„A gyász őrültséghez hasonló, kaotikus állapot” - Singer Magdolnával Soós Andrea beszélgetett a Femina podcastjában

Singer Magdolna a Femina podcastjában a halálról, a gyászról, a veszteségek feldolgozásáról beszélt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Singer Magdolna íróként, mentálhigiénés szakemberként és gyásztanácsadóként rengeteg embernek segített már élete legnehezebb időszakaiban. Dr. Polcz Alaine magyar pszichológus egykori tanítványa érzelmi elsősegélyt nyújt krízishelyzetekben, írásaiban, előadásaiban pedig nemcsak a veszteség és a gyász témaköreit járja körbe, hanem ezek hatásáról, következményeiről, valamint az újrakezdésről is mesél. Legutóbbi könyve, a Gyászkísérés a pandémia alatt született, és idén májusban jelent meg. Ebben beszámolókon, szépirodalmi részleteken keresztül mutatja be a gyászt, illetve a segítő folyamatokat. 

- A halál fényében tudjuk az élet ragyogását jobban látni, de nagyon sok ember kitakarja a szeme elől, mert tabuvá vált. Nem szeretnek sem rágondolni, sem beszélgetni róla, pedig ezzel inkább nyernénk, mintsem veszítenénk - mondta a szakértő, aki a Femina podcastjában Soós Andreának a halálról, a szerettünk elvesztésére adott reakciókról, a veszteségekről, azok feldolgozásáról, valamint a gyászról is mesélt. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Sokféle reakciót kiválthat a veszteség 

A szakértő elmondta, ha valakinek a hozzátartozója nem váratlan halállal hal meg, akkor a családtagok felfedezik, hogy milyen hatalmas értéket kapnak ezáltal, bár nagyon nehéz a végső eltávozásig tartó út.

- Gyönyörűségesen szép, amikor az utolsó pillanatokban jelen tudnak lenni, és karjukban tarthatják az eltávozót. Sokan mesélték, hogy átéltek egy kegyelmi állapotot, valamiféle misztériumot, és meglepő módon megszűnt a halálszorongásuk utána - mesélte, de hozzátette, ez a pillanat nem mindig sikerül ennyire szépre, főleg akkor, ha szenvedéssel teli az út, vagy sok fájdalommal jár.

A gyász már egészen kicsi korunk óta jelen van az életünkben, és nem feltétlenül csak egy ember halála, hanem egy állat elvesztése, valamint rengeteg más változás, például egy válás, egy csődhelyzet, egy tönkrement barátság, illetve munkahelyvesztés vagy egészségromlás miatt is megjelenhet. Egy veszteség pedig számos különböző reakciót, érzelmet kiválthat, még közömbösséget, bűntudatot és haragot is érezhet a gyászoló.

- Hirtelenjében nem engedjük be az információt, ezzel védjük magunkat, mert az túl erős, túl letaglózó, és borzasztó fájdalmas lenne. Visszatartjuk, és néha ez annyira sikerül, hogy szinte közömbösek vagyunk - nemcsak látszólag, hanem valóban, belül is. Semmit nem érzünk - mondta Singer Magdolna. Előfordul azonban az is, hogy az ember dühös: nem fogadja el a valóságot, lázad ellene, és az elhunytra is haragszik, amiért itt hagyta - persze, jogtalanul. De olyat is nehéz elveszíteni, akivel ambivalens volt a kapcsolat, hiszen a konfliktus nem hal meg az illetővel, hanem tovább él a másikban. A halál akár megkönnyebbüléssel is járhat, főleg ha a szerettünk sokat szenvedett, súlyos betegséggel, fájdalmakkal küzdött, vagy a családtagoknak okozott nehézséget.

Nagyon egyéni a gyász, de a legtöbben kicsit egy őrültséghez hasonló káoszt, egy kaotikus érzelmi állapotot élnek meg.

Szó szerint az a kérdés merül fel bennük, hogy vajon normális vagyok? Ez az érzés, ez a reakció normális? - tette hozzá, majd elárulta, mindennek az az oka, hogy nem látunk gyászoló embert, mert erősnek mutatkozunk, és manapság nem illik terhelni másokat a szomorúságunkkal, az erős ember ideálképe dívik.

Amikor nagyon közeli hozzátartozónkat veszítjük el, akkor leszakad az ég, összeomlik a világunk,

és döbbenten tapasztaljuk, hogy úristen, én nem vagyok normális, hogy ennyire megvisel - ezért is olyan megnyugtató hallani azt, hogy mindez a veszteségre adott normális reakció. 

Egy családtag halála indentitáskrízist is előidézhet, egy gyászfolyamat pedig akár évekig is elhúzódhat. A hiány megmarad, az illető mindig hiányozni fog, de nem úgy, hogy az érzés gyötörjön, vagy nagyon fájjon. A gyász kulcsa Singer Magdolna szerint az érzelmek átélése és kifejezése. Nem szabad félni segítséget kérni, és nem is érdemes azt várni, hogy majd elmúlik, vagy jobb lesz. Persze, idővel igen, de le lehet rövidíteni ezt az időt akár egy sorstárscsoporttal, akár a barátok támogatásával.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Interjú a gyászról Singer Magdolnával

Singer Magdolna Gyászkísérés című könyve az életműve lett, huszonöt év tapasztalatát összegezte. Erről kérdeztük a szakértőt interjúnkban.

Ezt is szeretjük