„A férfiak elhiszik, hogy a nők számára a durva szex a jó” - Hevesi Krisztával Soós Andrea beszélgetett
Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal Soós Andrea beszélgetett többek közt a szexről, a poliamoriáról, a pornóról és annak hatásairól a Femina podcastjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Hevesi Krisztina az ország egyik legismertebb szexuálpszichológusa, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának adjunktusa. Karrierje során rengeteg embernek segített már a legintimebb problémái megoldásában, előadásaiban, könyveiben és Szexkluzív nevet viselő YouTube-csatornáján pedig fontos, a szexualitással kapcsolatos tanácsokat ad, illetve gyakran tabunak számító témákat boncolgat.

A szakértővel Soós Andrea beszélgetett a Femina podcastjában többek közt a szexről, a poliamoriáról, a pornófilmekről és azok hatásairól, az irreális elvárásokról, a szexualitás és az agresszió kapcsolatáról, valamint az edukáció fontosságáról. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Beszélünk a szexről, de nagyon rosszul

A szakértő elárulta, hogy bár mostanában az emberek nyíltabban beszélnek a szexről, ezt mégis borzasztóan rosszul teszik. 

Inkább hencegni, dicsekedni és trágárul beszélni tudunk, viszont úgy igazán mélyen az érzéseinkről nem

- mondta, és hozzátette, itt a kulcs nem más, mint az, hogy jól kell beszélni a témáról. Mivel ez az identitás egy érzékeny, sérülékeny területe, ha a felek nem megfelelően kommunikálnak, azzal olyan mély sérüléseket okozhatnak egymásnak, amelyek elveszik a kedvüket az együttléttől, és szorongást eredményezhetnek.

Az online világ hatása a szexre

Hevesi Kriszta szerint az online világ egyébként nagyon átrajzolta a kapcsolatok térképét. Egyrészt az ismerkedés futószalagszerű lett, a felek nem becsülik meg annyira a partnerüket, mert mindig jobbat keresnek, másrészt pedig minél hamarabb ki akarják deríteni, hogy van-e köztük kémia, ezért sokan rögtön első este ágyba bújnak egymással. A Tinder ráadásul egyenesen a gyors szex szinonimájává vált, ám a helyzetet a két nem tagjai másképp látják, másképp élik meg. 

- A lányok sokkal inkább gondolják azt, hogy az együttlét egy kapcsolat reményében van, és ez az első lépés, úgyhogy jó, jó, rendben, akkor egy kicsit siessünk, míg a fiúk kimutatottan sokkal pozitívabban viszonyulnak az alkalmi viszonyokhoz, az újdonsághoz, a változatossághoz. A nő számára az jelent biztonságot, ha ismerem, ismerik a testem, hogyha tudom, hogy rábízhatom magam.

A poliamoria, azaz a többszerelműség

A poliamoria, vagyis a többszerelműség egyre gyakrabban kerül szóba. Ez valójában a kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, elfogadása, melyről a viszonyok minden szereplőjének tudomása van. Hevesi Kriszta viszont úgy véli, a hasonló kapcsolatok sokszor problémásak, fájdalmasak lehetnek, bár még a szakértők részéről sincs ebben a témában egységes álláspont.

- A szerelem azért általában kizárólagosságra törekszik, és lehet, hogy így önzőnek tűnik hirtelen, de valójában ezzel annak az ígéretét veszítem el, hogy valaki számára én vagyok a minden, valakinek a legtöbbet jelentem, valaki számára én vagyok a legfontosabb - mondta, és hozzátette: nehéz az, hogy három ember egyformán szeresse egymást. Végül az egyik fél általában vadul beleszeret egy új partnerbe, és hirtelen elfelejti, feladja a poliamoriát. 

A pornó hatása a szexuális életre

Ma nagyon könnyű online is szexuális kapcsolatot létesíteni. Bár a kiberszex érintés nélkül zajlik, sokkal felszabadultabb kommunikációt tesz lehetővé, és ez is egy óriási csábítás, sok kapcsolat vérzik el rajta - ahogyan a felnőttfilmeken is.

- Tulajdonképpen már online poligámia is van. Sokan elmesélik, hogy kilép a partner az ajtón, és máris nyitom ki a laptopot, és minden megvolt konkrétan, csak az érintés nem. Eljutunk odáig, hogy hozzád vagy hozzám, pezsgőt vagy martinit iszunk, és már nem is érdekel: kilépek, törlöm, tiltom, lecsukom, és örömmel, izgatottan várom az asszonyt.

A szakértő szerint a pornó megemeli az ingerküszöböt, gyors, biztos kielégülést hoz, az egyedüli partner viszont már nem tudja ugyanezt a szintet biztosítani, megadni. A felnőttfilmek hatására egyre inkább előtérbe kerülnek az extrém, kapcsolaton belül nem megvalósítható dolgok, és összekapcsolódik a szexualitás az agresszivitással. A mozikban, sorozatokban is egyre több a szexjelenet, az ezekben látottak pedig elvárásokként szivároghatnak be a kapcsolatokba.

Az a probléma, hogy a férfiak ott tanulják a szexualitást, és elhiszik, hogy a nők számára az a jó, az a fajta durva szex. Az az elvárt.

Ha egy nő természetes, egészséges reakcióval rendelkezik, akkor a férfi reklamál, hogy az nem igazi orgazmus - mondta. Hozzátette, hogy a férfiakat ezen a területen szinte senki nem edukálja, a probléma pedig ugyanúgy fennáll a 35 éves, mint a 16 évesek körében, a serdülő lányok számára pedig szorongást okoznak a felnőttfilmekben látottak.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük