Sosem érzed magad elég jónak, és rettegsz az intimitástól? 5 belső jel, hogy mérgező kapcsolatban éltél
Teljesen máshogy viselkedik egy új kapcsolatban az, aki korábban toxikus partnerrel élt.

szomoru no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában minden párkapcsolat nyomot hagy az emberben, a negatív tapasztalatok pedig akár a személyiségben és a viselkedésben is kisebb-nagyobb változásokat, átalakulásokat idézhetnek elő.

Ha valakit megcsaltak, az sokkal bizonytalanabb, gyanakvóbb lesz a következő partnerrel, sőt az is előfordul, hogy nem engedi magához túl közel, nehogy újra ekkora fájdalmat okozhasson neki. Egy mérgező szerelem hatása azonban még erősebb.

Az apróságok túlreagálása

April Masini párkapcsolati szakértő szerint, ha valaki még a legapróbb dolgokat is túlreagálja, minden érzékenyen érinti, és mindent magára vesz, az egy korábbi kapcsolatban megélt érzelmi bántalmazás, trauma következménye is lehet. Ilyenkor a tapasztalatok váltják ki a mások számára meglepő, hirtelen reakciókat, melyek igen intenzívek lehetnek, és sok vitát, nézeteltérést válthatnak ki. 

Sosem érzed magad elég jónak

Patrick Wanis párkapcsolati szakértő szerint a toxikus partnerek gyakran úgy igyekeznek a befolyásuk alá keríteni a párjukat, hogy elhitetik velük, nem elég jók, nem képesek semmire az ő segítségük nélkül. Ez a tudat pedig annyira beléjük ivódik, hogy később is nagyon nehezen tudnak szabadulni tőle. Az önbizalomhiány és a bizonytalanság a következő viszonyra is rányomja a bélyegét. Ha valaki úgy érzi, nem érdemli meg a szerelmet, nem találja magát értékesnek és kompetensnek, akkor nagy rá az esély, hogy korábban mérgező kapcsolatban élt.

Problémák az intimitással

Szintén jellemzőek ilyenkor az intimitásproblémák. Az ember nehezebben engedi közel magához a párját, ez pedig az érzelmi és a fizikai kapcsolat esetén is megmutatkozik. Ha valakinek volt már toxikus viszonya, az csak hosszú idő után nyílik meg a partnere előtt, nehezen alakít ki vele szoros kapcsolatot. A távolságtartás és a szorongás az ágyban is megmutatkozik: ridegnek tűnhet, a másik úgy érezheti, mintha valami bántaná, vagy valami miatt szorongana. Ebben az esetben a legjobb megoldás az őszinte kommunikáció lehet, bármilyen nehéz is: beszélni kell a múltról, a korlátokról, és közösen dolgozni azért, hogy feloldhatóak legyenek ezek a problémák, és felépüljön a bizalom, a kötődés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Indokolatlannak tűnő bocsánatkérések

A mérgező társ elhiteti párjával, hogy minden az ő hibája, mindenről ő tehet, és el is várja a folytonos bocsánatkéréseket. Dr. Joe Eckler pszichológus szerint ezt a szokást az ember akaratlanul is továbbviszi a következő kapcsolatára. Még a legkisebb hibákért is elnézést kér, állandóan fogadkozik, és mindent magára vállal - társa pedig gyakran értetlenül áll a viselkedés előtt. 

Megkérdőjelezett kedves gesztusok

Patrick Wanis szakértő azt is hozzátette, hogy a gyanakvó viselkedés is igen gyakori egy mérgező kapcsolat után. Az ember ilyenkor megkérdőjelezi új párja minden kedves gesztusát, úgy véli, mindenképpen valamiféle mögöttes szándékkal teszi őket, és valamit vár is cserébe. Persze mindezt azért hiszi, mert az előző viszonyában ez így is volt. 

Ha valaki a fentebb említett jeleket tapasztalja magán, érdemes elgondolkodnia azon, hogy korábban mérgező kapcsolatban élt-e. Már ez a felfedezés is igen sokat segíthet, de a legjobb megoldás az, ha őszintén megnyílik új párja előtt, mesél a múltjáról, így számára is érthetőbbé teszi a viselkedését. Tudatosan kell dolgozni a változtatáson, azonban, ha egyedül vagy kettesben nem megy, egy pszichológus rendkívül sokat segíthet.

A mérgező férfiasság

A fotós, Jessica Amity igen problémásnak és károsnak tartotta a mérgező férfiasság jelenségét, ezért úgy döntött, embereket kérdez meg róla, majd képsorozatban mutatja be azt, hogyan is érvényesül ez a hétköznapokban, valamint a nevelésben.

Ezt is szeretjük