainak hatására jön létre, és megakadályozza az egészséges párkapcsolatok kialakítását. Éppen ezért fontos minél hamarabb felismerni, és szakértő segítségét kérni.

A szerelem elmúlásának jelei

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Ezt is szeretjük