Hogy éleszthető újra a szerelem a kapcsolatban? 6 fontos tanács, ami megerősíti az érzelmeket

A tartós kapcsolatok egy idő után könnyen ellaposodnak, a szerelem pedig elhalványulhat. Ezekkel a módszerekkel viszont hatékonyan újraéleszthető.

boldog par cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú távú kapcsolatokban az idő, a mindennapi rutin, a sok együtt töltött perc és a monotonitás felemésztheti, elnyomhatja a romantikát és a szerelmet. A hullámvölgyek természetesek, de fontos odafigyelni rájuk, és tenni azért, hogy elkerülhető legyen a szakítás.

Bár a komolyabb problémákon a leginkább a párterápia segít, ha hamar felfedezik a gondokat a felek, akkor akár apróságnak tűnő változtatásokkal is sokat fejlődhet a viszonyuk. Az alábbi módszerek segítenek megújítani, megerősíteni és feléleszteni a szerelmet, erősíteni a kötődést, és boldogabbá tenni a kapcsolatot.

Meg kell törni a rutint

Az egyik legegyszerűbb, de leghatásosabb módszer a rutin megtörése. Könnyű belefásulni a teendőkkel, kötelezettségekkel teli, hasonlóan zajló mindennapokba, amelyek hatására a párok hajlamosak elhanyagolni egymást, elfeledkezni a köztük lévő kötelék fontosságáról. A legjobb, ha a felek tudatosan tesznek ez ellen, és igyekeznek rendszeresen valami izgalmas közös programot, valami újdonságot beiktatni az életükbe.

boldog par
Fotó: Sidekick / Getty Images Hungary

Lehet szó akár vacsoráról, moziról, tanfolyamokról, kirándulásról, kertészkedésről vagy bármi másról, amit mindketten élveznek: a lényeg, hogy jól érezzék magukat, és a közös élmények felfrissítsék az érzelmeket, a köztük lévő szerelmet, és folyamatos beszédtémákat adjanak.

A pozitív kommunikáció ereje

A romantikát nagyon meg tudják mérgezni a veszekedések és a kritikák, ezek azonban elkerülhetetlenek egy hosszú távú viszonyban. Ezért is kell ellensúlyozni őket, méghozzá pozitív kommunikációval. Tudatosan ügyelni kell arra, hogy több legyen az elismerés, a dicséret és a bók a felek között, kérés nélkül is kedveskedjenek egymásnak, szívességeket tegyenek, és ne maradjon el a „köszönöm” szó, valamint a hála kifejezése. Bármilyen meglepő is, ezek az apróságok nagyban hozzájárulnak a szerelem újraélesztéséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Az első időszak felidézése

A párok hajlamosak elfelejteni, milyen intenzív élmény volt az első közös időszak, éppen ezért érdemes néha felidézni: ezzel ugyanis nemcsak a régi emlékeket, hanem a régi érzelmeket és szenvedélyt is visszahozhatják egy kicsit a kapcsolatba. Jó ötlet ellátogatni a randevúk színhelyére, megismételni a romantikus vagy épp vicces pillanatokat, az érdekes és mély beszélgetéseket, és a hálószobába is be lehet csempészni a kezdeti csábítást.

Külön programok és énidő

Még egy hosszú kapcsolatban sem szabad elfeledkezni a barátokról és az énidőről. Nem jó, ha a párok csakis kettesben töltik a napjaikat, és sosem szerveznek külön programokat. Az egyedül és a barátokkal töltött percek erősítik a mentális egészséget, a személyes identitást, és segítenek abban, hogy a felek ne unjanak rá egymásra. Emellett pedig beszédtémát is adnak a szerelmeseknek, hiszen mindig jó megvitatni, mi történt a másikkal.

A fizikai kontaktus növelése

Az együtt élő párok annyira megszokják egymás jelenlétét, és annyira automatikussá válik, hogy ott van a másik, hogy gyakran szinte teljesen elmarad köztük a fizikai kontaktus. Az érintések, a kézfogás, az ölelések, a puszik és a csókok azonban fontos részei egy szerelemnek, és oxitocint szabadítanak fel, ezáltal erősítik a kötődést, az intimitást, és még a stresszt is csökkentik. Ezért is jó ötlet ezeket tudatosan visszaépíteni a mindennapokba.

Apró meglepetések, kedvességek

Nem kellenek feltétlenül óriási gesztusok ahhoz, hogy a felek újra szerelmesen tekintsenek egymásra, és egy kicsit visszahozzák a kezdeti rajongást. Elég pár romantikus gesztus, amiről az ember tudja, hogy örömöt szerez majd partnerének, és amivel kedveskedhet neki. Legyen szó egy gyertyafényes vacsoráról, egy szál virágról, a másikra háruló feladatokban nyújtott segítségről, mindegyik nagyon sokat számít egy kapcsolatban, és hozzájárul az érzelmek felerősítéséhez. Fontos, hogy ezek ne maradjanak el, vagy ha mégis, akkor a pár tagjai építsék vissza a hasonló apróságokat a hétköznapokba.

Ha a szeretet megvan, de a vágy elmúlt

Szinte minden hosszú távú kapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, hogy egy kicsit alábbhagy a vágy, vagy ritkábbak lesznek az együttlétek. Azonban ha ez a helyzet tartóssá válik, teljesen eltűnik a szenvedély, és a felek annak ellenére, hogy szeretik, mégsem kívánják egymást, az komoly veszélyt jelent a viszonyra. De mi ennek az oka? Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megoldani a problémákat és megmenteni a párkapcsolatot? Sákovics Diana pszichológust kérdeztük erről.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük