Megszokás vagy mély szeretet a párkapcsolatban: könnyű összekeverni a kettőt

Egy idő után nehéz lehet eldönteni, hogy a párkapcsolatot már csak a megszokás vagy a mély szeretet tartja egyben.

megszokás, kapcsolat, szerelem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan nem mernek szembenézni a ténnyel, hogy párjukhoz már nem valódi, erős érzelmek fűzik őket. Monoton görgetik maguk előtt az éveket, remélvén, hogy egyszer visszatér a szikra a kapcsolatba.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy kapcsolatot folyamatosan építeni kell, abba időt és energiát kell fektetni, különben előbb-utóbb ki fog hűlni.

A szerelem átalakul szeretetté

A Harvard Egyetem kutatója, dr. Helen Fisher szerint a szerelem három részre bontható: a vágyra, a vonzódásra és a ragaszkodásra. Mindegyik esetén hormonok játszanak közre, ezért fordulhat az elő, hogy pillangókat szoktak érezni gyomortájékon, izzad a tenyér, vagy szimplán az a jelenség, amit rózsaszín ködnek is neveznek.

A vágy mozgatója a szexuális élvezet. Az evolúció során kialakult érzésnek a szaporodásban van igen nagy szerepe. A tévhitekkel ellentétben mindkét hormon megtalálható mind a férfi, mind a női nem szervezetében. Sőt, a tesztoszteron a felelős a libidóért is: nem véletlen, hogy kell a "kémia" a kapcsolatokba.

Szerelem táblázat, megszokás vagy szeretet
Fotó: harvard.edu

A vonzalom hasonló a vágyhoz, ám ez akár szexuális inger nélkül is létezhet. Ez a dopamin szintjétől függ, ami egyfajta jutalmazó hormon. A noradrenalin nevű hormon tombol még akkor, ha valaki iránt vonzalmat érzünk. Ezek akár csökkent étvágyérzetet és álmatlanságot is okozhatnak. Jó tudni, hogy a utóbbi felelős a függőségek kialakulásáért is.

A kötődés kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú kapcsolatokban. Míg a vágy és a vonzalom a romantikus kapcsolatokban található, a kötődés barátságoknál, szülő-gyermek viszonyoknál is jelen van, sőt egészében a szociális kapcsolatok kiépítéséhez kell. Ilyenkor oxitocin és antidiuretikus hormon termelődik.

Ám ezek a hormontermelődések nem tartanak örökké, illetve időnként még fellángolhatnak, ahogy a szerelem érzése is. De szembe kell nézni a ténnyel, hogy előbb-utóbb mindenki ottmarad rózsaszín szemüvegét levéve. Itt derül ki, hogy kialakulhat-e szereteten alapuló kötődés, vagy már csak pusztán a megszokás marad. A következő jelek segítenek felismerni, melyikről van szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Honnan lehet tudni, hogy igazán szeretitek egymást?

Mindenkinek megvan a saját szeretetnyelve, amivel kommunikál szerettei felé, és ahogyan ő érzékeli mások szeretetét. Ha valaki szeret, és te viszontszereted, akkor általában nem idegesítenek a furcsa szokásai, nem tartod terhesnek a társaságát, nem lesed, hol hibázik. Nincs köztetek olyan, hogy kínos csend: ha némán ültök egymás mellett, akkor sem érzitek magatokat kényelmetlenül, mert teljes mértékben tisztában vagytok azzal, hogy pusztán csendes megértésben ücsörögtök egymás mellett. A legtöbb programot együtt élitek át, de ugyanúgy van külön töltött idő is, amit nem sajnáltok a másiktól. Persze, a veszekedések ekkor sem maradnak el, de meg tudjátok oldani őket anélkül, hogy komolyan, hosszú távon sérülne a köztetek lévő viszony.

És talán az egyik legfontosabb jele a mély szeretetnek az, hogy vannak közös terveitek, együtt látjátok a jövőt. Sokszor ezek csak közös képzelgések, mégis rengeteget számítanak. Ennek alapját pedig a mérhetetlen bizalom képezi, az, hogy lényegében mindent megosztotok a másikkal. Nincsenek olyan komoly titkok, amiket úgy érzed, rejtegetni kéne a másik elől. Képesek vagytok megbocsájtani egymásnak, kompromisszumot kötni, figyelembe venni a közös érdekeket, áldozatot hozni a másikért. Támogatjátok egymás vágyait és álmait, együtt vagytok a legsötétebb időszakok alatt is.

A megszokásalapú kapcsolatok jellemzői

Ha a szerelemből megszokás lett, akkor amik egykoron szórakoztatóak voltak számodra a másikban, azok most elmondhatatlanul idegesítenek. Jelezheti az is ezt, hogy kerülöd az intim pillanatokat, sőt, gyakran még úgy is érzed, hogy nem tudsz vele igazán semmiről beszélgetni, mert nem ért meg téged, vagy mert nem érdekli a problémád, esetleg téged hagy hidegen a válasza, a reakciója vagy a véleménye.

A napi rutinok, a közös bevásárlás, a tévézés, a búcsúpuszi és köszönőcsók megmaradhatnak, de belül kimondatlan nagy üresség tátong. Ennél a pontnál szoktak azon gondolkozni az emberek, hogy milyen egyéb kapcsolataikat áldozták fel szerelmük oltárán, mennyi időt tölthettek volna szórakoztatóbban máshol, másokkal, vagy mit kellett volna másképp csinálniuk. Közben pedig valahol félsz attól a gondolattól, hogy együtt tervezzetek bármit is a jövőben.

Ha valaki úgy érzi, inkább a megszokás uralkodik a kapcsolatban, de küzdeni akarnak egymásért, akkor át kell beszélni a problémákat, változtatni a szokásokon, de egy párterapeuta segíthet át igazán hatékonyan a nehéz időszakokon. Ha azonban a felek boldogtalanok, és csakis azért vannak még együtt, hogy ne egyedül legyenek, akkor jobb döntés lehet a szakítás, amely mindkettőjüknek lehetőséget ad a boldogságra.

Őszinte, aranyos rajzokon a párok intim pillanatai

A 29 éves Amanda Oleander viszont pont ezekről készít őszinte rajzokat. Azokat az intim helyzeteket ábrázolja, melyekkel minden szerelmes szembesül, és amelyek csak a zárt ajtók mögött történnek meg. Van, hogy humoros ábrákkal mutatja meg, milyen egy igazi párkapcsolat, és van, hogy romantikus képeken örökíti meg az értékes, apró pillanatokat. Ezek a legtöbb párnak ismerősek lesznek.

Azt rajzolja le a párkapcsolatokról, amit más nem láthat - Őszinte képeken a szerelmesek intim pillanatai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük