„Két nem volt a faluban: az ember és az asszony” - Steigervald Krisztián generációkutatóval Soós Andrea beszélgetett

Steigervald Krisztián a Femina podcastjában mesélt Soós Andreának a Magyarországon élő generációkról, és a köztük lévő különbségekről, valamint az ezekből kiinduló problémákról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Steigervald Krisztián 1999-ben szerezte meg közgazdászdiplomáját, majd nyolc évig dolgozott egy nemzetközi piackutató cégnél. Ezalatt kezdte meg pszichológiai tanulmányait, és ma már több mint húsz éve foglalkozik generációkutatással. 

A Generációk harca című könyvében rengeteg érdekességre és fontos tényezőre rávilágít, valamint segít eligazodni a különböző generációk világában. A szakértővel Soós Andrea beszélgetett a Femina podcastjában többek között a különböző nemzedékek jellemzőiről, a köztük lévő különbségekről, a gyermeknevelés és a modern világ nehézségeiről, a női egyenjogúságról, valamint a problémák áthidalásának lehetőségeiről. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Rengeteget változtak a nevelési stílusok

Sokan harcolnak azért, hogy más típusú szülők legyenek, mint amilyenek a sajátjai voltak. A szakértő szerint viszont mindig azok mondják, hogy hibáznak a mostani szülők, akik egy más rendszerben alapítottak családot, és úgy érzik, az ő nevelési stílusuk volt a helyes - azonban kiemelte: szerinte ezen a téren nincs olyan, helyes, a szokások és a módszerek pedig rengeteget változtak az elmúlt évtizedekben. 

steigerwald-krisztian1 (2)
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Korábban, a 80-as években például a hierarchikus, de már tegező, megengedő, ám mégiscsak gyeplőt tartó szülői rendszer élt, ahol a felelősségtudat és az önállóság volt a központban, az érzelmi nevelés viszont kevésbé volt az eszköztár része. Ekkor még nem voltak a szülőknek szóló olvasmányok, az első nagy, valódi, mai értelemben vett pszichológiai követéses vizsgálat a gyerekek életével kapcsolatban például csak 1995-ben készült el.

- Olyan jellegű történet, ami kimutatta, hogy

a gyerek nem mini felnőtt, hanem egyedi lelki, fizikai és mentális képességekkel rendelkező lény, aki nagyon nagyban különbözik a felnőttléttől,

1995-ben készült el - mondta Steigervald Krisztián, és hozzátette, hogy egészen addig semmi nem volt a szülők kezében, mint a több évezredes tapasztalás. Ma azonban már egészen másra akarjuk megtanítani a gyerekeket: arra, hogy boldogok legyenek, és meglegyen az érzelmi biztonságuk.

Hatalmasak a generációk közti különbségek

A szakértő elmondta, jelenleg Magyarországon hat generáció él, melyek között óriási a tapasztalati különbség. Van olyan, aki kicsi korában még lovaskocsival járt, most pedig el tud menni online akár a New York-i könyvtárba is. A mai gyerekek többségének már akkor van digitális történelme, amikor megszületik, és sokuknak meg kell harcolniuk a szüleik szemkontaktusáért a digitális világ és a chatelés miatt.

steigerwald-krisztian3 (2)
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

A Covid-helyzet például erőteljesen megmutatta a generációs különbségeket és a felidézett múlt hatását: ha halálos veszélyben vagyunk, az első dolog, amit meg kell oldani, hogy amíg nem halunk meg, addig túléljünk, ez a spájzolás. Hasonló krízist a veteránok és az idősebb baby boomerek éltek át eddig.

- Azt mondták március tizenvalahányadikán, hogy lezárjuk az országot, mindenki maradjon otthon. Mi történt másnap?

Az összes 65 év feletti elment vásárolni a piacra, bevásárlóközpontba, mindenfelé. Őrjöngtek a fiatalok,

hogy mit csinálnak ezek az idősek, hát mondták, hogy tessék otthon maradni, de senki nem gondolt bele, hogy ami történik, az a tudatalattiban felidézett múltbeli élmény. Az óvópincéből is ki kellett menni, meg ’56-ban is lőttek az oroszok, mégis ki kellett menni megvásárolni a krumplit.

A női egyenjogúság kérdése

Steigervald Krisztián azt is elmondta, hogy a női egyenjogúság a magyar és az európai társadalom egy kulturális hozadéka, korábban nem voltak eszközei az embereknek ahhoz, hogy elkezdjenek gondolkodni rajta.

steigerwald-krisztian2
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Az én nagypapám 1922-es születésű, tehát száz évvel ezelőtt született. Nem a dinoszauruszokkal, hanem a XX. században élt.

Az ő kis falujában teljesen egyértelmű volt, hogy két nem volt: az ember és az asszony.

Nem egy kategória volt, és eszükbe nem jutott ezen gondolkozni a nőknek sem, meg a férfiaknak sem - mondta a szakértő, és hozzátette: ez nem volt jó, csak nem gondolkodtak rajta. 

A mai fiatalok azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az előző generációk kitapostak egy olyan utat, amelynek köszönhetően lehet erről beszélni, de a változásban a globális kultúraváltás is nagy szerepet játszik. Az alfások már úgy nőnek fel, hogy teljesen természetes, hogy a férfi és a nő egyenrangú.

A szakértő szerint el kell fogadni, hogy a generációk számára más a földi valóság, és meg kell fognunk egymás, a gyerekeink és a szüleink, nagyszüleink kezét, mert csak akkor lehet megbirkózni a nemzedékek közti különbségekkel.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük